Újévi fogadalmak: eredményesebb álláskeresés

by | jan 5, 2011 | Álláskeresési tippek

Újév, megújult lendület és jobb karrier. Az új évkezdetre megpróbálunk úgy tekinteni mint egy tiszta lapra és persze hisszük, hogy jövőre minden más lesz (lehetőleg sokkal jobb, mint tavaly). Nincs ez másként az álláskereséssel, illetve karrierünk egyengetésével sem. Az év vége felé már inkább az ünnepekre koncentrál mindenki, tartunk egy kis pihenőt, és félretesszük a munkával kapcsolatos gondolatokat, így aztán januárban újra nekiállhatunk a karrierépítésnek. Van, aki valóban új lendületet kap, de az sem ritkaság, ha az újév kicsit döcögősebben indul, mint mikor téli álomból próbálja az ember felrázni magát. Nincs is ebben semmi furcsa, az ünnepek elmúltak, szilveszterkor elbúcsúztattuk az óévet és hirtelen visszazuhantunk a (szó szerint) szürke hétköznapokba. Elkél ilyenkor a támogatás és a segítség, hogy újra aktivizálhassuk magunkat és a jövőnkre koncentráljunk. Mi is szeretnénk most egy kis segítséggel, néhány jó tanáccsal lendületet adni minden álláskereső olvasónknak. Lemegyünk egészen az alapokig, azaz:

Hogyan legyen a lehető legeredményesebb az álláskeresésünk?

Unalomig hajtogatott tétel, miszerint munkát találni is munka. Mint sok munkát, ezt sem fütyörészve végzi az ember, de vannak olyan módszerek, amik megkönnyítik a dolgunkat. Nézzünk meg most néhány egyszerűen elsajátítható praktikát a gördülékenyebb és eredményesebb álláskeresésért.

Haladj a tervek szerint

Természetesen teljesen más az álláskeresés egy munkanélküli és egy állással rendelkező, de váltani akaró álláskereső számára. Az első esetben fontos, hogy minden nap, majdhogynem teljes állásként kezeljük álláskeresésünket, a másik esetben pedig energiát kell szánni a munka utáni „túlórára”, azaz arra, hogy feltérképezzük a lehetőségeket és új állást találjunk. Elvonatkoztatva a különbségektől, a módszert mindkét esetben alkalmazhatjuk.

Ha terv szerint, azaz egy általunk meghatározott „munkaidőben” keresünk állást, akkor sokkal inkább leszünk képesek arra, hogy kézben tartsuk és átlássuk, hogy éppen hol tartunk az álláskeresésben. Ha szétfolyik a napunk és minden óránk arról szól, hogy álláskereső oldalakat böngészünk és cégek karrier rovatát olvassuk, akkor hamar el fogjuk veszíteni a lelkesedésünk. Adjunk magunknak pihenőt is, hogy ne verjen le minket a víz, hacsak arra gondolunk, hogy le kell ülnünk a gép elé, hogy újabb órákat töltsünk azzal, hogy a már ezerszer látott hirdetések között újat is találjunk.

Legyen egy cél, amire fókuszálunk

Minél több önéletrajzot küldesz, annál több az esélyed arra, hogy állást találj, ugye? Nem egészen.

Mindannyian tudjuk, hogy minden állásra, ha nem is teljes egészében, de át kell írnunk az önéletrajzunk. Kicsit mindig hozzá kell igazítani azokhoz az igényekhez, amik az álláshirdetésben elhangzanak. Másrészről viszont az is nagyon fontos, hogy tanuljunk meg szelektálni és nem utolsó sorban tudjuk, hogy mit akarunk. Itt most néhány mondat erejéig érdemes szétválasztani a munkanélküliek és a váltani akarók esetét.

Természetesen mindkét fél jó állást akar találni. Egy munkanélküli számára azonban csak szerencsés esetben nem áll fenn egy nagyon komoly probléma, mégpedig az, hogy állás nélkül nincs bevétel, ami pedig a hétköznapokat nehezíti szinte napról napra. Ezért aztán érdemes némileg átfogalmazni az igényekről alkotott képet, ha már hosszú ideje nem sikerül állást találni. Ilyenkor egy cél lebegjen a szem előtt: akár csak átmenetileg egy olyan állást találni, ami visszaadja az önbecsülésünket és össze tudjuk szedni magunkat. Utána pedig jöhet az új, fókuszáltabb karrierépítés.

Ilyenkor viszont nem kell alább adni, de fontos, hogy ne legyenek irreálisak a céljaink. Bátraké a szerencse, ahogy mondani szokták, de sokkal több pozitív visszajelzést kaphatunk, ha mindemellett jó helyen is kopogtatunk. Mérlegeljük, hogy mit tudunk nyújtani, mennyire megalapozott a szakmai tapasztalatunk és merre szeretnénk fejlődni.

Szedjük rendbe dolgainkat

Vannak, akik képesek a káosz felett is uralkodni, de sokak számára megnyugtató, ha átlátják a körülöttük zajló dolgokat. Egy álláskeresésnél is szükséges a nyomon követés, mert sosem árt tudni, hogy melyik állásjelentkezésünk hol tart éppen. Mikor adtuk le az önéletrajzot, voltunk-e interjún és mikorra ígérték a választ. Ennek észben tartása nem mindig könnyű. Erre nagyon jó, ha létrehozunk egy Excel táblázatot, ahol feltüntetjük a jelentkezéseink „állapotát” kommentekkel, így mindig egy szempillantás alatt képben leszünk, hogy melyik jelentkezésnél mik az aktuális teendőink. Írjuk be az elérhetőségeket, a kapcsolattartó nevét, néhány hívószót a céggel kapcsolatban, mikor adtuk le a jelentkezést, mikor megyünk, mikor voltunk interjún stb.

Ugyanígy egy helyre mentsük el az önéletrajzokat és motivációs leveleket, hogy egy újabb jelentkezésnél már ne kelljen a keresgéléssel vesződnünk. Állást találni nem egyszerű, de vannak olyan eszközök, amikkel megkönnyíthetjük a dolgunk.
Sok sikert kívánunk minden kedves olvasónknak és sikerekben gazdag, boldog új évet!

Állásajánlataink megtekintéséhez irány a CV-Online oldala.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.