Mivel fokozható a munkakedv és a teljesítmény?

by | aug 23, 2011 | Hírek

Aki két munkafolyamat között az interneten szörfözik, nagyobb hatékonysággal dolgozik, mint aki e-maileket válaszol meg vagy folyamatosan dolgozik – derül ki a Szingapúri Nemzeti Egyetem két munkatársának kutatásából, amelyet a múlt héten egy amerikai menedzsment akadémia konferenciáján mutattak be.

Az egyetem két kutatója a közelmúltban azt vizsgálta, miként hat a weboldalak böngészése, a hírek elolvasása a munka hatékonyságára. Igaz-e az a munkáltatók által gyakran hangoztatott vélemény, miszerint minden káros, ami elvonja a figyelmet a munkáról; a világháló pedig az egyik legnagyobb időrabló.

A két szingapúri kutató 96 főn végezte el vizsgálatát, akiket három csoportba osztottak. Első körben mindenkinek egyszerű, de koncentrációt igénylő munkát adtak. A résztvevőknek húsz perc alatt egy 3500 szavas szövegből kellett megtalálni és kiemelni az “a” betűket.

A következő 10 percet a három csoport három különböző módon töltötte: az első csapat újabb feladatot kapott, a második egység a netes szörfölésen kívül bármit csinálhatott (a többség a folyosón sétált, e-mailt válaszolt meg, telefonált), míg a harmadik csapat tagjai az interneten böngészhettek. Tíz perc múlva következett egy újabb, ezúttal 10 perces próbatétel, melynek során az “e” betűket kellett egy 2000 szavas szövegben megtalálni. A kutatók az egyes csapatok teljesítményét az első 20 percben nyújtottakkal vetették össze.

Az e-mail írása már csökkenti a koncentrációt

A felmérés végeredménye: azoknál volt a legjobb a produktivitás, akik a szünetben a világhálón szörfözhettek (16 százalékkal több betűt emeltek ki a szövegekből). Ráadásul ők számoltak be a legkisebb megterhelésről és unalomról.

A kutatók szerint a világháló böngészése a munkát segítő doppingszer – például egy csésze kávé – hatásával érhet fel. Ekkor ugyanis azt csináljuk, ami tetszik (például szórakoztató tartalom olvasása, játék, ismerősök új fotóinak megtekintése). Ellenben az e-mailek olvasása és megválaszolása, blogposztok írása már nem relaxáló hatású, mivel koncentrációt igényelő tevékenység és nem garantált, hogy a levelek tartalma elnyeri tetszésünket.

Hogy ebből mi a tanulság a munkaadónak? Az internet teljes tiltása inkább elégedetlenséget okoz és nem javul tőle a hatékonyság. Érdemes a szörfözés lehetőségét megadni és ellenőrizni, ki mennyit tartózkodik a világhálón.

 HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!