10-es módszer, amivel jó döntéseket hozhatsz!

by | nov 21, 2011 | Hírek

Fontos kérdésben kell döntenie?

Képtelen dűlőre jutni egy rázós helyzetben?

Válaszút elé érkezett, és nem tudja, merre induljon?

Bármiről is kelljen döntenie, a 10-10-10-es formula biztosan segíteni fog.

Ki ne álmodna arról, hogy a saját kezébe veszi életének irányítását? Mai, felgyorsult és információktól túlzsúfolt világunkban könnyedén összezavarodhatunk, hiszen a munkahelyünkön és otthon egyaránt meg kell felelnünk. A stressz, az állandósuló időhiány és a minket érő impulzusok pedig hamar összekuszálhatják a dolgainkat. Ilyen helyzetben vajon hogyan lehet jól dönteni? Mindenkivel előfordult már, hogy a pillanatnyi kényszer hatására döntött, később azonban megbánta elhatározását. Szeretné, ha ez soha többé nem fordulna elő?
Hát persze. Mindenki szeretné, ha jól mennének a dolgai. Eddig az ajánló.

Most jöjjön a lényeg:
A 10-10-10-es módszer egészen újfajta eszközt és megközelítést kínál az életünkben előforduló döntéshelyzetek hatékony kezelésére, legyen szó a szerelmi kapcsolatainkról, a családunkról vagy éppen a karrierünk alakulásáról. A módszer egyszerű, átlátható és lényegre törő. Olyannyira, hogy amikor embert próbáló dilemmával találjuk szemközt magunkat, mindössze három kérdést kell feltennünk: Milyen következménye lesz a döntésemnek 10 perc, 10 hónap és 10 év múlva?

Egyszerűnek tűnik, igaz? Pedig korántsem az. Ha kipróbáljuk ezt a módszert, bizony fel kell készülnünk arra is, hogy a három különböző időtáv végiggondolása felszínre hozhatja a legbensőbb félelmeinket. Sőt, akár az addig eltitkolt, elnyomott szükségleteink és vágyaink is előbukkanhatnak. Cserébe viszont közelebb kerülünk saját magunkhoz, hogy attól kezdve valóban a számunkra legfontosabb célokat valósíthassuk meg, méghozzá úgy, hogy mindeközben az értékrendünkhöz is hűek maradhatunk.

A módszer, ha alaposan átgondoljuk, hogy az adott döntés milyen hatással van az életünkre 10 perc, 10 hónap és 10 év múlva (ezt csak homályosan tudjuk még elképzelni, de még az is sokat segíthet) garantáltan rendet varázsol az aktuális káoszból és átláthatóvá teszi bennünk a zűrzavart. Hogy mi a működésének elve? Az agyunk. Hisz evolúciós örökségünk, hogy vészhelyzet esetén (ami napjainkban a  sok stresszes szituáció) az agyunk csak a jelent ismeri, az azonnali döntéseket, amik a jelenhez kapcsolva oldják meg a problémáinkat.  Nem teszi lehetővé, hogy hosszú távon is elképzeljük döntéseink következményét.  Azáltal, hogy távlatokban is megnézzük, hogy milyen hatással lehet az életünkre egy-egy választás, elhatározás, lehetőségünk nyílik arra, hogy eltávolodjunk magától a problémától is és reálisan lássuk a helyzetünket. Ez pedig nagyban megkönnyíti a helyes, a jövőnkre nézve is hasznos döntések meghozatalát.

Nem muszáj jegyzetet készíteni, nagyon sok döntést pár perc alatt fejben is átgondolhatunk a formula szerint. A komolyabb dilemmákhoz azonban nem árt leírni, ami az eszünkbe jut előny és hátrányként, kockázatként a döntésünktől függően.

Részletesebb leírást, érdekes eseteket  a módszer alkalmazásáról maga az író, Suzy Welch, a 10-10-10 című könyvében.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.