Irány Ausztria! Mire számítsunk?

by | ápr 4, 2012 | Álláskeresési tippek

2011. május 1-től megnyílt az osztrák munkaerőpiac a magyar állampolgárok – valamint a 2004-ben csatlakozott további hét tagország állampolgárai – számára. Ettől az időponttól kezdve munkavállalási engedélyre, és más előzetes engedélyezési eljárásra nincs szükség az Ausztriában történő munkavállaláshoz.

Továbbra is szükséges azonban az Ausztriában történő tartózkodáshoz, illetve a munkavállaláshoz szükséges hivatalos dokumentumok és igazolások kiváltása. Ezenkívül igazolni kell az állás betöltéséhez szükséges képesítés és végzettség meglétét is. A megszerzett képesítések és diplomák elismertetésével kapcsolatban az osztrák Gazdasági Családügyi és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni.

A munkára való jelentkezések a képesítéstől függnek Ausztriában is. Az alacsonyabb szakképesítést igénylő állások az interneten, újságokban vannak meghirdetve. Ilyen esetekben telefonálni kell és időpontot kérni egy meghallgatásra. A meghallgatások után a vállalat tájékoztatja a jelentkezőt az eredményről. A szakképesítést igénylő állások esetében önéletrajzot kell beküldeni a megadott címre és  kísérőlevelet is írni kell hozzá. Általában géppel kérik, csak külön kérésre kell kézzel írott kísérőlevelet adni.  Ezt követi  az állásinterjúra való behívás.

Magasabb pozíció megpályázása esetén különböző felmérő tesztekre is be szokták hívni a jelentkezőket.A jelentkezési eljárások ideje változó. A különleges képzettséget igénylő állások elbírálása 3-6 hónapig is eltarthat. Bizonyos álláshirdetések a szerződés életbe léptének időpontjaként  a hirdetéstől számított 6 hónappal későbbi dátumot jelölnek meg. Az alacsonyabb képzettséget igénylő állások átfutási ideje általában 1 hónap.

Hogyan készüljön fel az állásinterjúra?

A sokak érdeklődését felkeltő állások esetében előfordulhat, hogy a vállalat előválogatást szervez, illetve az álláskeresőket a tudásukról jártasságukról tett vizsgára hívja be, majd ezután kerül csak sor az állásinterjúra. A kulcspozíciók, vezetői állások esetében gyakori az értékelő központok igénybevétele.

A jelentkezőnek fel kell készülnie az önéletrajzával , motivációjával, társas készségeivel kapcsolatos kérdésekre. Felmerülhet az interjú során a munkaidő beosztás, munkanapok, tevékenységek és a munkaköri leírásra vonatkozó kérdések sora is. A felvételi eljárás formai követelményeinek betartására nagy hangsúlyt fektetnek. Ez azt jelenti, hogy aa pontos megjelenés, a tesztek és egyéb elemek meghatározott időtartamon belüli kitöltése fontos szempontok.  Átlagosan 1 órán át tart egy interjú. Az interjú után a munkáltató elvárja, hogy a jelentkező érdeklődjön telefonon vagy e-mailben  az interjú eredményéről.

A fizetések

A fizetéseket havi összegben adják meg. Fizetett szabadság, karácsonyi jutalom  jár. Az egyéb, törvényben nem előírt juttatásokról külön kell tárgyalni. A borravalós állások esetében (vendéglátás, hotelek) gyakran egy alacsony minimálbért ajánlanak fel a munkavállalónak. Próbaidő 1 hónap. Ez idő alatt a szerződés különösebb indoklás nélkül azonnal felbontható.

Betegszabadság

Betegség esetén a munkáltatónak általában 6-12 hétig fizeti a munkavállaló teljes bérét, és további négy hétig a fizetésének a felét.

Nyugdíjak

Ausztriában a nők 60, a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. A nyugdíj a nyugdíjba lépés előtti 180 hónapban (15 év) befizetett hozzájárulásokon alapul.

