Munkahelyi illemtan 1. rész

by | jún 6, 2011 | Hírek

Gyakran mondogatjuk, hogy a munkahely a második otthonunk, és ez valóban így van. Ebben a felgyorsult világban hétköznapokon szinte mindannyian több időt töltünk a kollégáinkkal, mint a családtagjaink körében.

Éppen ezért nem mindegy, hogyan öltözködünk, viselkedünk ebben a közegben, nem beszélve arról, hogy munkánk során ügyfelekkel találkozunk, üzleti tárgyaláson veszünk részt, értekezletekre, fogadásokra járunk.

Ez a sorozat arról szól, hogyan öltözködjünk, viselkedjünk a munkahelyen, üzleti tárgyaláson, rendezvényeken.

A jó megjelenés titka 1. rész: A tisztálkodás

Haj- és arcápolás

Ízléses öltözködéssel valóban jó hatást válthatunk ki messziről. De hogy közelről is megmaradjon a jó hatás, ahhoz elengedhetetlen a test rendszeres ápolása.

Kezdjük talán az ember fejénél, vagyis a hajánál! A fésülködés nemcsak a haj rendezése, hanem egészségügyi, higiéniai követelmény is. Gyakran kell tehát fésülködnünk. De nem akárhol. Nyilvános helyen, az asztalnál sohasem szabad fésülködni, szépítkezni, arra való a mosdó. Az arc ápoltsága szintén a rendezett külső része.

Ne gondoljuk, hogy a kozmetika valami új találmány. Legalább olyan régi, mint a jó modor. A történelemből ismert Memphis és Théba az arcápolásnak is központja volt. Egy 3500 éves sírban egy egyiptomi nő bebalzsamozott holttestére találtak. Szemöldökei a halántékáig ki voltak húzva, haja festett volt és száján pirosítót találtak. A rúzs is régi találmány. Ókori krónikások jegyezték fel, hogy milyen hódító hatással volt Cleopatra ajakrúzsa. Ezt ő maga készítette, sok más kozmetikumával együtt. A keresztény középkor nem kedvezett a kozmetikumoknak. Feljegyzések szerint a rendszeres mosakodás és fürdés is ismeretlen fogalom volt, a szépítkezés pedig bűnnek számított. Csupán a kelet őrizte meg a kozmetikumokat. Majd déli közvetítéssel visszatért Európába. A szépítőszerek hosszú évszázadokig a gazdag nők kiváltsága voltak.

Dezodorok, parfümök

A kellemetlen testszagok ellen a legfontosabb az alapos tisztálkodás. Ha tehetjük, ne csak este, hanem reggel, ébredés után is zuhanyozzunk le, ettől nem csak tiszták leszünk, hanem jelentősen javul a közérzetünk is.

Az izzadtság, a kellemetlen testszagok ellen használjunk dezodort!

A parfümök használatával vigyázni kell. Az egyéniségünknek legjobban megfelelőt próbáljuk kiválasztani. Fontos, hogy ne váltogassuk az illatot, mert a régi beleivódik a ruhánkba, hajunkba és az új és a régi keveredése kellemetlen összhatású lehet. A mennyiséggel is csínján kell bánni. A parfümöt ott használjuk, ahol a bőr a legvékonyabb és az erek közelebb vannak a bőr felszínéhez, ezért ott hatékonyabban párolog a parfüm.

Ezek a helyek a halánték, nyakszirt, a dekoltázs és a csukló. Agresszív, erőteljes, nehéz illatokat ne használunk napközben, csak esti összejövetelekre.

A férfiak is használhatnak parfümöt. Nekik aztán nagyon fontos a kiválasztás. Az édeskés illat nem férfihoz illő, inkább a fanyarabb illatok a megfelelőbbek. A mennyiség a hölgyekénél is kevesebb legyen.

Nyilvános helyen a szépítőszerek használatára ugyanaz a szabály, mint a fésülködésre, tehát ennek is a helye a mosdó.

Minden nap más ruha

További fontos testápolási feladat a száj és a fogak ápolása. Egészségünk megőrzése és a jól ápoltság egyaránt megköveteli a fogmosást. Nem árt tehát, ha minden étkezés után megmossuk fogunkat. A dohányosok ezt még sűrűbben tehetik.

A következő fontos és látható testrészünk a kezünk. Mossuk meg gyakran, mindig legyen ápolt és tiszta! Fordítsunk gondot körmeink ápolására is!

Ne feledkezzünk meg a ruházatunkról sem! Hiába tisztálkodunk, ha ruhánk kellemetlen szagot áraszt! Minden nap vegyünk fel más ruhát, öltözékünket gyakran mossuk vagy szellőztessük ki!

Ha a fentiek szerint járunk el, nem lesznek a megjelenésünkből fakadó kellemetlen élményeink társaságban, munkahelyen.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!