Kiket keresnek a cégek külföldi munkára?

by | okt 26, 2011 | Hírek

 

A hatodik alkalommal, az  Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) magyar tagozata által megrendezett külföldi munkák állásbörzéjén  hamar kiderült, kire vadásznak a nyugat-európai cégek. Lássuk a lehetőségeket!

Hogy mennyire kapósak az építőipari szakemberek, azt jól mutatja, hogy több holland munkaadó (Friday EuroTech, Aelbers Flexible, De Graaf International) is ugyanazokat a szakemberek kereste, mint a svéd vállalkozás. A FridayEuroTech például petrolkémiai üzemekbe toboroz festőket, szerelőket, hegesztőket, szigetelőket, állványozókat. Peter Zuidam nemzetközi toborzási menedzser kétnyelvű (német és angol) előadásán elmondja, kizáró ok a tériszony, amelyet tesztelnek is, ugyanis időnként 100-120 méteres magasságban kell dolgozni. Aki megfelel a feltételeknek, 6 hetes képzésen vesz részt, majd az egyik hollandiai petrolkémiai üzemben kap munkát. Az első három hónapban heti nettó 330 eurót ajánlanak, ami havi 1300 eurónak felel meg (400 ezer forint). A cég itt is állja a szállás költségét. “Csak olyan lakást bérlünk, amiben mi is laknánk” – oszlatja el a minőségi aggályokat a cégképviselő. “Akinek van jogosítványa, kaphat vállalati autót is” – teszi hozzá.

Keresik az utánpótlást folyami hajókra

Érdekes állásajánlatra bukkanunk a német European Work Union munkaerő-közvetítő standjánál: Katarba toboroznak mérnököket. Marco Tillmans cégvezető elmondja, az arab országban már a 2022-es futball világbajnokságra készülnek, az ehhez szükséges infrastruktúrát kezdik kialakítani. Az építkezésekre és irodai munkára is keresnek mérnökdiplomásokat. Elárulja, nettó 3000 eurós (900 ezer forint) fizetés várja az újakat, emellett a megbízó itt is állja a szállást és az utazást.

Néhány méterrel odébb a bázeli Viking River Cruises AG-nél egy fiatal hölgy ad felvilágosítást a svájci folyami hajós munkákról angolul. “Napi 9-14 órát kell dolgozni, de az ember nincs annyira elszigetelődve a civilizációtól, nem érzi magát bezárva, mint az óceánjárókon. Az utasok főleg 55 év felettiek, angolul vagy németül kell beszélni” – mondja. Az egyik érdeklődő a kozmetikai munkalehetőségről érdeklődik. “Ezek kisebb hajók, szépségipari szolgáltatást nem kínálunk, viszont programvezetőket, szakácsokat, pincéreket, recepciósokat, bárpultosokat, takarítókat toborzunk” – hangzott a válasz.

Ingyenes szakmatanulás Németországban

18-22 éves fiataloknak lehet érdekes a “Transnational – Dual” nevet viselő projektben való részvétel. A jelentkezők Németország egyik keleti tartományában, Thüringiában tanulhatnak ki szakmát ingyenesen, sőt még fizetést is kapnak a munkaadótól. Miközben Jutta Rapp programkoordinátor a standnál a duális szakképzés részleteit magyarázza, megjelenik egy apa 18 év körüli fiával. Mint kiderül, az interneten találta meg a programot, emailben már felvette a kapcsolatot Jutta Rappal, akivel most személyesen is találkoznak. Szeretné, ha fia versenyképes végzettséget szerezne és így várhatóan könnyebb lesz megragadnia a nyugat-európai munkaerőpiacon. Két fontosabb elvárás a pályázók felé a megbízható némettudás és lezárt középfokú tanulmányok. Jelenleg többek között műszaki technikus, mechatronikus, pék, szakács, műszaki értékesítő szakmákra képeznek ki.

Idősgondozás Londonban

Csupán egyetlen standnál találtunk angliai munkalehetőséget, ahol is londoni idősgondozói munkára toboroztak. “Home care assistant” a munkakör pontos neve és egy A4-es oldalon pontos leírás is található a munkáról. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, viszont annál fontosabb az angoltudás, a jogosítvány, az idős, beteg emberek problémái iránti érzékenység. A munka tartalma jelzi, ide valóban kell a motiváció és a munkabírás… Az idősgondozók megadott címlista alapján házról házra járnak, segítenek a rászorulóknak a felkelésben, az öltözködésben, reggelit, vacsorát készítenek, megmosdatják őket, mosnak, vasalnak, bevásárolnak. A munkanap reggel 6.30-kor kezdődik és este 10-ig tart. Ezalatt 6-10 házhoz kell eljutni és minden munkafolyamathoz normaidő tartozik. Napközben 4-6 óra szünet jár, a munkahét pedig hat munkanapos. S hogy mit tehet, aki nem tud angolul? Nekik online nyelvi kurzust javasolnak. A nulláról indulva 5 hónap alatt lehet heti négy órában a kívánt szintre eljutni.

Szakmai gyakorlat a vendéglátásban

Elsősorban az egyetemistáknak, frissdiplomásoknak ajánlott vendéglátós szakmai tapasztalatszerzési lehetőségeket Angliába, Spanyolországba, Franciaországba, az Egyesült Államokba és Új-Zélandra Hatvani Edina, a budapesti Bron-Y-Aur Kft. közvetítőcég részéről. Angliai programjuk legalább 3 hónapos, éttermekbe, szállodákba helyezik el a fiatalokat, akik 700 font (240 ezer forint) körüli fizetésre számíthatnak. “A nyári tanítási szünetben sokan mentek spanyolországi programjukra. Főként a kaland, a nyelvtudás fejlesztése miatt, a 300-500 euró (90-150 ezer forint) közötti fizetés ugyanis nem számít soknak.

Aki szeretne a téli síszezonban Franciaországban dolgozni, már most jelentkezhet, ugyanis december 15-én indul a munka a hegyi szállodákban, panziókban. Legalább 3 hónapot kell vállalni a hegyi szállodákban és 430-500 eurót (130-150 ezer forint) kínál a munkaadó. Népszerű még az egy éves egyesült államokbeli internship (szakmai gyakorlatos) program, amely részvételi díja borsos, 1900 dollár (415 ezer forint). Igaz, ez a tapasztalatok szerint három hónap után visszajön. A kiutazók egyesült államokbeli cégeknél dolgoznak, amelyet saját maguk is felkutathatnak még Magyarországról.

Aki lemaradt a rendezvényről, a munkák listáját megtalálja a börze weboldalán. Mivel a munkaadók nem zárták le szombaton a jelentkezést, még lehet az állásokra pályázni. Csupán a személyes találkozás a nehézkes.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.