A leggyakoribb kérdések és válaszok az állásinterjún

by | szept 7, 2011 | Állásinterjú

Egy állásinterjún jó, ha tudjuk, mi vár ránk és mit kell mondanunk. Annak ellenére, hogy a legtöbb jelölt retteg tőle, az állásinterjún feltett kérdések kínálják a legjobb lehetőséget arra, hogy bebizonyítsuk, mi vagyunk a legmegfelelőbbek erre az állásra!

Az állásinterjú kérdések tekintetében az a legfontosabb, hogy jobb válaszokat adjunk rájuk, mint bárki más. Ehhez pedig az szükséges, hogy:

  • 1 Felismerjük a lehetséges kérdéseket
  • 2 Kigondoljuk a kitűnő válaszokat
  • 3 Gyakoroljunk!

Amikor válaszolunk a kérdésekre legyünk lelkesek és magabiztosak. Ne siessük el a választ és ne is dadogjunk bele. Próbáljuk meg kerülni a felesleges szavakat. És ne ismételgessünk idegesítő kifejezéseket.

A legjobb módszer, ha előre felkészülünk az állásinterjú kérdések sorára, úgy, hogy leírjuk őket, a válaszokat pontosan megfogalmazva. Ezután hangosan gyakoroljuk újra és újra a már letisztázott válaszokat. Ha lehet, játsszuk el valakivel az interjút, ezzel tudunk a legjobban gyakorolni.

A legtöbb kérdés az állás betöltéséhez szükséges képességeinket célozza, vagy azt, hogy milyen alkalmazott lesz belőlünk. Íme, néhány szokásos kérdés, amelyekből a munkaadó megtudhatja mindkét dolgot:

“Meséljen egy kicsit magáról”

Ennek a kérdésnek a megválaszolásánál mind a személyes, mind a szakmai értékeinket előtérbe kell helyeznünk. Mindig legyünk őszinték és csak a jó tulajdonságainkról beszéljünk, főleg azokról, amelyek az álláshoz kapcsolódnak. Emeljük ki azokat a tapasztalatokat és elért eredményeket, amelyekre a legbüszkébbek vagyunk. Íme, egy példa:

„Tapasztalt kommunikációs szakértő vagyok, és átfogó ismeretekkel rendelkezem a tájékoztatási eszközökről és módszerekről. Már jó pár széleskörű kommunikációs tervet készítettem főbb nyilvános eseményekre, több tucat cikket írtam, amelyeket világszerte elismert kiadványok vettek át, és számos szakosított oktató programot készítettem felnőtteknek és tanulóknak egyaránt. Mindig készen állok új módszerek és eljárások elsajátítására, és olyan továbbfejlesztett módszereket használtam az előző állásomban, amelyek pénzt takarítottak meg, és növelték a termelékenységet. Szeretek emberekkel dolgozni és csapatjátékos vagyok, de  azt se bánom, ha egyedül kell a kihívások elé állnom. Önkéntesként tevékenykedem a helyi focicsapatnál, és szeretek részt venni a közösségi eseményeken is. A célom, hogy letegyem a doktori vizsgámat és még több tapasztalatot szerezzek a kommunikáció terén.”

Vigyázzunk, hogy mindig a megfelelő állásra szabjuk a válaszainkat. Ha jól átnézzük az álláshirdetést, megtaláljuk benne, hogy melyek a szükséges képességek és tapasztalatok. Ezeket építsük bele a válaszainkba.

Legyen ez a mi személyes reklámunk. Ha az interjú lenne az egyetlen lehetőségünk, hogy eladjuk magunkat, mit mondanánk?

“Ön szerint mi volt a legnagyobb szakmai sikere?”

Olyan múltbeli példát válasszunk, amelyik fontos volt nekünk és segítette a céget, ahol dolgoztunk. Adjunk pontos részleteket arról, hogy mit csináltunk, hogyan csináltuk, és mi volt az eredménye. Próbáljunk olyan teljesítményt választani, ami kapcsolódik ahhoz a pozícióhoz, amelyre most jelentkeztünk. Az állásinterjú válaszok során a munkáltatók szeretik hallani az olyan teljesítményeket, amelyek költségcsökkentők, növelik a bevételt, megoldják a problémákat, vagy növelik a cég hírnevét.

“Mi az Ön legnagyobb erőssége?”

