A főnököm egy állat! – a leggyakoribb vezető karakterek

by | aug 12, 2011 | Hírek

Jó lenne, ha a munkahelyen is úgy éreznénk magunkat, mint „hal  a vízben”. Sajnos a legtöbb esetben ez a hal inkább partra vetett, és nem vidáman lubickoló egyed. Pedig megérdemelnénk, hogy aranyhalként bánjanak velünk. De lássuk, milyen főnök és beosztott típusok vannak a munka tengerében. Vagyis, inkább a tengernyi munkában.  
Mivel „a fejétől bűzlik a hal”, rögtön kezdjük is a főnökökkel.

A kagyló

Rövid mondatokkal kritizál. Távolságtartó, hisz te úgysem érhetsz fel oda, ahol ő van.  Semmi érzelem, vagy kedvesség. Szeret behívni az irodájába, hogy „elbeszélgessen” veled az apró hibáidról és a fejlődésed lehetséges módjairól. Semmi nem tökéletes neki, jelszava a” folyamatos fejlődés”. Folyton korábban ér be, mint te, és tovább is marad. Látszólag nem figyeli a dolgozókat, de ennek nem szabad bedőlni. Pontosan tudja, ki mikor érkezi és távozik. Ezen méri le ugyanis az elkötelezettséget.  Más osztályok és a top vezetőség szerint briliáns elme, és a legjobb vezető. A beosztottjait csak a hideg rázza tőle, és előre bejelölik a napokat, amikor végre szabadságra megy.

A korall

Színes és kreatív egyéniség. Olyannyira, hogy ötletei legtöbbször megvalósíthatatlanok. Egy disney rajzfilmet is meghazudtol a fantáziája, szívesen veszi az eredeti ötleteket, de a legjobban azt kedveli, ha az ő erényeit dicsérik. Alig van bent, mindig rohan valahová. Untatják a statisztikai adatok, és az aprólékos munkák. Ezért a jobbkeze a pénzügyes, és a személyi asszisztense, akik gyakorlatilag minden munkát elvégeznek helyette. Általában jó kedélyű, de annyira nem foglalkozik a kollégákkal, hogy a neveket sokáig nem tudja megjegyezni. Ha sziporkázol, akkor szerezhetsz nála jó pontot.

 A szivárványhal

Férfi. Kedves, sokszor sármos is. Mozgékony, mindig siet.  Mindenhez ért, csak ahhoz a munkakörhöz nem, amiben kinevezték. Csilles beszédei, lelkesítő szövegei elvarázsolják a beosztottjai és felettesei többségét. Nem szid, nem fenyeget, nincs semmi feszültség közte és a beosztottjai között. Igazi mágus. Pillanatok alatt a saját oldalára fordítja a zúgolódó dolgozókat és az elégedetlen vezetőséget is. A menedzsment kedveli. A dolgozói kevésbé, mert könnyen ígér és szinte semmit nem tart meg belőle, valamint soha senki nem látta még dolgozni.
Ha neki dolgozunk, készüljünk fel arra, hogy soha nem merül fel a nevünk egyetlen munka kapcsán sem, mert az ötleteket és a terveket a sajátjaként adja elő.

 A piranha

Mintha szabadidős program lenne a munkahely! Munka közben viccelődés, nevetgélés, hosszú ebédszünet. Sokszor „kiszalad” valamit elintézni. Rengeteget utazik mindenféle megbeszélésre, kiállításra.  Vannak testi-lelki bizalmasai a kollégák között, velük megosztja minden titkát. Egész plebsz veszi körül.  Lelkizik. Próbál mindenkinek a lelkiismeretére hatni és a mondatait a csalódtam, nagyon rosszul esett, kikészültem hangulatfestő szavakkal színezni. Haragtartó és féltékeny alkat. Sokat csipkelődik és finoman alázgatja a dolgozóit.  Ha nem lettél a bizalmasa, akkor jobb, ha tartod vele a 3 lépés távolságot, nehogy azt higgye, a babérjaira törsz. Mert akkor megkeseríti az életedet.

A cápa

Kegyetlen és kárörvendő. Ha létezne különdíj a legborzalmasabb felettesek számára, ennek a típusnak, már annyi lenne, mint a három nővérnek, szamovárból. Férfi „változata” szívesen készíti ki munkatársait az egész kollektíva előtt – a nőneműek pedig hangulatemberek, híresek egy klímaxos, meg nem értett dívához illő viselkedésükről. Szerencsére köztudott, hogy az erőszakos álarc mögött gyakran egy önbizalom hiányos kisgyerek sírdogál. Azért ingerlékenyek, mert gyakran érzik magukat sarokba szorítva. Az ilyen főnök ha rossz passzban van, messziről kerüljük el, ne kérdezzünk tőle feleslegesen semmit, és egyáltalán: tegyünk úgy, mintha ott sem lennénk. Akkor kikerülhetjük bántó megjegyzéseit és vérlázító kritikáit.

A polip

Általában hímnemű. Kapcsolati révén került a pozícióba. Így szó szerint elér mindenhová a keze. Meglehetősen merevek az elképzelései a dolgozókról. Leginkább falanszter rendszerben látná őket. Duplán ellenőriz mindenkit.  Az összes levelet átolvassa – helyesírási hibát keresve.  Ha talál, akkor felfújja a dolgot, mert remek alkalom a leckéztetésre. Ilyenkor hosszasan taglalja a pontosság és a megbízhatóság fontosságát a hivatásunkban. Valamennyi csomag kávé, ropi és repiholmi számláját alaposan áttanulmányozza. Sóher. Soha nem enged semmilyen extra kiadást. Minden egyes tárgyalás előtt írásba foglalja a legfontosabb megbeszélendőket, majd összefoglalást kér az elhangzottakról, amit „emlékeztető” subject-tel szétküld minden résztvevőnek. Ha előre szeretnénk jutni az ő égisze alatt, akkor óvatosan kell felvezetnünk igényeinket. Kérjük ki a véleményét mindenről, és tájékoztassuk az elképzeléseinkről. Kérjük arra is, hogy engedje megpróbálni egy-egy feladat önálló elvégzését. Persze, csakis azért, hogy neki ne legyen olyan sok munkája. Így tehermentesítenénk, ha beválunk a feladatra, stb stb.  Ez a felvezető azért fontos, mert az ilyen főnök szinte senkit nem enged maga mellett érvényesülni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.