Egy diploma, amivel jól lehet keresni

by | jún 21, 2012 | Álláskeresési tippek

Az országos átlaghoz képest a Műegyetemen végzettek továbbra is kedvező helyzetben vannak, a BME-diploma az átlagnál magasabb jövedelmet és gyors elhelyezkedést biztosít. Ennek ellenére az intézmény diákközpontjának 2010-11-es felmérésében résztvevők a jelenlegi munkahelyükön a juttatásokkal és a szakmai előmenetellel voltak a legkevésbé elégedettek.
A Műegyetem Diákközpontjának legutóbbi felmérése szerint a 2008-ban végzettek 2011. évi havi nettó összkeresete 275,3 ezer forint volt, míg a 2010-ben végzettek 2011-ben havi nettó 219,8 ezer forintra számíthattak.
A teljes munkaidőben alkalmazásban álló szellemi foglalkozásúak KSH terminológia szerint számított havi nettó átlagkeresete 2011. II. negyedévében 183 016 forint volt. Az átlagos országos helyzethez képest tehát a Műegyetemen végzettek továbbra is kedvező helyzetben vannak, azaz a BME diploma az átlagnál magasabb jövedelmet jelent, már a karrier legelején is.

Az adatokból jól látszik, hogy a műszaki informatikai, és a gazdaságtudományi tudományterületeken végzettek elég jól keresnek, és az átlagfizetéseket nézve a Műegyetem is az országban az egyik legjobb.

A Műegyetem Diákközpontja 1999 óta végez minden évben vizsgálatot a végzettek körében, hogy nyomon kövesse a pályájukat. A felmérés készítői a 2008-ban diplomázott 2342 hallgatóból 2107-nek küldtek kérdőívet, s az 16,9 százaléktól érkezett vissza; hasonló volt az arány a 2010-ben végzetteknél is.

Az iskolapadot négy évvel ezelőtt elhagyók foglalkoztatottsági aránya 88,7 százalékos, a 2010-ben végzettek esetén 77,8 százalékos volt. Az összegzésben az olvasható, hogy első munkahelyét a válaszolók csaknem 80 százaléka a végzést követő egy hónapon belül találta meg. Az első munkahely megtalálásának átlagos ideje 4,6 hónap volt. A 2010-es felmérés szerint a hallgatók 40 százaléka már tanulmányai alatt, tehát még a diplomaszerzés előtt elhelyezkedett. Minden karról elmondható, hogy fél éven túl tíz százalék alatti, gyakorlatilag egyszámjegyű volt az állást nem találók aránya. A 2010-es felmérés szerint az országos átlagnál kisebb volt a munkanélküliségi arány, 2011-ben pedig egy kicsit e fölött volt.

A 2010-ben végzettek bő egynegyede azt mondta, hogy az abszolút a végzettségnek megfelelő munkaviszonyba került, de ez szakonként nagyon erősen eltért. Ez a gazdasági végzettségűeknél szokott a legkevésbé erős lenni, mert ez olyan általános tudományterület, amit bárhol hasznosítani tud a hallgató.

A felmérés készítői összességében megállapították, hogy a BME-n végzettek a jelenlegi munkahelyükkel alapvetően elégedettek, és ez különösen igaz a személyi körülményekre és a szakmai tartalomra. A válaszolók a jövedelmekkel, a juttatásokkal és a szakmai előmenetellel voltak a legkevésbé elégedettek.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.