Hogyan keressünk több pénzt 2011-ben munkahelyünkön?

by | máj 24, 2011 | Hírek

Mikor kérjünk fizetésemelést?

Mint azt tapasztalhatjuk, a jól végzett munkának nem minden esetben egyenes következménye a fizetésemelés.

Amennyiben úgy gondolod, hogy több fizetést érdemelsz, akkor érdemes átgondolnod, hogy mivel járultál hozzá a vállalat, a cég működéséhez.

A vállalatok megbecsülik a jól végzett munkát, a jó munkaerőt. Még viszonylag kötött bértáblázattal is lehet egy cég rugalmas, ha a megfelelő hozzáállást, eredményeket mutatjuk.

Ne kérj fizetésemelést abban az esetben, ha a felettesednek rendszeresen ki kell téged javítania, vagy többször kell felhívnia a figyelmed egy adott feladat elvégzésére.

Mit mondjunk a fizetésemelés kérésekor?

Pénzért dolgozol, ezért kompenzációt érdemel a munkád, a válallatnál elért eredményeid és az, hogy a hozzájárulásod mennyire válik előnyére a vállalkozásnak.

Például egy üzletkötő:

“Az utóbbi három hónapban megkötöttem három olyan szerződést, melyek során komoly megrendelések születtek. A cég számára előnyösebb szerződéseket fogadtattam el az ügyfelekkel – így a vállalatnak 8% több nyeresége lett a megrendeléseken. Úgy érzem, hogy megérdemelnék egy különleges bónuszt.”

Titkárnő: “Nézze főnök, rossz passzban volt, elhajtott néhány ügyfelet, akiket sikerült a kedvességemmel és figyelmeségemmel visszafordítani. Én minden esetben kimentettem Önt, így a cégnek nem csökkent a forgalma.

Ön volt, hogy elfelejtett egy-két fontos találkozót, tartottam a hátam magáért, és emiatt sikerült megőrizni  cég jó hírnevét és a jó viszonyt az ügyfelekkel. Szeretném, ha kaphatnék egy kicsivel több béren kívüli juttatást.”

Könyvelő: “Az utóbbi időszakban utánajárásomnak köszönhetően sikerült a vállalatnak több, mint 4 millió forintot megspórolnom. Minden bevallást határidőn belül adtam le, és sikerült megoldanom azt a kényes ügyet az adóhivatallal. Főnök, én úgy gondolom, hogy a jól végzett munka megérdemel egy kis elismerést, és arra gondoltam, hogy kaphatnék 15% emelést.”

Egy dolgozó: “Nézze főnök, az utóbbi hetekben odafigyeltem a gyártósoron, hogy kevesebb selejt legyen. Kidolgoztam, hogy legyen gyorsabb a munkafolyamat. Mikor Béla beteg lett, igyekeztem helyette is megcsinálni a munkájának egy részét – hogy a cégnek ne csökkenjen a termelése. Szeretnék egy kis kompenzációt kérni – itt természetesen az anyagiakra gondolok. ”

Amit kerüljünk

A fizetésemelést NE személyes indokokkal, például megváltozott családi körülmények miatt (például a párod elveszette állását, esetleg gyermeked születése) kérd, nem ezek azok a tényezők, melyekre hivatkozva magasabb fizetést tudsz elérni.

Ne folyamodjuk fizetésemelésért, ha nem vagyunk jóban a főnökünkkel. Igyekezzünk elsimítani a viszonyt, és akkor próbálkozzunk, ha már barátságosabb a légkör.

Kati kevesebbet dolgozik, mint én, mégis ugyanennyit keres!” – hallani néha. Ne hasonlítsuk magunkat másokhoz, ne a kollégánk hibáira való rámutatással próbáljunk előre jutni, mert ez visszatetszést kelthet. Inkább emeljük ki a saját érdemeinket, hangsúlyt fektetve a közelmúltban elértekre, melyekre a főnökünk még emlékszik.

