Meg lehet tanulni az álláskeresést?

by | aug 29, 2011 | Álláskeresési tippek

Van, akinek már az önéletrajz és motivációs levél megírása is gondot jelent, van, aki az állásinterjú kérdéseitől jön zavarba, és akad olyan, aki egészen a bértárgyalásig eljut, és itt vérzik el. Az álláskeresési folyamatba bárhol becsúszhat egy hiba, ami csak a sikertelenség érzését növeli. Mindezt azonban meg lehet előzni, ha tudatosan felkészülünk rá. Tehát az álláskeresés tanulható.  Ebben segíthet az állásmentor program.

Legyen szó bármilyen szakmáról, munkakörről, a munkahely elvesztése mindenkit rosszul érint, és a kezdeti bizakodás is könnyen alább hagyhat, ha valakit sorozatos kudarcok érnek az álláskeresés során, ami manapság akár egy-másfél évig is eltarthat. Egy megfelelő, személyre szabott akciótervvel azonban ezek a kudarcok elkerülhetőek, a folyamatot fel lehet gyorsítani, illetve jobb feltételekkel lehet ismét munkába állni.

A gondoskodó elbocsátás hazai úttörőjének számító Kozak HR az elmúlt évek során azt tapasztalta, hogy azok az elbocsátott munkavállalók, akik outplacement programban vettek részt, sikeresebben jutottak új álláshoz, mint azok, akik nem kaptak semmilyen támogatást.

A program nemcsak alkalmazottaknak, hanem olyan vezetőknek is a hasznára válhat, akik szeretnének karriert váltani, de nem tudják, milyen irányba induljanak el. A tanácsadók közös gondolkodással, célirányos kérdéssorokkal és feladatokkal segítenek válaszokat találni a rövid-, közép- és hosszú távú jövőt érintő kérdésekre. Ha az erősségeinkben nem vagyunk biztosak, képesség és tulajdonság tesztek segítségével ezeket is feltérképezik.

Sokan nincsenek tisztában a munkaerő-piaci, fizetési lehetőségeikkel sem, ezért az adott régióra jellemző trendeket is megismerhetik a programban részt vevők. Ha az állásinterjúra nem hívnak be minket, akkor nagy valószínűséggel a nem megfelelő önéletrajz vagy a rosszul megírt motivációs levél lehet a magyarázat, ezeket mindig az adott pozícióra csomagoltan kell elkészíteni – a tréning során ennek a mikéntjét is el lehet sajátítani, de arra is megtanítják az álláskeresőket, hogy a bértárgyalásnál hogyan kerüljék el a tipikus szerződéskötési csapdákat.

Tipikus problémák az álláskeresés során
– Jövőkép, célok, értékrend megfogalmazása
– Erősségek, pozitív tulandonságok megnevezése
– Célszakmák, célcsoportok meghatározása
– Álláspiac, álláskeresési csatornák, a kiválasztási folyamat
– Önéletrajz, motivációs levél írása
– Interjútechnikák
– Bértárgyalás
– Álláskeresési folyamat menedzselése

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.