Irány Olaszország! mire számítsunk?

by | ápr 4, 2012 | Álláskeresési tippek

A magyar állampolgárok  munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak Olaszországban.

A munkáltatónak a munkavállalót regisztráltatnia kell az illetékes munkaügyi központnál. Olaszországban a munkavállalás korhatára 15 év.

A munkavállalással kapcsolatban további információ az olasz Munkaügyi, Egészségügyi és Szociális Minisztérium (Ministero del Lavoro, della  Salute e delle politiche sociali) honlapján található.

Munkakeresés

Munkakeresés céljából a munkavállalóknak regisztráltatniuk kell magukat a lakóhelyük szerint területileg illetékes munkaügyi központban, melyek elérhetőségei az olasz Munkaügyi és Társadalombiztosítási Minisztérium honlapján találhatók.

Az álláskeresést segíti Olaszországban a Borsa Continua Nazionale Lavoro nevű internetes portál, melyre az álláskeresők feltölthetik önéletrajzukat és álláslehetőségek közül is válogathatnak. Ugyanezen az elven működik a magyar Eures honlapja, mely az alábbi linken található.

Munkaszerződés

A munkaszerződést írásban és szóban is meg lehet kötni. A munkaszerződés rendelkezik a munkavégzés pontos feltételeiről, így a munkaidőről is.

Munkaidő

Olaszországban a munkaidő napi 8, illetve heti 40 óra, azonban túlórával együtt, a heti munkaidő a 48 órát nem haladhatja meg. A túlórákra a munkáltató köteles túlóradíjat fizetni.

Szabadság

A szabadság időtartamát nem a törvény, hanem kollektív megállapodások rögzítik. Az éves szabadság általában négy hét, de ennek időtartama függ a munkavállaló korától és az érintett ágazattól is. Speciális esetben (például betegség esetén) a munkavállalók évente három nap fizetett szabadságra jogosultak. Olaszországban évente 15 munkaszüneti napot tartanak.

Társadalombiztosítás

A tartózkodási igazolás megszerzése, illetve a munkába állás után a munkavállaló társadalombiztosítási járulék fizetésére köteles, amelyet a munkaadó közvetlenül az Országos Társadalombiztosítási Intézetnek (INPS – Institutio Nazionale Di Previdenza Social) fizet. Emellett a munkavállalónak regisztráltatnia kell magát az Országos Egészségügyi Szolgálat (Servizio Sanitario Nazionale – SSN) lakóhely szerinti kirendeltségénél (Azienda Sanitaria Locale – ASL), ahol egészségbiztosítási számot kap, mely ingyenes orvosi ellátásra jogosítja.

Az önfoglalkoztató munkavállalóknak önként kell fizetniük a társadalombiztosítási járulékot egy külön társadalombiztosítási alapba (ún. CASSA) vagy közvetlenül az INPS-nek.

Minimálbér

Olaszországban nincs jogilag meghatározott minimálbér.

Munkanélküli ellátás

Olaszországban munkanélküli ellátást igényelhet az a személy, aki

  • önhibáján kívül vált munkanélkülivé (azaz nem tud öt egymást követő napon át kereső tevékenységet végezni)
  • munkaképes
  • regisztráltatta magát a helyileg illetékes Foglalkoztatási Hivatalnál (Centro per l’impiego), valamint a Foglalkoztatási Hivatal rendelkezésére áll
  • nem jogosult öregségi vagy korengedményes nyugdíjra
  • igényét az utolsó munkaviszony megszűnését követő legfeljebb 68. napon bejelenti.

A munkanélküli ellátásnak három formája van:

  • 1. munkanélküli támogatás (idennitá ordinaria di disoccupazione)
  • 2. különleges munkanélküli támogatás (trattamenti spéciali di disoccupazione)
  • 3. mobilitási pótlék (idennitá di mobilitá).

1. A munkanélküli támogatás igényléséhez összesen két év biztosítotti idő, valamint a munkanélkülivé válást megelőző két évből 52 hét munkaviszony szükséges. A támogatás folyósításának időtartama legfeljebb hét hónap.

