Kreatív módszeregyüttes az érzelmek feldolgozásához

by | nov 7, 2011 | Hírek

Akár egy olyan húsz évvel ezelőtti, feldolgozatlan élmény is hatással lehet viselkedésünkre, munkahelyi teljesítményünkre, amire nem is gondolunk, ezért megoldás helyett a problémát csak toljuk magunk előtt. Ezt az érzelmi blokkot képes oldani a wingwave coaching, amely a tudat mélyére ás le, és amelynek során a coach nem új képességekre alapoz, hanem az érzelmi rugalmasságot fejleszti, hogy az egyén belső korlátok nélkül legyen képes maximálisan teljesíteni.

A wingwave egy szójáték, eredetileg a wing vagyis szárny, és a brainwave, agyi hullámok szóösszetételből származik.

A szó arra a káoszelméleti analógiára utal, hogy ha a pillangó valahol meglengeti a szárnyait, ezek a hullámok – ha elkapják a rezonanciát – felerősödnek, és akár egy másik földrészen vihart okozhatnak. Ez adja a módszer lényegét is: azaz, ha pontosan megtaláljuk azt a problémát, érzelmi feldolgozatlanságban rejlő elakadást, ami a teljesítmény csökkenését okozza, a viselkedést blokkolja, akkor az egyszerű, pontosan célzott beavatkozásokkal jelentős változást lehet elérni a viselkedésben.

A coach-ként is dolgozó szakember szerint a privát életünkben történtek érzelmi nyomai ugyanúgy megakaszthatják viselkedésünket, mint az, ha a munkahelyen egy megalázó helyzetet éltünk át. Ha rossz a munkahelyi teljesítményünk, nem biztos, hogy rögtön arra gondolunk, biztosan az áll a probléma hátterében, hogy a főnökünk fél évvel ezelőtt alaposan leszidott bennünket, amit jogtalannak értékeltünk. Pedig akár ez az élmény is lehetett ránk ekkora hatással – amit akkor nem is sejtettünk, és nem tudatosult bennünk. “A wingwave coahing ahhoz tud hozzásegíteni, hogy ezt a két szálat összekössük, rálássunk, mi az oka, hogy most nem tudunk úgy dolgozni, ahogy képesek lennénk, és hogyan függ össze a teljesítményünk egy korábbi, feldolgozatlan eseménnyel, érzéssel” –– magyarázza a szakember. Különösen fontos lehet az akadályokon túllépni és a stresszt a kezelhető szinten tartani akkor, ha szereplésre készülünk: beszédet, előadást kell tartanunk, állásinterjúra megyünk, vizsgázni fogunk, versenyre készülünk.

Coachingként akkor alkalmazzák ezt a módszertant, ha az ügyfél egészséges, képes teljesíteni és motivált is, de valami akadályozza azt, hogy a képességeit kihozza magából. Ha komolyabb pszichés sérülés van a háttérben, akkor viszont érdemes pszichológus végzettségű, terápiás hátterű szakember segítségt kérni.

Módszertan: három az egyben

A wingwave coaching több módszer kreatív kombinációjából alakult ki. A diagnózis felállításához a kineziológiát hívja segítségül, a probléma körüljárására, tisztázására ugyanis egy izomtesztet használ. “Az izmaink feszülésének ereje jelzi, hogy ami éppen szóba jön, amiről beszélgetünk, vagy amit a másik kezünkben fogunk, azzal összhangban vagyunk-e, az erősít-e vagy gyengít-e bennünket. Erős lesz az izom összetartás, azaz a két ujjunkat könnyen együtt tudjuk tartani, ha összhangban vagyunk az adott dologgal, érzéssel, jelentéssel, vagy önmagunkkal, ha viszont valami zavar, abban a pillanatban szétcsúsznak az ujjaink” –– fejti ki a szakember. Ezt a jelenséget használja a coach iránytűként a probléma pontosítására.

Néhány példa, miben segít a wingwave:

  • Stresszoldásban, bevésődött kritikus jelentések megváltoztatásában, saját határaink átlépésében
  • Érzéseink kezelésében
  • Pozitív attitűdök és énkép kialakításában, énerősítésben
  • Testi és pszichés teljesítménynövelésben a szereplés helyzete előtt
  • Gondolkodtató feladatok sikeresebb és hatékonyabb megoldásában
  • Kreativitás fokozásában
  • Élvezeti cikkek túlzásba vitt fogyasztásának kezelésében
  • Erre a diagnosztikára épül rá a másik két módszeregyüttes, a neurolingvisztikus programozás (NLP) néven ismert módszercsoport, illetve a két agyféltekét összehangoló technikák sora. Ez utóbbi – a billaterális stimuláció (vö. F. Shapiro) – segítik a két agyfélteke közötti kapcsolatokat, a szorongáscsökkentést és az élmények, emlékek feldolgozását. Ez – a szakember elmondása szerint – lehet a jobb és bal fülbe adott váltakozó zene, amit a szemünk is követ, illetve lehet direkten létrehozott nappali gyors szemmozgás, ami pont olyan hatású, mint az éjszakai REM-fázisban történő feldolgozás.

