Mivel fokozható a munkakedv és a teljesítmény?

by | aug 23, 2011 | Hírek

Aki két munkafolyamat között az interneten szörfözik, nagyobb hatékonysággal dolgozik, mint aki e-maileket válaszol meg vagy folyamatosan dolgozik – derül ki a Szingapúri Nemzeti Egyetem két munkatársának kutatásából, amelyet a múlt héten egy amerikai menedzsment akadémia konferenciáján mutattak be.

Az egyetem két kutatója a közelmúltban azt vizsgálta, miként hat a weboldalak böngészése, a hírek elolvasása a munka hatékonyságára. Igaz-e az a munkáltatók által gyakran hangoztatott vélemény, miszerint minden káros, ami elvonja a figyelmet a munkáról; a világháló pedig az egyik legnagyobb időrabló.

A két szingapúri kutató 96 főn végezte el vizsgálatát, akiket három csoportba osztottak. Első körben mindenkinek egyszerű, de koncentrációt igénylő munkát adtak. A résztvevőknek húsz perc alatt egy 3500 szavas szövegből kellett megtalálni és kiemelni az “a” betűket.

A következő 10 percet a három csoport három különböző módon töltötte: az első csapat újabb feladatot kapott, a második egység a netes szörfölésen kívül bármit csinálhatott (a többség a folyosón sétált, e-mailt válaszolt meg, telefonált), míg a harmadik csapat tagjai az interneten böngészhettek. Tíz perc múlva következett egy újabb, ezúttal 10 perces próbatétel, melynek során az “e” betűket kellett egy 2000 szavas szövegben megtalálni. A kutatók az egyes csapatok teljesítményét az első 20 percben nyújtottakkal vetették össze.

Az e-mail írása már csökkenti a koncentrációt

A felmérés végeredménye: azoknál volt a legjobb a produktivitás, akik a szünetben a világhálón szörfözhettek (16 százalékkal több betűt emeltek ki a szövegekből). Ráadásul ők számoltak be a legkisebb megterhelésről és unalomról.

A kutatók szerint a világháló böngészése a munkát segítő doppingszer – például egy csésze kávé – hatásával érhet fel. Ekkor ugyanis azt csináljuk, ami tetszik (például szórakoztató tartalom olvasása, játék, ismerősök új fotóinak megtekintése). Ellenben az e-mailek olvasása és megválaszolása, blogposztok írása már nem relaxáló hatású, mivel koncentrációt igényelő tevékenység és nem garantált, hogy a levelek tartalma elnyeri tetszésünket.

Hogy ebből mi a tanulság a munkaadónak? Az internet teljes tiltása inkább elégedetlenséget okoz és nem javul tőle a hatékonyság. Érdemes a szörfözés lehetőségét megadni és ellenőrizni, ki mennyit tartózkodik a világhálón.

 HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.