Telefonos interjú

by | márc 21, 2011 | Hírek

Tegyük fel, hogy egy adott pozíció megpályázásához elküldtük az önéletrajzunkat és szerencsés esetben fel is hívnak minket a cégtől. Mivel a HR-esek minden esetben a legrövidebb időn belül próbálják kiszűrni az alkalmas jelentkezőket, már telefonon megkezdődik a szelektálás. Ez az úgynevezett telefonos előszűrés.

A felkészülés ott kezdődik, hogy nagyjából fejben tartjuk azokat az állásokat, amiket nagyon szeretnénk elnyerni. Persze sokszor előfordul, hogy már mindenféle pozícióra elküldtük az önéletrajzunkat, csak hogy bármilyen fizető álláshoz jussunk. De ha őszintén magunkba nézünk és túllépünk ezeken, bizonyára van olyan hőn áhított munkakör, amiben szívesebben dolgoznánk.

A lényeg az, hogy érdemes összeírni a motivációinkat a leginkább preferált pozíciókkal kapcsolatban. Gondoljuk végig a munka típusát, és fogalmazzuk meg, miért szeretnénk az adott munkakörben dolgozni (cégtől függetlenül). Például „jó érzéssel tölt el, hogy ügyfélszolgálatosként segíthetek a vállalat ügyfeleinek megoldani a problémáit”, vagy „értékesítőként megoldást kínálok olyan helyzetekre, amelyek segítik az ügyfelet céljainak elérésében, és örömmel tölt el, ha látom, hogy elégedettek”.

Amit még kérdezhetnek, tesztelhetnek egy előszűrés során, az például a nyelvtudás. Ha az önéletrajzunkban feltüntettük, hogy folyékony nyelvtudással rendelkezünk, akkor erre valószínűleg nem kell külön felkészülni, viszont ha nem mondtunk igazat, az előbb kiderül, mint gondolnánk. Ha az önéletrajzunkban alapszintet, illetve a társalgási szintet tüntettük fel, akkor arra mindenképpen gyakoroljunk, ha tehetjük.

Általában rá szoktak kérdezni arra is, hogy miért szeretnénk munkahelyet váltatni, illetve mi az oka a munkakeresésünknek. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy ne kezdjük el az aktuális munkáltatónkat szidni, még ha azt is gondoljuk, hogy igazunk van. Esetleg kommunikáljuk úgy, hogy bizonyos változások a cégnél a mi értékrendünkkel összeférhetetlenek.

Ha a dátumok nem pontosak az önéletrajzunkban, azok bizalmatlanságot kelthetnek a munkáltatónál. Ezekre mindenképp ügyeljünk és kerüljük el az esetleges kínos csendet. Végül megkérdezhetik a fizetési igényünket és a lehetséges felmondási időt. Fizetési igényünkkel kapcsolatban érdemes olyan ismerőseinknél érdeklődni, akik hasonló pozícióban dolgoznak: Ha teljesen tanácstalanok vagyunk, akkor mondjunk egy intervallumot és egészítsük ki azzal, hogy ez további tárgyalást igényel.

A teljes beszélgetés alatt figyelik a kommunikációs készségünket, azt, hogy mennyire beszélünk helyesen, választékosan, illetve hogyan reagálunk az esetleges váratlan kérdésekre. Ha éppen tömegközlekedési eszközön utazunk, vagy az aktuális munkahelyünkön vagyunk, akkor nyugodtan kérhetünk visszahívást, vagy egy telefonszámot, amin mi kereshetjük a céget. A legcélszerűbb az utóbbi, mert így elkerülhetjük azt, hogy megfeledkezzenek rólunk.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.