Hideghívás – avagy egy jól bevált álláskeresési módszer

by | márc 16, 2011 | Hírek

Manapság nagyon sok lehetőség van arra, hogy állást keressünk. Természetesen az utóbbi időben a netes álláskeresés a legnépszerűbb, de van egy régebbi módszer, amivel nagyobb sikereket érhetünk el, ha betartjuk a cikkben leírt lépéseket. Hogy mi ez a módszer? Ez az úgynevezett hideg telefonhívás, avagy más néven: a cégek hívatlan megkeresése. Ez az egyik régebbi bevált álláskereső taktika.

Amikor rádöbbenünk, hogy a munkaerőpiac háromnegyede telített, akkor mindenképpen új lehetőségek után kell kutatnunk. Hogy mik ezek a kiaknázatlan lehetőségek? A következő sorokban erről olvashatunk.

A  legelső lépés, egy olyan lista összeállítása, amiben azok a cégek szerepelnek, amelyek szimpatikusak számunkra és szívesen dolgoznánk náluk. Semmiképp se ijedjünk meg, hogyha ez a lista hosszúra sikerült, mert minél hosszabb, annál több a lehetőségünk. Ezt többféle szempontok alapján állíthatjuk össze; például földrajzi elhelyezkedés alapján, egy adott iparág alapján, vagy esetleg céges rangsorok alapján. Ezekről a rangsorokról többféle internetes portálon tájékozódhatunk.

A második lépésben ki kell derítenünk, hogy ki választott pozícióval kapcsolatos illetékes személy. Ez általában a vállalat humán erőforrás menedzsere, de van olyan cég is, ahol nincs kifejezetten ezzel foglalkozó személy. Ezt úgy tudhatjuk meg, hogy felhívjuk a cég központi telefonszámát és elkérjük a recepcióstól annak a személynek a telefonszámát, aki az érdekelt pozícióval vagy részleggel foglalkozik.

Ne engedjük, hogy csak a HR-es nevét adják meg nekünk. (Kivéve akkor, ha az az osztályé, ahol munkát szeretnénk kapni), mert nekünk az elsődleges feladatunk az osztályvezető elérhetőségét megkapni.  Ez egy elengedhetetlen lépés: megtudni a nevét és az elérhetőséget (lehetőleg a közvetlen telefonszámát).

Nagyon sok osztályvezető tudomást sem vesz azokról az üzenetekről, amiket személy szerint nem neki címeztek.  Mi elolvassuk a levélszemetünket? Nem. Legyünk kitartóak!

harmadik lépésben a legfontosabb pont egy nagyon jó, szépen megfogalmazott kísérőlevél. Amikor sok cégnek kísérőleveleket küldünk, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy ezek valóban eljutottak-e a címzettekhez.  Amennyiben lehetséges, nézzünk utána a választott vállalatnak és írjunk a kísérőlevélbe néhány információt személyre szabottan róluk, hogy lássák, vettük a fáradtságot, hogy foglalkozzunk vele. Ne feledjük, a kísérőlevél rendkívül fontos, mivel ez lesz az első érintkezési pontunk a remélhetőleg leendő munkaadónkkal. Amennyiben még nincs nagy tapasztalatunk kísérőlevél írásban, akkor kérhetünk segítséget kifejezetten erre szakosodott cégektől. Ha kész a kísérőlevél, csatoljuk hozzá az önéletrajzunkat és küldhetjük is az illetékes személyeknek.

Végül, az utolsó, azaz a negyedik lépésben felhívjuk azokat a személyeket, akiknek elküldtük az önéletrajzunkat a kísérőlevéllel együtt. A legtöbb ember számára ez a lépés a legnehezebb; tárcsázni és állásinterjút kérni. Legyünk kitartóak, de semmiképp se tolakodóak, még akkor sem, ha esetleg a munkaadó azt mondja, hogy jelenleg nem keresnek új dolgozót. Ilyenkor sem szabad elkeseredni, mert kérhetünk egy informatív jellegű időpontot, ahol többet megtudhatunk a cégről, az osztályokról és esetleg több embert ismerhetünk meg, ami a későbbiekben jól jöhet, ugyanis így látja a munkáltató, hogy szeretnénk elhelyezkedni és ehhez elég kitartóak vagyunk.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.