Ne fenyegetőzz azzal, ha nem emelik meg a fizetésedet, akkor ott hagyod a munkahelyet, esetleg átmész a konkurenciához. Ez sokszor rosszul sül el – ehelyett kérdezz rá, mi az oka annak, hogy már egy ideje nem kaptál fizetésemelést. Az adatok birtokában már tehetsz lépéseket ez irányba.

Amennyiben a főnök nem hajlik arra, hogy egyből megadja, amit kérsz, kérdezd meg, mit kellene tenned annak érdekében, hogy ezt kiérdemeld.

Ne sértődj meg, vagy neheztelj. Ha megvan az, hogy pontosan mit kell lépned, ne add fel – javítsd ki a hibákat, és tegyél eleget a főnököd által megjelölt külön kéréseknek, és így, amint ezeket elérted, visszatérhettek rá. Ekkor már meg fogja adni, hiszen az általa kért dolgokat teljesítetted.

Készüljünk tudatosan a fizetésemelés kérésére

Íme néhány dolog, amire nem árt odafigyelni – mielőtt a személyes beszélgetésre sort kerítesz:

• Tegyük meg elsőre, amit a felettesünk kér

• Tegyünk egy kicsivel többet, mint amit várnak tőlünk

• Tartsuk be a határidőket

•  Ne késsünk

•  Mutassunk kezdeményezést

•  Javítsunk azokon a szokásainkon, amire feletteseink elmarasztaló megjegyzéseket szoktak tenni (amennyiben van ilyen).

Fontos tudatában lenned annak, hogy a felettesed személyes értékelése esetenként  többet számít, mint az elvégzett munka mennyisége. Ha látja az igyekezeted, hogy javult a hozzáállásod, jó csapatjátékos vagy, akkor megadhatja, amit kérsz.

Írd össze, gondold át milyen minőségű munkát végeztél, milyen eredményeket értél el. Fogalmazz meg egy 2-3 perces szöveget, melyben röviden, lényegre törően ismerteted az eredményeiedet, és utána kérd az emelést.

Időzítés

Sajnos nincs tökéletes időzítés, ám mégis érdemes figyelembe venni néhány dolgot.

Mindig munkaidőben, négyszemközt keressük meg ez ügyben a felettest.

Szerencsésebb, ha olyan alkalommal keressük fel a főnökünket, amikor jó napja van. Célszerű nem egy fontos határidő előtt, amikor stresszes, inkább egy jól sikerült találkozó vagy eredmény után megkeresni.

Fontos, hogy ránk tudjon figyelni, és ne szakadjon száz felé a figyelme. Érdemes megpróbálkozni vele, ha nemrégiben kaptál egy dícséretet vagy elismerést.

Fontos!

Mondanivalónk legyen rövid, szerény és tárgyilagos. Beszéljünk a témáról egyenesen, ne csak célozgassunk rá. Legyünk energikusak, és ne mutassunk félelmet a beszélgetés során.

Sok sikert és magasabb fizetést!

Addig is múlt heti játékunkat 10 nappal meghosszabbítottuk!

Játssz és nyerd meg a 3db  Angol Állásinterjú Felkészítő oktatóvideó egyikét!

A játékban való részvételhez mindössze válaszold meg helyesen az alábbi kérdéseket a cikk (http://www.cvonline.hu/blog/2011/allas/munkavallalas-a-nyari-szezonban-kulfoldon/477) alapján és a válaszokat küld el emailben az info@angol-allasinterju.eu e-mail címre május 30-áig.  Sorsolás eredményét a következő hírlevélben ismertetjük.

1.    Hány állásinterjú kérdés szerepel az oktatóvideón?

a.    10   b. 40   c. 33

2.    Mire készülhetsz fel az oktatóvideó segítségével?

a.    telefonos állásinterjú   b. személyes állásinterjú  c. mindkettő

3. Hány kidolgozott mintaválasz található az oktatóvideón angolul és magyarul?

a.    Több, mint 60   b. Több, mint 133  c. Több, mint 100

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.