Állásinterjú Franciaországban! Mire számítsunk?

by | márc 26, 2012 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek

 Franciaországra jellemző felvételi eljárások

Franciaországban a jelentkezéseket a leggyakrabban kézzel írott kísérőlevelekkel együtt nyújtják be, ezért elképzelhető, hogy a munkáltató grafológiai elemzést kíván végezni. Ezeket a kézzel írott szövegeket az önéletrajzhoz kell mellékelni. Emellett e-mailben is be lehet küldeni a jelentkezést. A felvételi általában egy kezdeti interjúból- ez lehet telefonos is- majd azt követően 2- 3 körből állhat, állástól függően. A hirdetés és a munka megkezdése között lehet 8 nap, de akár 3 hónapra is elnyúlhat a kiválasztás.

Hogyan készüljünk fel az interjúra?

A francia munkáltató a következőkre érzékeny:

  • a jelölt pontossága
  • az öltözködés, általános megjelenés

Az első interjút általában a HR osztály képviselője vezeti le. A másodikon részt  vehetnek mások is, a főnök, egyéb osztályvezetők, stb.  Az interjúk időtartama 30 és 120 perc között lehet.
A dohányzás teljesen kizárt. Ezért nem érdemes a jelentkezőnek önmagát dohányosként jellemeznie. Ugyanez a helyzet az italokkal. Egy franciaországi állásinterjúra ajándékkal érkezni eszébe se jusson senkinek. (Oroszországban szeretik az ajándékot)

Az interjú során először bemutatják a céget, majd a jelentkezőnek be kell bizonyítania, hogy miért épp ő a legalkalmasabb a pozícióra. Franciaországban egyértelmű, a megkülönböztetés elleni jogszabályok vannak érvényben. Minden kérdést ajánlatos megválaszolni, de néhány magán jellegű kérdés (Hány éves? Vannak gyermekei?) megválaszolása nem kötelező. Természetesen, ha jó benyomást szeretnénk kelteni, akkor érdemes a kérdések megválaszolását előtérbe helyezni.

Az interjún általában kizárólag szakmai szempontok kerülnek szóba, azaz, hogy az alany ideális-e a pozícióra.  De egy jó jelölt számára a ravasz kérdések sem jelentkenek gondot.

A juttatások

A pénzügyi szempontok az interjú végén kerülnek megtárgyalásra. A fizetést éves bruttó összegben adják meg. A próbaidő Franciaországban 1 hónapos.  Vezetők esetében 3 hónapos. Az interjúk utazási költségeit általában nem térítik meg.

Szükséges ajánlást bemutatni?

Franciaországban elterjedtek az ajánlólevelek, a diplomamásolatokat ritkán kérik, általában a felvétel időpontjában kell minden végzettségeti igazoló dokumentumot leadni. Bizonyos állások esetén ( kományzati, stb) szükség van erkölcsi bizonyítványra.

Kíváncsi, hogy megy mindez Angliában? Olvassa el az angliai álláskeresésrő szóló bejegyzést is.

Forrás:
eures.europa.eu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.