Ennek ellenére Ausztriában a nők általában 55, a férfiak 60 évesen vonulnak nyugdíjba.

Munkanélküli ellátás

Ausztriában a munkanélküli ellátások közé a munkanélküli járadék és munkanélküli segély tartozik.

Munkanélküli járadék (Arbeitslosengeld)

Ha egy munkavállaló elveszíti munkáját, munkanélküli ellátásra válhat jogosulttá, amennyiben eleget tesz az alábbi feltételeknek:

  • munkanélkülivé válását bejelenti az osztrák munkaügyi szolgálatnak és igényli ezt az ellátást;
  • a folyósítás ideje alatt a munkaközvetítő iroda (Arbeitsvermittlung) rendelkezésére áll, azaz munkaképes és kész minden felajánlott megfelelő állás elfogadására;
  • rendelkezik a jogosultsághoz szükséges minimális foglalkoztatottsági (biztosítási) idővel: a munkanélküliséget megelőző 24 hónapban legalább 52 hétig járulékfizetés alá eső tevékenységet folytatott (a 25 évnél fiatalabbak esetében 12 hónap alatt 26 hét). Amennyiben az igénylő nem először részesül ilyen juttatásban, akkor az elvárt foglalkoztatási idő az előző egy év alatt legalább 28 hét.

A munkanélküli járadék összege az Ausztriában utoljára szerzett bér összegéhez igazodik, feltéve, hogy a foglalkoztatás legalább 4 hétig tartott. Ennél rövidebb foglalkoztatásnál a végzett tevékenység esetében szokásos átlagkeresetet veszik alapul.

Ha a munkanélküli járadék folyósítása megszűnt, az igénylő azonban nem talált munkát és más anyagi forrással nem rendelkezik, munkanélküli segélyben részesülhet. Ennek az ellátásnak az igénybevételéhez igazolnia kell, hogy anyagi helyzete bizonytalan. Ez a feltétel akkor teljesül, ha a rendelkezésre álló családi jövedelem nem teszi lehetővé az alapvető létszükségletek kielégítését.

Szezonális munkavállalók, akik csak a szezonális foglalkoztatás idejére léphetnek be meghatározott ideig a munkaerőpiacra, foglalkoztatásuk befejeződése után már nem állnak az osztrák munkaerőpiac rendelkezésére, ezért nincs jogosultságuk munkanélküli járadék vagy munkanélküli segély igénybevételére.

Anyasági szabadság

A várandós anyáknak a szülés előtt nyolc héttel abba kell hagyniuk a munkát, és 8-16 héttel a szülés utánig nem dolgozhatnak. Az anya előző 13 heti fizetésének alapján jogosult juttatásra.  Az anya nem bocsátható el az anyavédelmi időszak, illetve a szülés után következő négy hónap alatt sem. Álláskereséskor a munkáltatót nem kötelező a terhességről tájékoztatni. Az anyasági szabadság a gyermek kétéves koráig jár.
Családi pótlék (Familienbeihilfe) Jogosultság feltételei:

  • Ausztriai állandó- vagy ideiglenes lakhely
  • A gyermek(ek)kel közös háztartás

A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára. A családi pótlékot alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 27 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót. A családi pótlék összege a gyermekek életkorától és számától függően változik:

Családi pótlék alapösszege az életkor függvényében (2011)
életkor családi pótlék összege
0-3 éves 105,4 euró
3-10 éves 112,7 euró
10-19 éves 130,9 euró
19-26 éves 152,7 euró

A gyermekek számát tekintve: a második gyermek után havi 12,8 euróval, a harmadik gyermek után 35 euróval, a negyedik és minden további gyermek után fejenként 50 euróval nő a juttatás összege.

Aktuális ausztriai állások

Kapcsolódó cikkek:

Irány Olaszország! Mire számítsunk?

Munkavégzés Hollandiában. Mire számítsunk?

Állásinterjú Angliában. Mire számítsunk?

Forrás: http://www.euvonal.hu/
https://ec.europa.eu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.