Éleződik a verseny a legjobb jelöltekért – de kik a legjobbak?

by | jún 28, 2011 | Hírek

A fejvadász cégek a verseny élesedésének számos jelét látják. Ma mindenki a legjobb jelölteket akarja, de ezzel együtt jár, hogy újfajta képességeket is fel kell tudni mérni. A portálunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, milyen készségeket értékel minden korábbinál magasabbra az álláspiac.

Magyarország és a közép-kelet-európai régió egyik vezető fejvadász cégének, a TARGET Hungáriának az egyik legjobb jelöltjére tette rá a kezét a miniszterelnöki kabinet. Dr. Rákossy Balázs éppen az egyik vezető világcég jogi osztályának vezetői pozíciójáról írt volna alá szerződést, amikor egy telefonhívás megváltoztatta a döntését és inkább a miniszterelnök kabinetvezetői állásajánlatát fogadta el. A TARGET ezt a legjobb jelöltekért folytatott verseny éleződésének tekinti.

“Ma mindenki a legjobb jelölteket akarja. Egyáltalán nem érdekes, melyik országból vagy éppen milyen iparágból érkezik az illető, csak az számít, hogy bizonyíthatóan meglegyenek a szükséges képességei. Ma az az elvárás, hogy a vezető a legviharosabb vizeken is átvezesse az adott szervezetet, ebbe a versenybe pedig már a közszféra is bekapcsolódott. A TARGET Hungária sikerei között könyveli el, hogy nemrég osztrák cégekhez magyar műszaki vezetőket helyeztek el, egy szombathelyi céghez pedig osztrák menedzsert hoztak, aki a vállalat ausztriai terjeszkedését támogatja. Folyamatosan nő az igény az országhatárokon és az iparágakon átívelő keresések iránt” – mondja a cég alapítója.

Egyre több a szupertitkos ügy

A fejvadász cégek a verseny élesedésének számos jelét látják. Egyre több a “szuper titkos” ügy, ahol a titoktartás szokásos szintjét lényegesen meghaladják. A szakmában “vakrandiként” utalnak azokra a megbízásokra, ahol a jelöltek egészen az utolsó pillanatig nem is tudják, valójában melyik cég keres vezetőt. Arra is volt már példa, hogy a többfordulós kiválasztást követően a rostán fennmaradt jelöltet repülő vitte a külföldi anyacéghez, a repülőtéren taxi várta, és csak az adott címre történő megérkezéskor tudta meg az illető, valójában melyik céghez is jelentkezett.

“Az ügyfelek elvárásaival együtt a munkánk jellege is változik. Nemcsak a regionális keresések száma nőtt meg és szembe kell néznünk a maximálisat is meghaladó titoktartás követelményével, hanem újfajta készségeket, képességeket is fel kell tudnunk mérni.” – mondja Bálint Mónika, a TARGET Hungária ügyvezető igazgatója. “Ma az a nyerő típus, aki képes akár egy reptérről vagy egy taxiból is dolgozni, és ha kell, a telefonjait maga intézi. A gyakorlatias vezetőknek van ma a legjobb esélyük. Legyen “egy közülük”, elegyedjen beszédbe a munkatársaival és érezze meg ha problémáik vannak. Az érzelmi intelligencia ma alapkövetelmény” – mondja Bálint Mónika.

Az elvárások ilyen irányú változása akár még regionális szinten is lehetőséget jelent a magyar jelölteknek. A TARGET által 2009-ben a vezetési kultúrákról végzett regionális kutatás szerint összehasonlításban a magyarok voltak a legjobbak az informális egyeztetésekben, a személyes kapcsolatépítésben és a kreatív probléma megoldásban: csupa olyan elemben, ahol az érzelmi intelligencia fontos szerepet játszik. Úgy tűnik, ezeket a készségeket ma minden korábbinál magasabbra értékeli a piac.

Forrás: HR Portal

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.