A szemkontaktus és a mosoly nyerő állásinterjún

by | szept 6, 2012 | Álláskeresési tippek

Nem érdemes szerepet játszani állásinterjún, ám néhány apró tanács betartásával sokkal pozitívabb jeleket sugározhatunk magunkról.
 A határozott kézfogás, a szemkontaktus, a nyugodt gesztusok, a mosolygás szimpátiát kelt.
Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő olvasói kérdésre válaszolt.
 
Nagyon izgulós-ideges típus vagyok, és ha egy megbeszélésen ülök, dobolok az asztalon, vagy tekergetem a bokámat. Talán abból is fakad ez, hogy az első perctől kezdve szeretnék a lehető legtökéletesebb lenni. Pedig helyesnek és csinosnak mondanak. Ennek ellenére valahogy hülyén viselkedek, de az is lehet, hogy csak nekem tűnik úgy. Nem érzem, hogy mikor lehet mosolyogni vagy hangosan nevetni és mikor, hogyan helyezkedjek el, melyik a helyes üléspozíció vagy mikor tehetem keresztbe a lábam. Tényleg, egy nőnek végig keresztbe tett lábakkal kell ülnie, mint egy “faszent” vagy vehetem lazábbra a figurát?Cs. Kinga (Debrecen)Valóban, sok apró részletnek kell a lehető legjobban passzolnia. Jól ítéli meg, hogy az első benyomást nagy mértékben befolyásolja mozgásunk, taglejtésünk, arckifejezésünk. Például árulkodhatnak ezek az információk arról, mikor vagyunk idegesek, ijedtek vagy éppen sebezhetőek. A gesztusnyelv jelzi érzelmi állapotunkat, helyzetünket. Bár nem szeretem túlértékelni a testbeszéd jelentőségét, az nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember, anélkül, hogy ezt tanulta volna, gesztusainkból ösztönösen megérzi, hogyan viszonyulunk hozzá és magunkhoz.

Előnyös a magabiztos, nyugodt személyiség

Tanácsos optimista, alapvetően elégedett, nyugodt, magabiztos személyiség benyomását keltenünk. Láthatóan önnek is ez a célja, de figyelmeztetetem, ne akarjon állandóan szerepet játszani. Nemcsak azokat a gesztusokat és mozdulatokat kell tudatosan gyakorolni, amelyek jó színben tüntetnek fel minket, hanem azokat is, amelyekkel barátságosságot és kedvességet akarunk kifejezni. Lássuk ennek néhány elemét:

Járás: megfelelő gyakorlással el lehet sajátítani a gördülékeny, harmonikus, minden túlzástól mentes járásmódot. Az a helyes, ha a lábfejet párhuzamosan tartva a talp elülső részére lépünk, majd teljes talpon gördülünk tovább.

Kézfogás: határozottan


Kézfogás: a lényeg a határozott kézfogás! A kézfogás egyszerű, rövid, határozott mozdulat. Nincs annál rosszabb, mikor egy nő azt hiszi, hogy attól nőies, ha kegynyújtásként, határozatlanul, ernyedt tartásban – petyhüdt izmokkal, lógó kézfejjel (“döglött hal”) – fog kezet. Kézfogáskor nézzen a másik szemébe!

Kulcskérdés a szemkontaktus


A szemkapcsolat: a domináns személyiségű emberek egyenesen a másik szemébe néznek, a kevésbé határozott emberek elfordítják a tekintetüket. A felvételiztetők általában azokat a jelentkezőket tartják gyors észjárásúnak, megbízhatónak, öntudatosnak, akik keresik beszélgetőpartnereik tekintetét. Tehát, ha ilyennek akar látszani, nézzen mindenkinek a szemébe! Nézzen a szemébe, amikor beszélni kezd hozzá, majd nézzen egy kicsit félre, végül, amikor befejezi a mondanivalóját, újra fordítsa vissza a tekintetét.

A mosolygás kiegyensúlyozottságot sugall


Az arckifejezés: a mosolygó száj és szem nyitottságot, odafigyelést, kiegyensúlyozottságot sugall. A legtöbb ember a kifejezéstelen arcot visszataszítónak érzi. Ne feledje, a mosoly szinte mindenkit megszépít. A szem csillogni kezd, a pillantás lágyabbá válik, az ajkak íve is megváltozik Ám ezt sem kell túlzásba vinni. Ön nő lévén biztosan tudja, micsoda fegyver egy mosoly, csak ne menjen át bugyuta vigyorba. A verbális mondanivaló hatását leggyakrabban azzal rontjuk el, ha ok nélkül mosolygunk.

Párhuzamos combtartás


A helyes testtartás: önnek is dilemmát okozott, hogyan üljön a széken. Nos, hölgyeknek mindenképpen ajánlom, hogy párhuzamos combtartással, félig kinyújtott lábbal, kissé megdöntött térddel üljenek, ez igen sikkes. Fogja nyugodtan a táskáját vagy a jegyzetfüzetét, esetleg tegye kezét az ölébe vagy a szék karfájára.

Ne érintsük meg az arcunkat


Gesztusok: erről csak annyit, kerülje az ön által is említett mozdulatokat, amelyek idegességet sejtetnek. Ne érintse meg orrát, fülét vagy arcának egyéb pontjait! Kerülje a széles mozdulatokat. Tudom, hogy ilyen helyzetben nehéz nyugodtan ülni és figyelni, de ha magára erőlteti a nyugalmat, több sikerre számíthat.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.