The winner takes it all – tippek a munkahelyi sikerhez

by | szept 29, 2011 | Álláskeresési tippek

A karrierépítési készség leginkább attól függ, mennyire tudatosítjuk magunkban a  ranglétrán való felemelkedéssel kapcsolatos terveinket és a megvalósításhoz szükséges feladatokat. Ez megfelelő szintű önismeretetet kíván meg, hogy tisztában legyünk személyiségünkkel, ismerjük a habitusunkat. Így könnyebben találjuk meg a számunkra megfelelő munkakört és könnyebben érünk el sikereket. Szakértők szerint a munkahelyi karrierépítés elsősorban alkalmazkodást igényel. Ehhez leginkább a szélsőségektől mentes, nem túl egyénieskedő személyiség az ideális: a legtöbb vállalat ugyanis azt szereti, ha a munkavállaló beleillik a szervezet rendszerébe, míg az ettől elütő dolgozókra inkább egyéni karrier vár.
A munkahelyi előrejutást célul kitűző munkatárs jól figyel, türelmesen, empatikusan hallgat, s ha már kellő mennyiségű információval rendelkezik, kezébe veszi a vezetést, mondták el a Világgazdaság által megszólaltatott szakértők.
Tippek a mukahelyi népszerűség eléréséhez:

1. Tiszta íróasztal
A rendezett, tiszta íróasztal jó benyomást kelt. Azt sugallja, az itt ülő munkatársban megvan az önfegyelem, a nyugalom és a profi hozzáállás.

2. Pontosság
Aki időben jelenik meg a céges megbeszéléseken, jelzi a többieknek: fontos számomra itt lenni, megtisztellek benneteket azzal, hogy nem rabolom az időtöket és nem váratlak feleslegesen. Ha mégis késünk, azt jelezzük előre. Aki a késéssel akar fontosnak mutatkozni, éppen az ellenkező hatást éri el.

3. Jó időgazdálkodás
Semmi sem idegesítőbb a munkahelyen, mint a stressz miatt nyavalygó és folyamatosan időzavarban élő kolléga. Aki tudatosan építi fel a napját, kikerüli a gyakori időrablókat (többek között: céltalan netes böngészést, gyakori e-mailezést, rossz munkabeosztást), az jobban képes kezelni a munka okozta stresszt is, és több feladatot intéz el, mint társai.

4. Köszönés mindenkinek
Köszönjön mindenkinek a cégnél a recepcióstól a vezérigazgatóig. Ne feledje: köszönésnél lényeges a szemkontaktus és a mosolygás.

5. Helyes megszólítás
Ha új kolléga a cégnél, tisztázza munkatársaival a megszólítási formákat. Ha ezt nem teszi, kellemetlen helyzetek adódhatnak a magázás/tegezés megkerülésénél, vagy a kollégák megszólításánál. Jó hatást kelt, ha munkatársainkat azonnal nevükön szólítjuk.

6. Ápolt megjelenés
A tiszta öltözék, az ápolt megjelenés jelentősen befolyásolja a kollégák viszonyulását. Akiből kellemetlen szag árad, zsíros a haja, kopottas az öltözéke, ahhoz nem szívesen közelednek a munkatársak, és kinézete könnyen pletyka tárgya lehet.

7. Humor, önirónia
Ne fogja fel tragédiaként, ha hibázik. Elég, ha tudja, hogyan kell helyesen csinálni és miként kerülheti el a jövőben ugyanazt a bakit. Ha önironikusan kér elnézést, nem magyarázza túl a hibát, a vezető is könnyebben továbblép.

8. Együttérzés kifejezése
A munkatársak sikereire vagy gondjaira reagálás, az együttérzés kifejezése erősíti a kollegiális összetartozást.

9. Tisztelet a többiek iránt
Bármilyen munkakörben és szinten dolgozik is valaki a vállalatnál, a személye és munkája iránti tisztelet, illetve annak kimutatása a jövőbeli jó kapcsolat alapja.

10. Merjünk nemet mondani
A cégen belüli népszerűség nem azzal érhető el, hogy minden felmerülő feladatot ellenkezés nélkül elfogadunk. Aki megfelelő indoklással nemet tud mondani, nem kelt udvariatlan hatást, inkább határozottságot, reális helyzetfelmérést sugároz.

Haszon.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.