Milliók élhetnek külföldről érkezett anyagi vagy természetbeni segítségből

by | máj 23, 2011 | Hírek

A Gallup nemzetközi kutatása szerint nemzetközi szinten a lakosság három százaléka támaszkodik külföldön élő személytől kapott anyagi vagy természetbeni támogatásokra. Mivel ez az arány regionális szinten sokkal nagyobb lehet, a kutatók becslése szerint milliók élhetnek az ilyenfajta segítségből.

Segítik az otthon maradottakat az elvándorlók

A Gallup 135 országra kiterjedő felmérése szerint a világ lakosságának mintegy három százaléka támaszkodik olyan anyagi vagy természetbeni segítségre, amelyet külföldön élő személytől kap. A nemzetközi átlag nem tűnik soknak, de regionális szinten, például a Szahara alatti afrikai övezetben ezek az arányok sokkal nagyobbak. Ez alapján, valószínűsíthető, hogy milliók élnek az ilyen fajta segélyekre támaszkodva.

A 2009-es és 2010-es adatfelvételek eredményeit összegző kutatás szerint Szomália, Zimbabwe és a Comore-szigetek régióiban élők kapnak a legtöbb támogatást: a helyiek több 30 százaléka él olyan háztartásban, amely külföldön élő személyektől kap anyagi vagy természetbeni segítséget. A Gallup szakértői szerint ez az adat a kivándorlók nagy arányára utal. A 32 százalékos aránnyal rendelkező Zimbabwe esetében például az állampolgárok negyede az országhatárokon kívül él. Jelentős még a külső segítséget kapók aránya a Dominikai Köztársaságban (26%) és Haitin (25%), de 20 százalék fölötti a támogatott háztartások aránya Koszóvó, Moldova, Albánia, Szenegál és a Fülöp-szigetek régióiban is.

Tíz százalékos vagy e fölötti arányban 35 országban élők kapnak külföldről utalást vagy csomagot rendszeresen. Ezen országok közül több mint tíz esetében jellemző, hogy a városi, 50 ezer lakos feletti régiókban élők számíthatnak nagyobb arányban segítségre.

A Gallup kutatása Magyarországra is kiterjedt. Az adatok szerint hazánkban a német, lengyel vagy épp brit háztartásokhoz hasonlóan kevesebb, mint 5 százalék kap külföldről segítséget.

Forrás: ELTE

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.