Hogy felismerd, mielőtt megöl! A női szívinfarktus tünetei

by | nov 28, 2011 | Hírek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 százalékban felelősek a halálozásért. A nők szívinfarktusa sokkal többször jelentkezik a férfiakétól eltérő panaszokkal.
És többször lesz végzetes kimenetelű.Mi ennek az oka? A stressz, ami nem válogat! Sőt, a nők sokszor nagyobb stressznek vannak kitéve, mint férfitársaik, nemcsak a munkahely terhe nehezedik rájuk, hanem a családi elvárások is nyomasztják őket.
A stresszt mindenki egyedileg éli meg. Pszichológiai témájú kutatások szerint vannak olyan emberek, akik fogékonyabbak rá és biztos áldozatai a szív- és érrendszeri betegségeknek. Ők azok a személyek, akiknek az idegrendszere sokkal intenzívebben reagál a stressz hatásokra, olyan ingerek is megnövelhetik a pulzusszámukat, amik más embereket még nem akasztanak ki.

Jellemzői: állandó versenyfutásban van, gyakran türelmetlen, sokszor reagál dühösen, agresszívan, nem tud lazítani, mindig egyre többet akar teljesíteni.

Az állandó stressz és idegeskedés, a folyamatos érzelmi megterhelések, a pihenés nélküli tempó, a teljesítőképesség határának állandó túllépése, a túlhajtottság, felemészti az energiákat. Észre sem vesszük, és burnout szindrómánk van! Jönnek a testi és lelki panaszok, először a csökkent munkateljesítmény, a munkaképtelenség, ami veszélybe sodorja az állást, ne is fokozzuk tovább, a folytatást mindenki el tudja képzelni.

Németországban a kiégést hivatalosan is betegségnek nevezték el. A japánok, akik köztudomásúan szó szerint halálra dolgozzák magukat, már egy szót is kitaláltak erre a halálnemre, ami a túlterheltség és a munkahelyi stressz következménye. Ez a szó: karoshi.
Kialakulásának központjában az irreális munkahelyi elvárások, a növekvő stressz, a fokozott leterheltség, illetve az alacsony erkölcsi és anyagi megbecsültség állnak.

S mivel a stressz nem fáj, kezdjünk el aggódni.

Ha már fáj, baj van. Lehet, hogy szívinfarktus?

Milyen tünetekkel jár a női szívinfarktus, s miben különbözik a férfiaknál tapasztaltaktól?

Oké, stresszes vagyok, mérhető ez valahogy?

Egy objektív orvosi készülék, mely Magyarországon csak a Mammut Egészszégközpontban elérhető, korai, még megfordítható szakaszban ismeri fel a még nem érezhető jeleket. Ezért amennyiben észlelt már magán a fent leírt tünetekből egyet vagy többet egyidejűleg, azonnal telefonáljon időpontért!

Miben tudunk mi segíteni?

A KARDIVAR – rendszerrel végzett szívfrekvencia-variabilitás mérés és kiértékelés az autonóm idegrendszer működését térképezi fel, a pulzus és a szívfrekvencia-változás alapján. A vegetatív (szimpatikus és paraszimpatikus) idegrendszer, a hormonális és az immunrendszer állapotából következtet arra, milyen mértékben rendelkezik tartalékokkal a szervezet. A szívfrekvencia (HRV) változékonysága, vagyis hogy mennyi idő telik el az egyes szívdobbanások között, nagyon sokat elárul arról, hogyan képes a szív alkalmazkodni a külső és belső környezet megváltozott terhelésére. Kimutatja, mennyire hat ránk a stressz, tartós-e a hatása illetve hogy mennyire képes a szervezetünk visszaállítani a nyugalmi állapotot a stresszhelyzet elmúltával.

Az általunk végzett szívvizsgálat alkalmas a szervezet stressz-terhelés adaptációs szintjének kimutatására. Ha bármi problémát kiszűrünk, akkor szakorvosi irányítás mellett teljes körű személyre szabott terápiát tudunk ajánlani. Ha az orvos úgy ítéli meg, akkor életmódváltás és táplálkozási tanácsokkal tudjuk ellátni.

Ha orvosunk azt állapítja meg, hogy a stressz  hormonok vannak felhalmozódva, akkor endokrinológusunkhoz tudja önt utalni.
Ha súlyos kardiológiai problémát tárunk fel, akkor tovább küldjük kardiológusunkhoz. Ha viszont lelki megerősítésre van a legnagyobb szüksége, akkor pszichológusunk tud segíteni. Ha szüksége van az ellazulásra, akkor gyógymasszőrrel is tudunk szolgálni.

Hr Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.