Mennyire fontos az idegen nyelv az álláskeresésnél?

by | dec 8, 2011 | Hírek

Az egyik  állásportál a kutatása során azt vizsgálta, hogy 2011 első három negyedévében miként viszonyult egymáshoz a munkaadók által az álláshirdetésekben megadott elvárt nyelvtudás, valamint az álláskeresők által önéletrajzokban megjelölt beszélt nyelvek aránya.

Az önéletrajzban megadott nyelvismeret

Az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv természetesen az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten. A német a második 15 százalékkal, bármely más nyelv – beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is – csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kevesebb százalékában szerepel.

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9 százalék) alapfokon beszélnek angolul, 7 százaléka a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6 százalékkal. A társalgási szinten németül már éppen fele annyian beszélnek, mint angolul középfokon. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4 százalékánál, a német pedig 0,6 százaléknál szerepel – ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be.

Az önéletrajzi adatbázisban ugyanakkor szerepelnek ritkaságnak számító nyelvek is, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik az arab, héber, lett, litván, norvég, vietnami, vagy éppen a kazah nyelvet jelölték meg ismereteik között.

Az állásokban elvárt nyelvismeretek

Ami az elvárásokat illeti: az álláshirdetések 35 százalékában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Természetesen itt is az angol a legnépszerűbb, hiszen a kritériumként 2/3 esetben ez a nyelv szerepel.
A német a valamilyen nyelvtudást igénylő hirdetések 15 százalékban szerepel, majd a francia következik 3 százalékkal. A megjelölt igények 14 százalékban angol középfokot kérnek a munkaadók, 5 százalékban angol felsőfok, 3 százalékban pedig a német haladószint szerepel.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.