Összege az első hat hónapban az utolsó három hónap átlagkeresetének fele, a hetedik hónapban annak 40 százaléka.

2. A különleges munkanélküli támogatást az építőiparban dolgozók igényelhetik. Ehhez összesen 10 hónap biztosítotti idő, valamint a munkanélkülivé válást megelőző két évben 43 hét munkaviszony szükséges. A támogatás folyósításának időtartama legfeljebb három hónap.

Összege az utolsó három hónap átlagkeresetének 80 százaléka.

3. A mobilitási pótlék igényléséhez összesen egy év biztosítotti idő, valamint legalább hat hónap korábbi munkaviszony szükséges. A pótlék összege egy évig a korábbi pótlékok teljes összegének felel meg, majd legfeljebb további 2 évig azok 80 százalékát teszi ki.

A három ellátás nem vonható össze.

A koordinációs rendeleteknek megfelelően a más uniós tagországban ledolgozott időt is beleszámítják a jogosultsági időbe. Ehhez az ún. E-301-es nyomtatványra van szükség.

További információ a Munkaügyi, Egészségügyi és Szociális Minisztérium honlapján (Ministero del Lavoro, della Salute e delle politiche sociali) található.

Családi támogatások

Olaszországban a terhességhez kapcsolódó egészségügyi ellátások minden, az Országos Egészségügyi Szolgálat (Servizio Sanitario Nazionale) lakóhely szerinti kirendeltségénél (Unita Sanitaria Locale/ Azienda Sanitaria Locale) regisztrált, egészségügyi kártyával rendelkező anyát megilletnek.

Amennyiben a család éves jövedelme a 35 ezer eurót nem haladja meg, az anya és hat éves koráig gyermeke is térítésmentesen vehet igénybe minden orvosi ellátást és laboratóriumi vizsgálatot.

Szülési szabadság – anyasági támogatás

A kötelező szülési szabadság és anyasági támogatás (indennità di maternità) a 2008-as költségvetési törvénynek megfelelően összesen 5 hónapig, a szülést megelőző egy vagy két hónapban és a gyermek világra jöttét követő három, illetve négy hónapban jár az anyáknak. Az anyasági támogatás mértéke a kötelező időszakra vonatkozóan a fizetés 80, míg a kiegészítő időszakban 30 százaléka. A jogosultság feltétele, hogy ez alatt az idő alatt az anya fizetését nem kapja.

A szülési szabadság hat hónappal meghosszabbítható, és ezt az időszakot – amennyiben az anya erről lemond – apasági szabadságként a másik szülő is igénybe veheti.

Az anyasági támogatás iránti igényt a lakóhely szerint illetékes Országos Társadalombiztosítási Intézet (Istituto Nazionale della previdenza sociale – INPS) kirendeltségén, illetve a munkáltatónál kell benyújtani, természetesen még a szabadság megkezdése előtt.

Az igényléshez szükséges formanyomtatványok elérhetőek az INPS hivatalokban, valamint az INPS honlapján.

Adózás

Személy jövedelemadó

Olaszországban a személyi jövedelemadó három kulcsos, s progresszívan növekvő, azaz csak a meghatározott jövedelemsávok adóznak magasabb kulccsal.

Jövedelem (euró) Személyi jövedelemadó kulcs (2009)
0-15 000 23%
15 000-28 000 27%
28 000 – 55 000 39%
55 000 – 75 000 41%
75 000 – 43%

A személyi jövedelemadóról további információ található az olasz adóhatóság oldalán.
Olaszországban a helyi vállalkozások jövedelmei, valamint a nem Olaszországban honos, de az országból származó bevétel után kell társasági adót fizetni. Az adó mértéke 31,4 % (2009).

Általános forgalmi adó

Olaszországban az általános 20%-os adókulcs mellett két kedvezményes áfakulcsot alkalmaznak, melyek mértéke 10%, illetve 4%.

Oktatás

Olaszországban az alapszintű oktatás ingyenes.

Forrás: www.euvonal.hu
https://ec.europa.eu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.