Önkéntes munka Európában: hogyan lehet kijutni?

by | nov 17, 2011 | Hírek

“Európai Mobilitás Börze” címmel tartott információs fórumot az Európai Bizottság magyarországi képviselete. Ugyan a szervezők a meghívóban az EU-s munkavállalás népszerűsítését ígérték uniós munkavállalási tanácsadókkal, végül főként az önkéntes munka körül forgott a rendezvény.

Egy év is lehet a kintlét

Az Eurodesk stábja is ebben segít – a szervezet az önkéntes munkát és a külföldi munkatapasztalatot egyszerre megszerezni kívánókat célozza programajánlataival. “Elsősorban 18-30 év közötti jelentkezőket várunk a Fiatalok Lendületben Programba. A fogadó országban a fiatalok szállást és zsebpénzt is kapnak, miközben a választott önkéntes tevékenységgel párhuzamosan egy újabb nyelvet is elsajátíthatnak, ha megragadják a lehetőséget. A fogadó ország általában 6-9 hónapos, esetenként 1 éves részvételt tud biztosítani a jelentkezőknek a választott EU tagországban. Irodánkban arról kaphatnak felvilágosítást, hogy mely országok milyen önkéntes projektjeire lehet épp jelentkezni. Emellett segítünk a szükséges pályázati anyagok – az angol nyelvű CV és a motivációs levél – összeállításában, elkészítésében és az induláshoz szükséges adminisztratív teendőkben is”- foglalta össze röviden a legfontosabb tudnivalókat Karvalits Ivett programvezető. A jelentkezőknek egyébként általában fél év átfutási idővel kell számolniuk a pályázat benyújtásától az önkéntes munka elkezdéséig.

Sportoktatástól az állatvédelemig

A választható programok listája szinte korlátlan. “A gyermekek sportoktatásától egészen a környezettudatosságra nevelésig és az állatvédelemig változatos a paletta, a szociológustól a geológusig mindenki találhat kedvére való területet.” A pályázókat emellett kifejezetten arra is ösztönzik, hogy ne kizárólag angol nyelvterületen végezhető önkéntes munkákra jelentkezzenek. “Angoltudásra természetesen szükség van az indulásnál és a kezdetekkor – érdemes ugyanakkor a célország nyelvére koncentrálni, és azt a lehető legmagasabb szinten elsajátítani, ha már van rá lehetőség”- ad tippet Karvalits Ivett.

Fiatalok és frissnyugdíjasok: a két fő csoport

Országhatáron belül is lehetséges az önkéntes munka, igaz, nem elterjedt. Honfitársaink közül átlagosan csak tízből egy végez rendszeresen vagy időközönként ilyen jellegű tevékenységet. “Hazánkban jellemzően két csoport önkénteskedik. Az egyiknek van szabadideje – például friss nyugdíjas – és emellett szeretné mindezt a társadalom számára hasznos tartalommal is megtölteni. A másik pedig pályakezdő vagy munkatapasztalatra vágyó fiatal”- ad képet a hazai önkéntességben résztvevőkről Hadrévy Borbála, az Önkéntes Központ Alapítvány koordinátora. Utóbbiaknál valóban a munkába állás előszobája lehet az önkéntesség. Az ÖKA Ötlet Programjában például 350 pályakezdő fiatal végzett önkéntes munkát a 230 fogadó szervezet valamelyikénél – a fiatalok fele ráadásul később is a szervezetnél maradhatott állásban.

Nehéz bejutni a Bátor Táborhoz

Az alapítvány egyébként csak az önkéntes programokat kínáló civil szervezetek ajánlatait összesíti honlapján – a kapcsolatot már a leendő önkéntesnek kell felvennie a szervezettel. A jelentkezők a tapasztalatok alapján a weblapszerkesztést, az adminisztratív teendőket, az idősgondozást, a gyermekmegőrzést és gondozást vagy épp az állatápolást, a kutyasétáltatást választják a legszívesebben. Az, hogy ki mennyire hamar kezdheti el az önkéntes munkát, már a fogadó szervezeten múlik. “A folyamatosan önkéntes hiánnyal küzdő szervezeteknél akár már másnap munkába lehet állni – ezzel szemben a krónikus vagy daganatos beteg gyermekeknek ingyenes élményterápiás kikapcsolódást szervező Bátor Tábor Alapítványnál gyakran egyéves várólistán vannak a jelentkező önkéntesek”- tette hozzá Hadrévy Borbála.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.