Életpálya-modellek női szemmel

by | febr 10, 2011 | Hírek

Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség alapítója és elnöke újfajta, ám mégis hagyományosnak mondható életpályát vázol fel a nők számára, ahogy azt a HR Portálon megjelent interjúban olvashatjuk:

„A nők nehezebben kapnak olyan jó pozíciót, mint a férfiak, ha pedig igen, akkor is kevesebbet keresnek náluk. Egy nő nem állandóan, és nem úgy áll rendelkezésre, mint egy férfi. Egy nő szül, visszajön, megint szül, emiatt sokkal kevésbé számít megbízhatónak, mint egy férfi. Nem csoda, hogy így gondolkoznak sok vállalatnál, ahol nem kis költséggel kiképeztek női kollegákat, akik elmentek szülni, ám később elvesztették a kapcsolatot egymással. Ugyanez a – bizonyos szempontból irracionális – félelem jön elő a negyvenévesnél idősebb nők alkalmazásánál: már a felvételnél hátrányt szenvednek, mert a cégek attól félnek, hogy a nők esetében már nem térül meg az a pénz, amit a képzésükbe fektetnek. Sajnos a média is azt sugallja, hogy negyven év fölött a nők “nem számítanak”, a reklámok célcsoportját például többnyire a 18-39 évesek alkotják. Nyugaton az 50-60 évesek is fontos célcsoport, mint ahogy egyébként nálunk is jelentős elkölthető jövedelem fölött rendelkeznek. Érdekes, hogy a férfiaknál nálunk is 50 év fölött van ez a határ. A nőkkel kapcsolatos leegyszerűsített kép nálunk sem fedi a valóságot. Érdekes volt megfigyelni tavaly, hogy azokon a katasztrófa sújtotta területeken, ahol női polgármester volt, sokkal jobb megoldások születtek, mint ahol férfiak álltak a település élén; még az is előfordult, hogy elmenekültek.”

A témához kapcsolódóan következzen egy olvasói történet:

„Néhány évvel ezelőtt jelentkeztem Miskolcon egy állásra, ahol műszaki vezetőt kerestek felsőfokú végzettséggel. A meghallgatásra pontosan 9 órára érkeztem, és másik négy férfi kollégával várakoztunk a folyosón.

Ekkor kinyílt az ajtó, egy férfi kinézett rajta, rám nézett és azt mondta: ” Korán jött de, mindjárt behívjuk.” Ezt nem értettem, de nem sokkal utána intett, hogy menjek be. Magamban gondoltam, milyen előzékenyek, hogy a férfiak előtt behívják a nőt. Leültettek egy titkárnő elé, aki kérte, hogy meséljek magamról. Nekem akkor már 3 műszaki diplomám és szakmérnöki végzettségem is volt. Ekkor még úgy gondoltam ez az első szűrő, mivel láttam, hogy a szoba másik részében egy férfi kollégát interjúztatnak. Elkezdtem beszélni magamról, kis idő múlva a hölgy megkérdezte ” Nem gondolkozott még rajta, hogy ilyen sok végzettséggel magasabb pozíciót pályázzon meg?”

Önök kértek felsőfokú műszaki végzettséget – válaszoltam.

Akkor nem is a titkárnő válogatásra jött! – mondta, majd átszólt a másik asztalnál lévő férfihoz:  Figyelj már, nem hozzám jött, hanem hozzád.

A férfi arcán kiült a döbbenet csak ennyit válaszolt:  Tényleg?

Befejezte a másik pályázóval az interjút, majd átültem hozzá. Ekkor már úgy nézett rám mintha a Marsról jöttem volna, zavartan olvasta az önéletrajzomat és megdöbbenve nézett rám, miután befejezte. Kérte, hogy beszéljek a szakmai tapasztalataimról, de éreztem, hogy a helyzet egyre kínosabb. Zavarában nem kérdezett semmit, már a kijáratnál voltam, mikor telefonon hívott, hogy a bérigényemet mondjam meg, mert elfelejtette megkérdezni. Természetesen nem vettek fel.

A következő meghallgatás előtt betelefonáltam a céghez és közöltem, hogy nő vagyok. Mondták, ez a nevemből kiderült és őket nem zavarja, fel is vettek.”

Állások a Cvonline.hu oldalán: http://www.cvonline.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.