Irány Írország! Mire számítsunk?

by | ápr 6, 2012 | Álláskeresési tippek

Az uniós polgárok három hónapig engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban (természetesen személyazonosító igazolvány vagy útlevél szükséges.)

Az EU tagországok állampolgárainak három hónapon túli tartózkodása esetén a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg. Tartózkodási engedély ekkor sem kell, a bejelentésről az illetékes hatóságok igazolást állítanak ki.

Az uniós irányelvet az ír jogba már átültették, ennek értelmében Írországban az uniós polgároknak három hónapot meghaladó tartózkodás esetén sincs regisztrációs kötelezettségük.

Az EGT tagországok állampolgárainak harmadik országbeli családtagjai számára azonban három hónapon túli tartózkodás esetén a lakóhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon (Garda Siochána) tett bejelentési kötelezettség teljesítése mellett tartózkodási kártyát (residence card) is kell igényelni.

A tartózkodási kártya a szükséges formanyomtatvány kitöltését követően az Ír Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (INIS) európai uniós ügyekkel foglalkozó osztályán igényelhető.
A tartózkodási kártya igényléséhez szükséges formanyomtatvány az alábbi oldalról tölthető le.

Ötévnyi folyamatos és jogszerű írországi tartózkodás után az EGT tagországok állampolgárai és családtagjaik állandó tartózkodási kártyát (permanent residence card) igényelhetnek. Az igényléshez az alábbi formanyomtatvány kitöltése szükséges.

További információ a hivatalos ír lakossági tájékoztató portál (Faisnéis do Shaoránaigh – Citizens information) oldalán olvasható.

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát és tartózkodhatnak Írországban. Munkavállalási engedély nem szükséges.

Munkakeresés

Aktuális állásajánlatokról és a munkavállalás feltételeiről információ az EURES honlapján illetve az Ír Nemzeti Képzési és Munkaügyi Hatóság (Foras Áiseanna Saothair – Training and Employment Authority )n található.

Munkaszerződés

Írországban a munkaszerződések megkötése törvényileg szabályozott. Törvény írja elő, hogy a munkáltató a munkavállalás megkezdésétől számított két hónapon belül köteles a munkavállaló számára biztosítani egy, a foglalkoztatás körülményeiről/feltételeiről szóló írásos nyilatkozatot.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

  • a munkáltató, valamint a munkavállaló teljes nevét
  • a munkáltató címét
  • a munkavégzés helyét
  • a munkavállaló munkaköri leírását, vagy a munkavégzés jellegét
  • a foglalkoztatás kezdetének időpontját
  • amennyiben a szerződés ideiglenes, a foglalkoztatás várható időtartamát
  • amennyiben a munkaszerződés határozott időre szól, a részleteket
  • a fizetés mértékét, kiszámításának módját
  • a nemzeti minimálbért meghatározó törvényt
  • a munkaórák számát
  • a fizetett szabadságra vonatkozó részleteket
  • táppénzzel kapcsolatos részleteket
  • a felmondási idő hosszát
  • a próbaidőre vonatkozó részleteket (amennyiben ez van)
  • egyéb, a munkáltató vagy a munkavállaló által meghatározott adatokat.

Amennyiben probléma merülne fel a munkáltató és a munkavállaló között, a Munkaügyi Kapcsolatok Bizottságához (An Coimisiún um Chaidreamh Oibreachais- The Labour Relations Commission) lehet fordulni.

MunkaidőÍrországban az átlagos heti munkaidő legfeljebb 48 óra, de ez bizonyos esetekben meghosszabbítható.Főszabály szerint minden munkavállaló számára biztosítani kell 24 órán belül legalább 12 óra, 7 napon belül pedig legalább 24 óra folyamatos pihenőidőt. Minden munkavállaló jogosult 4,5 órányi folyamatos munkavégzés után 15 perc, 6 órányi folyamatos munkavégzés után pedig 30 perc szünetre.

Munkaszüneti napok, ünnepnapok

  • Január 1. – Újév napja
  • Március 17. – Szent Patrik-nap
  • Április 13. – Húsvéthétfő
  • Május 4. – Májusnap
  • Június 1. – Nemzeti ünnep
  • Augusztus 3. – Munkaszüneti nap
  • Október 26. – Munkaszüneti nap
  • December 25. és 26. – Karácsony

Minimálbér

A minimálbérre való jogosultságról és mértékéről a nemzeti minimálbérről szóló törvény rendelkezik. A törvény a minimálbér mértékét órában állapítja meg. Eszerint azon 18. életévét betöltött munkavállalónak, aki legalább két évet dolgozott, a munkáltató  2011 februárjától óránként minimum 7,65 eurót köteles fizetni. A 18 év alattiak, a két évnél kevesebb munkatapasztalattal rendelkezők és a gyakornokok számára a törvény alacsonyabb minimálbért állapít meg.

A minimálbérre vonatkozó ír szabályozásról részletes információ  az alábbi oldalon található .

A munkavállalással kapcsolatban további információ a hivatalos ír lakossági tájékoztató portálon (Faisnéis do Shaoránaigh – Citizens information) olvasható. Munkanélküli ellátásÍrországban a 18. életévüket betöltött munkanélküli polgárok két fajta támogatásban részesülhetnek
Ez a két fajta támogatás az álláskeresési járadék (jobseeker’s benefit), illetve az álláskeresési segély (jobseeker’s allowance). Mindkét támogatás kifizetését és koordinálását az ír Szociális és Munkaügyi Minisztérium (DFSA) végzi.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadót közvetlenül a munkáltató vonja le a munkavállaló fizetéséből, s fizeti be az ír adóhatóság számára (ún. PAYE rendszer).

Az adóév megegyezik a naptári évvel (januártól – decemberig).

Az adózáshoz szükség van ún. PPS számra, amely az írországi közszolgáltatások igénybevételére jogosító egyéni azonosító szám.

PPS számot Írországba érkezést követően lehet igényelni a helyi társadalombiztosítási irodában (social welfare office). Az igényléshez szükséges dokumentumokról az ír kormányzati portálon található bővebb információ.

Adózó Adóköteles jövedelem (2009/2010) Adókulcs (2009/2010)
Egyedülálló/özvegy (eltartott gyermek nélkül) 36400 euró 20%
36400 euró feletti jövedelem 41%
Egyedülálló/özvegy (eltartott gyerekkel) 40400 euró 20%
40400 euró feletti jövedelem 41%
Házaspár (egy keresővel) 45400 euró 20%
45400 euró feletti jövedelem 41%
Házaspár (két keresővel) 45400 (plusz max. 27400 euró) 20%
ennél magasabb jövedelem 41%

A személyi jövedelemadó rendszerről és az adóalapot csökkentő kedvezményekről az ír adóhatóság oldalán olvasható tájékoztató.

Általános forgalmi adó

Írországban négy áfakulcsot alkalmaznak. A kedvezményes kulcsok 0, 4,8 és 13,5 százalék, míg a normál kulcs 21,5 százalék.

Kapcsolódó cikkek:

Irány Ausztria…

Svédország. Mire számítsunk?

Munkalehetőségek külföldön – irány Ausztrália!

Még több hasonló cikk itt

https://ec.europa.eu

http://www.euvonal.hu/

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.