Túl késő váltani?

by | jún 21, 2010 | Karriertanácsok

Váltás a karrierben. Sok okunk lehet arra, hogy karriert váltsunk. Vannak, akik rákényszerülnek egy leépítés miatt, mások egyszerűen újabb kihívásokra vágynak és úgy érzik, hogy ezt csak egy karrierváltáson keresztül érhetik el. Van olyan, hogy túl késő már karriert váltani?

Amikor karriert váltunk, akkor egy korai váltás a legegyszerűbb. Minél korábban váltunk, annál több esélyünk van rá, hogy kiteljesedjünk az új munkában. Egy későbbi váltás már nagyobb kockázattal jár, és sokkal drasztikusabb változásokat jelenthet, de ha ez az, amire igazán vágyunk, akkor soha sem késő váltani.

Ha készek vagyunk belevágni, akkor íme, néhány tipp a karrierváltáshoz:

Vállalkozásba kezdeni

Van, amikor úgy váltunk karriert, hogy a váltás nem érinti a munkaterültünket. Előfordulhat például, hogy önálló vállalkozásba kezdünk saját munkánkban szerzett tapasztalataink alapján. Sokan gondolják úgy, hogy ezzel a maguk urai lehetnek és vállalkozásuk egy jó befektetés lehet a jövőre nézve. Nem árt azonban jól átgondolnunk döntésünket, ha vállalkozásba kezdünk, mert a sikerhez sok energia befektetésre lesz szükségünk.

Mérjük fel a terepet

Ha még nem állunk készen egy karrierváltásra, de tervezzük azt, akkor felkészíthetjük magunkat úgy is, hogy kikérjük ismerősök, szakértők véleményét. Minél jobban feltérképezzük a lehetőségeinket, és minél több véleményt hallunk, annál magabiztosabban foghatunk bele a váltásba.

A munkáltató marad, a beosztás változik

Ha elégedettek vagyunk jelenlegi munkaadónkkal, de változásra lenne szükségünk, akkor vállalaton belül is megtehetjük azt, ha van arra lehetőség. Ha egy megbízható munkaadó „védelme” alatt váltunk, akkor az biztonságérzetet nyújthat az új pozíció kezdeti nehézségeinél.

Osszuk meg tudásunkat másokkal

Sok szakkollégium és egyetem ajánl fel szakemberek számára részmunkaidős tanítói állást. A tanítás egy nagyszerű karrierváltási lehetőség, hiszen úgy váltunk, hogy közben az évek során felhalmozott tudásunkat és tapasztalatainkat kamatoztatni tudjuk. Megfelelő ismeretségre van szükség egy ilyen tanítói álláshoz, de mi magunk is körbenézhetünk, hogy mely egyetemeken tudnánk esetleg tudásunkat megosztani a diákokkal.

Mielőtt váltanánk, gondoljuk át, hogy mit akarunk, és mennyire lesz pozitív hatással karrierünkre döntésünk. Íme néhány tanács, ami megkönnyítheti számunkra a váltást:

Az anyagi vonzat

Ha új karrierbe kezdünk, az azt is jelentheti, hogy kezdőként kevesebb fizetésért kell dolgoznunk. Ha úgy döntünk, hogy önálló vállalkozásba kezdünk, akkor pedig a vállalkozásunknak lesz szüksége kezdő tőkére. Kezdeti befektetésre akkor is szükségünk lehet, ha valamilyen tanfolyamot vagy képzést kell elvégeznünk új munkánk miatt.

Gyakorlat teszi a mestert

Mielőtt belevetjük magunkat az új munkánkba, próbáljunk meg tapasztalatokat szerezni. Lehet ez akár egy szakmai gyakorlat, tanuló idő, részmunkaidő vagy egy mentor irányítása alatt is dolgozhatunk, a tapasztalat jó tanítómester. Nagyobb tapasztalattal rendelkezőkkel dolgozni egyenes út lehet egy új karrierhez.

Erős kapcsolati háló

Gondoljuk át, kiket ismerünk, hogy kik lehetnek azok, akik segítségünkre lehetnek egy karrierváltás során (van már ilyen jellegű tapasztalatuk, ismerik azt a szakterületet, amire váltani szeretnénk stb.). Családtagok, barátok, kollégák vagy olyan kapcsolatok, akiktől most segítséget kérhetünk, hasznosak lehetnek a karrierváltásunknál. Kérjünk tőlük tanácsot, instrukciókat és élménybeszámolókat.

Belefogni egy karrierváltásba sokszor nagy kockázattal jár, de ugyanakkor pozitív irányba változtathatja meg az életünket. Emlékezzünk arra, hogy számtalan képességünk (kommunikációs képességek, csapatjáték, vezetői tapasztalatok stb.) transzformálható, tehát egy másik szakterületen, pozícióban is ugyanolyan jól hasznát vehetjük. Gondoljuk át, milyen képességekkel rendelkezünk, hogy azokra építkezve megkönnyítsük karrierváltásunkat.

Ha szeretnél még több karriertanácsot és hasznos információt kapni az álláskeresésről, akkor fel is íratkozhatsz a blog információs csatornájára.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.