Állásinterjú Franciaországban! Mire számítsunk?

by | márc 26, 2012 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek

 Franciaországra jellemző felvételi eljárások

Franciaországban a jelentkezéseket a leggyakrabban kézzel írott kísérőlevelekkel együtt nyújtják be, ezért elképzelhető, hogy a munkáltató grafológiai elemzést kíván végezni. Ezeket a kézzel írott szövegeket az önéletrajzhoz kell mellékelni. Emellett e-mailben is be lehet küldeni a jelentkezést. A felvételi általában egy kezdeti interjúból- ez lehet telefonos is- majd azt követően 2- 3 körből állhat, állástól függően. A hirdetés és a munka megkezdése között lehet 8 nap, de akár 3 hónapra is elnyúlhat a kiválasztás.

Hogyan készüljünk fel az interjúra?

A francia munkáltató a következőkre érzékeny:

  • a jelölt pontossága
  • az öltözködés, általános megjelenés

Az első interjút általában a HR osztály képviselője vezeti le. A másodikon részt  vehetnek mások is, a főnök, egyéb osztályvezetők, stb.  Az interjúk időtartama 30 és 120 perc között lehet.
A dohányzás teljesen kizárt. Ezért nem érdemes a jelentkezőnek önmagát dohányosként jellemeznie. Ugyanez a helyzet az italokkal. Egy franciaországi állásinterjúra ajándékkal érkezni eszébe se jusson senkinek. (Oroszországban szeretik az ajándékot)

Az interjú során először bemutatják a céget, majd a jelentkezőnek be kell bizonyítania, hogy miért épp ő a legalkalmasabb a pozícióra. Franciaországban egyértelmű, a megkülönböztetés elleni jogszabályok vannak érvényben. Minden kérdést ajánlatos megválaszolni, de néhány magán jellegű kérdés (Hány éves? Vannak gyermekei?) megválaszolása nem kötelező. Természetesen, ha jó benyomást szeretnénk kelteni, akkor érdemes a kérdések megválaszolását előtérbe helyezni.

Az interjún általában kizárólag szakmai szempontok kerülnek szóba, azaz, hogy az alany ideális-e a pozícióra.  De egy jó jelölt számára a ravasz kérdések sem jelentkenek gondot.

A juttatások

A pénzügyi szempontok az interjú végén kerülnek megtárgyalásra. A fizetést éves bruttó összegben adják meg. A próbaidő Franciaországban 1 hónapos.  Vezetők esetében 3 hónapos. Az interjúk utazási költségeit általában nem térítik meg.

Szükséges ajánlást bemutatni?

Franciaországban elterjedtek az ajánlólevelek, a diplomamásolatokat ritkán kérik, általában a felvétel időpontjában kell minden végzettségeti igazoló dokumentumot leadni. Bizonyos állások esetén ( kományzati, stb) szükség van erkölcsi bizonyítványra.

Kíváncsi, hogy megy mindez Angliában? Olvassa el az angliai álláskeresésrő szóló bejegyzést is.

Forrás:
eures.europa.eu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!