Ez a legmegfelelőbb esély arra, hogy kiemeljük a legjobb képességeinket. Ne válasszunk csak egyet, összpontosítsunk a legjobb háromra vagy négyre. Néhány példa: vezetői képességek, csapatépítő képességek és szervezői képességek. Válasszuk ki, hogy melyik tulajdonság illik a legjobban az álláshoz, amire jelentkeztünk. Például: ha az álláshirdetésben a feladatok megoldását hangsúlyozták ki, akkor azt mondjuk, hogy: „Nagyon jó szervező vagyok, pontosan meg tudom határozni a prioritásokat és jó az időkezelő készségem. De a legnagyobb erősségem az, hogy több projektet is hatékonyan meg tudok oldani, a határidők betartásával.”

“Mi az Ön gyenge pontja?”

Ezzel a kérdéssel nagyon vigyázzunk. A legtöbb állásinterjú kérdések és válaszok témájával foglalkozó tanácsadó oldal azt mondja, hogy néhány pozitív jellemvonásunkat állítsuk be negatívként. Például: „Hajlamos vagyok másoktól is elvárni, hogy olyan keményen dolgozzanak, mint én.” vagy „Túl maximalista vagyok.” Az munkaadók már jó párszor hallották ezeket a „cukrozott” válaszokat. Azért, hogy kitűnjünk, legyünk eredetiek és egy tényleges gyengeséget mutassunk be, és azt is, hogy hogyan sikerült ezt áthidalnunk. Például: „Gondot okozott, hogy nem tudtam másokra feladatokat rábízni, mert azt hittem, hogy én jobban meg tudom csinálni őket. Ez néha visszaütött, mert több dolog gyűlt fel, mint amivel meg tudtam birkózni, és ez a munkám minőségének rovására ment. De egy időbeosztás javításáról szóló tanfolyamon vettem részt, és olyan hatékony módszereket tanultam meg, amelyek segítettek áthidalni ezt a gyengeségemet.”

Fontos: Vigyázzunk, hogy a gyengeség, amiről beszélünk, ne legyen kulcsfontosságú a megpályázott állásnál.

“Hogyan kezeli a stresszhelyzeteket?”

Adjunk néhány példát a stresszes helyzetekről, amelyekkel a múltban birkóztunk meg. Mondjuk el, hogyan osztottuk be az időnket, hogyan oldottuk meg a problémát és milyen döntéseket hoztuk, hogy csökkentsük a stresszt. Például: mondjuk azt, hogy egy „tennivaló” lista nagyon sokat segít. Alkalmaztunk stressz csökkentő módszereket, mint a nyújtózkodás vagy a szünet. Ne féljünk bevallani, hogy segítséget fogunk kérni, ha úgy érezzük túl nagy a ránk nehezedő nyomás.

Ha igaz, akkor mondjuk el, hogy nagy nyomás alatt még jobban tudunk dolgozni.

“Mi volt a legkeményebb probléma, amivel szembe kellett néznie és hogyan oldotta meg?”

Olyan problémát mondjunk, amellyel a cég állt szemben és nem csak mi, vagy a munkacsoportunk. Minél nagyobb a probléma, annál jobb. Adjunk jellegzetes példákat azokról a képességeinkről és módszerekről, amelyeket a megoldáshoz használtunk. Hangsúlyozzuk ki a sikeres eredményt. Ha csapatmunkával értük el, ne csak magunkat dicsérjük, de azért emeljük ki a mi szerepünket is.

“Kellett-e valaha fegyelmeznie egy beosztottját? Ha igen, hogyan oldotta meg?”

Ez a kérdés olyan állások esetében fordul elő, ahol felügyeleti feladatokat is el kell látni. Magyarázzuk el, hogy használtuk a problémamegoldó-, a hallgatói- és a felkészítői készségeinket, hogy segíthessünk az alkalmazottnak. Ha ezek a módszerek segítették az alkalmazottat, akkor feltétlen mondjuk el. Ha nem, akkor mondjuk el, hogyan követtük a cég irányelveit, és ez milyen eredményhez vezetett.

“Miért szeretné ezt az állást?”

Az állásinterjú kérdéseknek ez egy sarkalatos pontja, itt vehetjük hasznát, a cégről szerzett kutatásainknak, ami segít kiemelkedni a többi jelölt közül. Mondjuk el, hogy mindig is arra a lehetőségre vártunk, hogy egy ilyen cégnél dolgozzunk amely… alapvető közszolgáltatást biztosít, újításokat vezet be az iparban… keressünk valami jellegzetességet az adott céggel kapcsolatban, amit a válaszunkba építhetünk. Magyarázzuk el, hogy képesítésünk és a céljaink kiegészítik a cég küldetését, vízióját és értékeit (használjunk jellegzetes példákat). Ha olyan pozícióra jelentkezünk, amelyet jelenlegi munkahelyünkön is betöltünk, mondjuk el, hogyan fogjuk hasznosítani az ott szerzett tudást és tapasztalatokat, hogyan tudjuk növelni közreműködésünkkel a cég értékeit.

