Coworking – a dolgozó közösség

by | febr 4, 2011 | Hírek

Az utóbbi időkben hazánkban is megnőtt a szabadúszók és távmunkások igénye arra, hogy otthonukon és a kávéházakon kívül is legyen egy olyan tér, ahol lehetőségük van a munkára. Ezeket az igényeket elégítik azok a coworking irodák, ahol a dolgozók egymástól függetlenül végzik munkájukat, de mégis egy közösséget alkotnak, segítik, inspirálhatják egymást. Így az ingerszegény otthoni környezetből kilépve kapcsolatokat építhetnek és könnyebben húzhatják meg a határt munka és pihenés között.

Mi a coworking?

A coworking egy olyan munkastílus, ahol egymástól függetlenül dolgozó emberek végzik munkájukat egy közösségi munkatérként működő irodában. Ezek a terek átmenetet képeznek a bérelhető iroda, a klub és a kávéház között. Hazánkban is egyre többen választják megélhetésként a szabadúszó „létformát”, így nálunk is felmerült az igény arra, hogy ezeknek a távmunkásoknak és neonomádoknak legyen egy olyan alkalmi munkaközössége, ami sokkal ösztönzőbb tud lenni az otthoni, ingerszegény munkakörnyezetnél.

Kis coworking történelem

A coworking elnevezés az amerikai szoftverfejlesztő, Brad Neuberg találmánya. Az otthonról dolgozó Neubergnek 2005-ben lett elege a remete életmódból. Nem viselte jól, hogy egyre inkább összefolytak a munkával és a pihenéssel töltött órák. Hasonszőrű társaival közös munkapartikat szerveztek egy San Franciscó-i kávézóban, de a zajos környezet miatt ezt is megelégelték. A kávéházi és hivatali hangulat keverésével aztán megalakították az első mobilis, független munkavállalóknak szóló irodákat, ahová akár egyetlen órára is be lehetett térni dolgozni.

A coworking azóta nemzetközi mozgalommá vált, világszerte sorra alakulnak hasonló helyek és közösségek. Aktualitásukat az adja, hogy az utóbbi években megugrott a cégek telephelyétől távol, többnyire egy laptop és internetkapcsolat segítségével kávézókból dolgozó neonomádok száma. A Cisco Systems becslése szerint a világban immár minden negyedik alkalmazott a munkahelyétől fizikailag függetlenül végzi munkáját. A válság hatására pedig, például a több helyen spórolásból négynaposra szűkített munkahét ötödik napján, sokan kezdtek jövedelemkiegészítő vállalkozásba. A presszótulajdonosok egy része azonban megunta, hogy e vendégek naphosszat egy kávé felett ücsörögnek, ezért néhol például félórás limiteket vezettek be a Wi-Fi használatára.

Coworking itthon

A nemzetközi trendet követve Magyarországon is megjelentek az utóbbi években ezek a közösségi munkaterek, bár a mobil munkavégzés egyelőre nem túl elterjedt nálunk. Olyannyira, hogy az ötévente készülő európai szintű vizsgálat legutóbb, 2005-ben e tekintetben utolsó helyre sorolja a magyarokat. Míg a kutatásban szereplő első 10 tagországban közel minden harmadik munkavállaló dolgozik alkalmazója telephelyétől távol, addig itthon mindössze 17 százalék. Ők többnyire a fővárosi, magasan kvalifikált, 25–39 éves, úgynevezett tudásmunkások köréből kerülnek ki, például az informatikában, a médiában dolgozók vagy kreatív munkát végzők közül.

A budapesti coworking irodaházakban az utóbbi időben valamelyest nőtt a coworkerként dolgozók száma; köztük sok a néhány hónapra hazánkba látogató külföldi, akiknek már nem idegen ez a koncepció.
Sokak számára azonban otthon dolgozni még mindig inkább megéri, mint egy asztalt bérelni valahol. Akinek drága, bérelhet virtuális irodát. Ez esetben a cég csak névlegesen jelöl meg telephelyéül egy reprezentatív helyszínt, ahol a nevében fogadják a leveleket, hívásokat, a saját alkalmazottai viszont távolról, például otthonukból dolgoznak.

Forrás: coworking.lap.hu

Állást keresel? Találd meg a hozzád illő állást a CV-Online oldalán!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.