Milliók élhetnek külföldről érkezett anyagi vagy természetbeni segítségből

by | máj 23, 2011 | Hírek

A Gallup nemzetközi kutatása szerint nemzetközi szinten a lakosság három százaléka támaszkodik külföldön élő személytől kapott anyagi vagy természetbeni támogatásokra. Mivel ez az arány regionális szinten sokkal nagyobb lehet, a kutatók becslése szerint milliók élhetnek az ilyenfajta segítségből.

Segítik az otthon maradottakat az elvándorlók

A Gallup 135 országra kiterjedő felmérése szerint a világ lakosságának mintegy három százaléka támaszkodik olyan anyagi vagy természetbeni segítségre, amelyet külföldön élő személytől kap. A nemzetközi átlag nem tűnik soknak, de regionális szinten, például a Szahara alatti afrikai övezetben ezek az arányok sokkal nagyobbak. Ez alapján, valószínűsíthető, hogy milliók élnek az ilyen fajta segélyekre támaszkodva.

A 2009-es és 2010-es adatfelvételek eredményeit összegző kutatás szerint Szomália, Zimbabwe és a Comore-szigetek régióiban élők kapnak a legtöbb támogatást: a helyiek több 30 százaléka él olyan háztartásban, amely külföldön élő személyektől kap anyagi vagy természetbeni segítséget. A Gallup szakértői szerint ez az adat a kivándorlók nagy arányára utal. A 32 százalékos aránnyal rendelkező Zimbabwe esetében például az állampolgárok negyede az országhatárokon kívül él. Jelentős még a külső segítséget kapók aránya a Dominikai Köztársaságban (26%) és Haitin (25%), de 20 százalék fölötti a támogatott háztartások aránya Koszóvó, Moldova, Albánia, Szenegál és a Fülöp-szigetek régióiban is.

Tíz százalékos vagy e fölötti arányban 35 országban élők kapnak külföldről utalást vagy csomagot rendszeresen. Ezen országok közül több mint tíz esetében jellemző, hogy a városi, 50 ezer lakos feletti régiókban élők számíthatnak nagyobb arányban segítségre.

A Gallup kutatása Magyarországra is kiterjedt. Az adatok szerint hazánkban a német, lengyel vagy épp brit háztartásokhoz hasonlóan kevesebb, mint 5 százalék kap külföldről segítséget.

Forrás: ELTE

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!