Éleződik a verseny a legjobb jelöltekért – de kik a legjobbak?

by | jún 28, 2011 | Hírek

A fejvadász cégek a verseny élesedésének számos jelét látják. Ma mindenki a legjobb jelölteket akarja, de ezzel együtt jár, hogy újfajta képességeket is fel kell tudni mérni. A portálunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, milyen készségeket értékel minden korábbinál magasabbra az álláspiac.

Magyarország és a közép-kelet-európai régió egyik vezető fejvadász cégének, a TARGET Hungáriának az egyik legjobb jelöltjére tette rá a kezét a miniszterelnöki kabinet. Dr. Rákossy Balázs éppen az egyik vezető világcég jogi osztályának vezetői pozíciójáról írt volna alá szerződést, amikor egy telefonhívás megváltoztatta a döntését és inkább a miniszterelnök kabinetvezetői állásajánlatát fogadta el. A TARGET ezt a legjobb jelöltekért folytatott verseny éleződésének tekinti.

“Ma mindenki a legjobb jelölteket akarja. Egyáltalán nem érdekes, melyik országból vagy éppen milyen iparágból érkezik az illető, csak az számít, hogy bizonyíthatóan meglegyenek a szükséges képességei. Ma az az elvárás, hogy a vezető a legviharosabb vizeken is átvezesse az adott szervezetet, ebbe a versenybe pedig már a közszféra is bekapcsolódott. A TARGET Hungária sikerei között könyveli el, hogy nemrég osztrák cégekhez magyar műszaki vezetőket helyeztek el, egy szombathelyi céghez pedig osztrák menedzsert hoztak, aki a vállalat ausztriai terjeszkedését támogatja. Folyamatosan nő az igény az országhatárokon és az iparágakon átívelő keresések iránt” – mondja a cég alapítója.

Egyre több a szupertitkos ügy

A fejvadász cégek a verseny élesedésének számos jelét látják. Egyre több a “szuper titkos” ügy, ahol a titoktartás szokásos szintjét lényegesen meghaladják. A szakmában “vakrandiként” utalnak azokra a megbízásokra, ahol a jelöltek egészen az utolsó pillanatig nem is tudják, valójában melyik cég keres vezetőt. Arra is volt már példa, hogy a többfordulós kiválasztást követően a rostán fennmaradt jelöltet repülő vitte a külföldi anyacéghez, a repülőtéren taxi várta, és csak az adott címre történő megérkezéskor tudta meg az illető, valójában melyik céghez is jelentkezett.

“Az ügyfelek elvárásaival együtt a munkánk jellege is változik. Nemcsak a regionális keresések száma nőtt meg és szembe kell néznünk a maximálisat is meghaladó titoktartás követelményével, hanem újfajta készségeket, képességeket is fel kell tudnunk mérni.” – mondja Bálint Mónika, a TARGET Hungária ügyvezető igazgatója. “Ma az a nyerő típus, aki képes akár egy reptérről vagy egy taxiból is dolgozni, és ha kell, a telefonjait maga intézi. A gyakorlatias vezetőknek van ma a legjobb esélyük. Legyen “egy közülük”, elegyedjen beszédbe a munkatársaival és érezze meg ha problémáik vannak. Az érzelmi intelligencia ma alapkövetelmény” – mondja Bálint Mónika.

Az elvárások ilyen irányú változása akár még regionális szinten is lehetőséget jelent a magyar jelölteknek. A TARGET által 2009-ben a vezetési kultúrákról végzett regionális kutatás szerint összehasonlításban a magyarok voltak a legjobbak az informális egyeztetésekben, a személyes kapcsolatépítésben és a kreatív probléma megoldásban: csupa olyan elemben, ahol az érzelmi intelligencia fontos szerepet játszik. Úgy tűnik, ezeket a készségeket ma minden korábbinál magasabbra értékeli a piac.

Forrás: HR Portal

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!