Munkahelyi illemtan 1. rész

by | jún 6, 2011 | Hírek

Gyakran mondogatjuk, hogy a munkahely a második otthonunk, és ez valóban így van. Ebben a felgyorsult világban hétköznapokon szinte mindannyian több időt töltünk a kollégáinkkal, mint a családtagjaink körében.

Éppen ezért nem mindegy, hogyan öltözködünk, viselkedünk ebben a közegben, nem beszélve arról, hogy munkánk során ügyfelekkel találkozunk, üzleti tárgyaláson veszünk részt, értekezletekre, fogadásokra járunk.

Ez a sorozat arról szól, hogyan öltözködjünk, viselkedjünk a munkahelyen, üzleti tárgyaláson, rendezvényeken.

A jó megjelenés titka 1. rész: A tisztálkodás

Haj- és arcápolás

Ízléses öltözködéssel valóban jó hatást válthatunk ki messziről. De hogy közelről is megmaradjon a jó hatás, ahhoz elengedhetetlen a test rendszeres ápolása.

Kezdjük talán az ember fejénél, vagyis a hajánál! A fésülködés nemcsak a haj rendezése, hanem egészségügyi, higiéniai követelmény is. Gyakran kell tehát fésülködnünk. De nem akárhol. Nyilvános helyen, az asztalnál sohasem szabad fésülködni, szépítkezni, arra való a mosdó. Az arc ápoltsága szintén a rendezett külső része.

Ne gondoljuk, hogy a kozmetika valami új találmány. Legalább olyan régi, mint a jó modor. A történelemből ismert Memphis és Théba az arcápolásnak is központja volt. Egy 3500 éves sírban egy egyiptomi nő bebalzsamozott holttestére találtak. Szemöldökei a halántékáig ki voltak húzva, haja festett volt és száján pirosítót találtak. A rúzs is régi találmány. Ókori krónikások jegyezték fel, hogy milyen hódító hatással volt Cleopatra ajakrúzsa. Ezt ő maga készítette, sok más kozmetikumával együtt. A keresztény középkor nem kedvezett a kozmetikumoknak. Feljegyzések szerint a rendszeres mosakodás és fürdés is ismeretlen fogalom volt, a szépítkezés pedig bűnnek számított. Csupán a kelet őrizte meg a kozmetikumokat. Majd déli közvetítéssel visszatért Európába. A szépítőszerek hosszú évszázadokig a gazdag nők kiváltsága voltak.

Dezodorok, parfümök

A kellemetlen testszagok ellen a legfontosabb az alapos tisztálkodás. Ha tehetjük, ne csak este, hanem reggel, ébredés után is zuhanyozzunk le, ettől nem csak tiszták leszünk, hanem jelentősen javul a közérzetünk is.

Az izzadtság, a kellemetlen testszagok ellen használjunk dezodort!

A parfümök használatával vigyázni kell. Az egyéniségünknek legjobban megfelelőt próbáljuk kiválasztani. Fontos, hogy ne váltogassuk az illatot, mert a régi beleivódik a ruhánkba, hajunkba és az új és a régi keveredése kellemetlen összhatású lehet. A mennyiséggel is csínján kell bánni. A parfümöt ott használjuk, ahol a bőr a legvékonyabb és az erek közelebb vannak a bőr felszínéhez, ezért ott hatékonyabban párolog a parfüm.

Ezek a helyek a halánték, nyakszirt, a dekoltázs és a csukló. Agresszív, erőteljes, nehéz illatokat ne használunk napközben, csak esti összejövetelekre.

A férfiak is használhatnak parfümöt. Nekik aztán nagyon fontos a kiválasztás. Az édeskés illat nem férfihoz illő, inkább a fanyarabb illatok a megfelelőbbek. A mennyiség a hölgyekénél is kevesebb legyen.

Nyilvános helyen a szépítőszerek használatára ugyanaz a szabály, mint a fésülködésre, tehát ennek is a helye a mosdó.

Minden nap más ruha

További fontos testápolási feladat a száj és a fogak ápolása. Egészségünk megőrzése és a jól ápoltság egyaránt megköveteli a fogmosást. Nem árt tehát, ha minden étkezés után megmossuk fogunkat. A dohányosok ezt még sűrűbben tehetik.

A következő fontos és látható testrészünk a kezünk. Mossuk meg gyakran, mindig legyen ápolt és tiszta! Fordítsunk gondot körmeink ápolására is!

Ne feledkezzünk meg a ruházatunkról sem! Hiába tisztálkodunk, ha ruhánk kellemetlen szagot áraszt! Minden nap vegyünk fel más ruhát, öltözékünket gyakran mossuk vagy szellőztessük ki!

Ha a fentiek szerint járunk el, nem lesznek a megjelenésünkből fakadó kellemetlen élményeink társaságban, munkahelyen.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.