    Manfred Spitzer agykutató a limbikus rendszerben lévő hippokampuszt egy e-mailszerverhez hasonlította: a bejövő ingerek “itt parkolnak”, ameddig a “számítógép” az agykéreg, a gondolkodó-agy “letölti” azokat. Ezt a letöltést segíti elő a wingwave coaching. “Pontosan bemérték, hogy milyen gyorsasággal kell az ujjunkkal a két szem között “integetni” ahhoz, hogy a REM-hez hasonló hatású legyen, ami segít az agynak – különösen a limbikus rendszernek – feldolgozni azokat az élményeket, érzéseket, problémákat, amelyek gátolják a teljesítményt” –– meséli Szatmáriné dr. Balogh Mária.

    Nem képességeket, érzelmi rugalmasságot fejleszt

    Az érzelmi elakadásra egy megtermett, határozott fellépésű férfi esetét hozta példaként a szakember, aki tele van energiával, és akiről azt gondolnánk, hogy semmi nem gátolhatja őt a munkahelyi fellépésben. Mégis, amikor ez a férfi egy vezetővel találkozott, rendszerint leblokkolt, elhalkult, nem válaszolt, vagy nem tudott igazán frappáns válaszokat adni a kérdéseire. Ezzel a viselkedéssel pedig a dominanciaharcban lemaradt, csökkent a tekintélye a többi kollega előtt is. “Kiderült, nem arról volt szó, hogy félt volna, hanem az önmagára vonatkozó érzéseinek egyike blokkolta le” – mondja a coach.

    A wingwave tehát főként az érzelmi feldolgozással és stresszcsökkentéssel kapcsolatos coaching technika. Nem a kognitív tudást gazdagítja, nem a szakmai tudáshoz szükséges készségek, képességek hiányát segít pótolni, hanem akkor tud segíteni, ha valamilyen érzelmi blokk okozza a teljesítési problémákat a felkészült egyéneknél. 

    “Bár a wingwave coaching nem pszichoterápia, de tudattalanná vált elemeket idéz meg, mélyre ás le, ezért komoly pszichológiai tudást és érzéket, valamint nagy érzelmi intelligenciát igényel” –– hangsúlyozta a szakember. Ez a módszertan a csúcsteljesítményhez is hozzá tud járulni, legyen az pszichés vagy testi képességeket mozgósító. Főleg sportolóknál fordul elő, hogy korábbi testi sérülések miatt testi tünetek is fölléphetnek. Például, ha valaki agyon hajszolta magát az edzésen, az ott átélt korábbi fájdalom blokkolja verseny közben, mert a helyzet hasonlóságától újra felelevenedik a fájdalom élménye, és ez gátolja a teljesítményt. A wingwave eszköztárát egyébként az ötletgazdák először sportolók pszichés támogatására alkalmazták. Mint Szatrmáriné dr. Balogh Mária mondja, a wingwave coaching folyamatában teljesen érvényesül a test és a lélek egysége, az agyi működések különböző szintjeinek összahangolt működése.

    Fellazul a kötött gondolkodás, elindul a kreativitás

    A módszert önállóan, vagy egy hosszabb coaching folyamatba beillesztve is lehet alkalmazni. A szakember szerint azonban mindkét esetben fontos, hogy a coach elmondja az ügyfelének, milyen tudáson, tudományos eredményeken alapulnak az eszközök, mert első hallásra furcsának tűnhetnek. AA módszert első alkalommal mindenképpen kiképzett wingwave coach-csal érdemes kipróbálni.

    “A coaching során furcsa asszociációk jelennek meg, sokkal lazábbá válnak a fogalomkeretek, fellazul a kötött, merev gondolkodás és érzésvilág, bemozdul a kreativitás. – Nem a coach akarja kitalálni a megoldást, hanem az ügyfél dolgozik önmagán a coach segítségével ezzel az eszköztárral. Olyan ötletek jutnak az ember eszébe, miközben ezeket a gyakorlatokat csinálják, amelyek előtte soha nem ugrottak volna be, és amelyeknek a környékére sem tévedtünk volna be, ha nem ezzel a technikával dolgozunk” –– sorolja a módszer előnyeit Szatmáriné dr. Balogh Mária.

     Szilágyi Katalin

    HR Portál

    Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.