“Miért Ön a legjobb jelölt erre az állásra?”

Ennél a kérdésnél is, csak úgy, mint a többinél, legyünk magabiztosak és lelkesek. Ne mondjuk azt, hogy mi vagyunk a legképzettebbek, mivel nem tudjuk, hogy a többi jelöltnek milyen képesítései vannak. Ehelyett, inkább hangsúlyozzuk ki azokat az okokat, amiért minket kellene alkalmazniuk. Például: „széleskörű tapasztalatom van a (nevezzük meg a területet) és az Önök által keresett készségekkel is rendelkezem. Nagyon gyorsan tanulok, hamar alkalmazkodom a változásokhoz, és bárhol megállom a helyemet. Elhivatott és lelkes vagyok, segíthetem a céget  céljai elérésében, minőségi eredményeket nyújthatunk a legkisebb erőfeszítéssel. Én egy kiváló előadó vagyok, aki büszke a munkájára. Biztosan nem fogja megbánni, ha engem alkalmaz.”

Váratlan állásinterjú kérdések

Az állásinterjú kérdések csak bizonyos mértékig kiszámíthatók. Végtelen számú lehetőség létezik, és nem tudhatunk előre minden választ. De ez nem baj. Mivel fel vagyunk készülve a váratlan kérdésekre, nem fogunk pánikba esni, ha előfordul egy ilyen. E helyett, inkább alakítsuk őket olyan lehetőséggé, ahol még jobb színben tűnhetünk fel.

Senki sem ismer bennünket jobban, mint mi magunkat. Tanuljuk be a legjobb tulajdonságainkról, a legerősebb pontjainkról szóló listát. Használjunk ki minden lehetőséget és váratlan kérdést, hogy ezeket megemlíthessük.

Figyeljünk arra, hogy néha amit mondunk, nem is olyan fontos, mint az, ahogyan mondjuk. Legyünk magabiztosak, lelkesek és ne felejtsünk el gyakran mosolyogni.

Kérdések, amiket fel kell tennünk

Gyakran a munkaadó legutolsó kérdése: „Van-e valamilyen kérdése?” Azok a jelöltek, akiknek nincs kérdése, nem mutatnak nagy kezdeményezőkészséget és csak kevéssé érdekli őket az állás. Emelkedjünk ki a lusta álláskeresők közül és merjünk kérdezni!

Írjuk meg előre a kérdéseinket. Kapcsoljuk őket össze a céggel, vagy annak teljesítményével/kihívásaival (kitűnik majd a cégről végzett kutatásunk és ez még jobb benyomást kelt). Ne tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyből az látszik, hogy nem végeztünk kutatást a céggel kapcsolatban.

Ne kérdezzünk saját magunkkal kapcsolatos kérdéseket, mint például: „Mikor leszünk jogosultak fizetésemelésre?”, vagy hogy „Milyen gyakran lesz teljesítmény-ellenőrzés”. Ne kérdezzünk a pénzről (ráérünk, ha már felajánlották az állást).

A jellegzetes, céggel kapcsolatos kérdések mellett, általános kérdéseket is feltehetünk:

“Mi tetszik legjobban ebben a munkában?”

Vigyázzunk, hogy akit megkérdezünk, az tényleg a cégnél dolgozzon. Egyes szervezeteknél, főleg a közirodáknál, olyan interjúvoló bizottságok vannak, amelyekben az alkalmazottak más cégeknél dolgoznak.

“Az általam elmondottakból van-e valami, ami alapján én lennénk a legjobb jelölt erre az állásra?”

Ha megemlítenek valamit, ami zavarja őket velünk kapcsolatban, mint például a jellegzetes tapasztalat hiánya, ez lehet az utolsó alkalom, hogy megváltoztassuk a rólunk alkotott véleményt. Ha már előre kigondoltuk a lehetséges gyenge pontunkat, akkor a válaszokat is készítsük elő megfelelően. Például: „Tudom, hogy kevés tapasztalatom van ezen a téren, de ezt a hiányt kárpótolja a lelkesedésem és az akaraterőm, hogy kiemelkedjek. Gyorsan tanulok és keményebben dolgozom másoknál, hogy az Önök csapatának legjobb tagja lehessek.”

“Mikor hozza meg a végleges döntését?”

Ezt feltétlenül kérdezzük meg! Ha elfelejtjük megkérdezni, azt a benyomást kelthetjük, hogy nem érdekel bennünket eléggé az állás. Feltétlenül tudnunk kell, mire számíthatunk az állásinterjún adott válaszok után.

mayra.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.