Honnan ismerjük fel és miként kerüljük el a hamis álláshirdetéseket?

by | jún 27, 2011 | Álláskeresési tippek

A rutinosabb álláskeresők bizonyára szembesültek már azzal a helyzettel, hogy néha egy-egy álláshirdetésben a leírtak nem egészen egyeznek meg a valós munkakörrel; vagy azzal, hogy a nyitott pozíció valójában nem létezik, csupán a hirdető cég szeretne saját adatbázisába jelentkezőket gyűjteni.

Szintén kellemetlen szembesülni azzal, amikor a klasszikus ügynöki vagy MLM jellegű pozíciókat csomagolják más köntösbe: marketing asszisztensi/irodavezetői vagy egyéb, az álláskeresők körében népszerű állásajánlatként jelenik meg a hálózatépítős-beszervezős munka. Vannak, akik sajnos visszaélnek a pályázók kiszolgáltatott helyzetével és tisztességtelen eszközöket is bevetnek annak érdekében, hogy betöltsék ezeket az egyébként nem alaptalanul népszerűtlen munkaköröket.

Mit tud tenni a pályázó, hogy kikerülje ezeket a csapdákat? Mik azok az intő jelek, amiket látva gyanakodnunk kellene? Egyáltalán, van esély elkerülni az ilyen típusú buktatókat, vagy ez az álláskeresői életszakasz „tanulópénze”, amin sok jelentkezőnek át kell esnie?

A legfontosabb az, hogy szenteljünk kellő időt az álláskeresésre:

  • olvassuk el az álláshirdetést alaposan;
  • értelmezzük az abban leírtakat;
  • ne fussuk át kapkodva az állásajánlatokat;
  • ne küldjük dömpingszerűen az önéletrajzokat.

Egy kis odafigyeléssel kiszúrhatjuk az átverésen alapuló ajánlatokat.

Az árulkodó jelek:

  • jelentkezéshez valamilyen ingyenes levelezőrendszerű email cím van megadva (pl. freemail, gmail, citromail, stb.).
  • az internetes keresőbe beírva szinte nem találunk semmilyen információt az adott cégről
  • az álláshirdetésben nem szerepelnek a főbb feladatok, vagy homályos, kétértelmű a megfogalmazás

Ha egy hirdetésben alapelvárásként szerepel a számlaképesség és a saját gépjármű, akkor szinte biztos, hogy valamilyen értékesítési/ügynöki jellegű tevékenységet kell végeznünk. Ilyenkor mérlegeljünk, hogy vajon rendelkezünk-e az ehhez a munkakörhöz elengedhetetlen olyan tulajdonságokkal, mint pl. a magasfokú kudarctűrő képesség, amire a folyamatos elutasítások miatt valóban szükség van. Mivel ezeknél a pozícióknál jellemzően teljesítményarányos fizetés van, azt is fontolóra kell venni, hogy a kezdeti időszakra van-e olyan anyagi hátterünk, hogy átvészeljünk akár több hónapot is bevétel nélkül és el tudjuk-e viselni a sokszor méltatlan munkakörülményeket (a táskás ügynökök esetében az egész napos fárasztó házalást).

Legyünk körültekintőek a próbanapok terén is! Egyre több vállalkozásnál tapasztalható, hogy próbanapra hívják be a jelölteket, amivel önmagában még nem lenne probléma, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy leteszteljék egy-egy pályázó alkalmasságát, munkabírását. A gond ott szokott lenni, hogy a nap végén nem fizetik ki a munkavállalót. Éppen ezért még a próbanap megkezdése előtt tisztázzuk leendő munkaadónkkal a feltételeket és mindezt rögzítsük írásban is! Ne feledjük, a próbanapra akkor is jár munkabér, ha végül nem mellettünk dönt a cég!

Ha a fentebb leírt helyeztek bármelyike megtörténik velünk, tudatosítsuk magunkban, hogy nem mi vagyunk a hibásak a kialakult helyzet miatt, és ha már pórul jártunk, tanuljunk az esetből és igyekezzünk elkerülni a hasonló szituációkat. Ha időnk engedi, megszerzett negatív élményeinket osszuk meg környezetünkkel vagy akár ismeretlen álláskereső sorstársainkkal is az internetes fórumok segítségével, hogy minél kevesebben essenek bele ugyanabba a csapdába.

Sziller Viktória
Tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.