Irány Svédország! Mire számítsunk?

by | márc 20, 2012 | Álláskeresési tippek

Beutazás, Tartózkodás, Bejelentési kötelezettség

Svédország tagja a schengeni térségnek, ezért útlevél, vagy személyi igazolvány szükséges a beutazáshoz.  Ha 3 hónapnál több időt szeretne valaki kint tartózkodni, akkor a többi EU tagország állampolgáraihoz hasonlóan regisztráltatnia kell magát a svéd Migrációs Hivatalnál. (Migrationsverket) A regisztráció során egy űrlapot kell kitölteni, valamint csatolni az állampolgárság igazolására az útlevél, vagy a személyi igazolvány hiteles másolatát. Amennyiben a tartózkodás célja munkavállalás, akkor csatolni kell a munkavállalást igazoló dokumentumot, amit a munkaadó ad ki írásban az aláírásával ellátva. Ennek az iratnak a következőket kell tartalmaznia:

  • A foglalkoztatás formája, hossza
  • A cég neve, címe, telefonszáma, regisztrációs száma, a munkavállalóval kapcsolatban levő személy neve.
  • A munkakörben ellátandó feladatok felsorolása
  • A heti munkaidő.

A munkavállalást igazoló dokumentumhoz formanyomtatvány igényelhető a Migrációs Hivatalnál vagy letölthető a honlapjáról.

További információ: www.migrationsverket.se

Munkavállalás, álláskeresés

A magyar munkavállalók munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Svédországban. Álláskeresés céljából javasolt, illetve bizonyos esetekben kötelező felkeresni a Svéd Foglalkoztatási Szolgálat ( Arbetsförmedlingen) helyi irodáit, ahol lehetőség van az álláskeresőként való regisztrálásra. Svédországban nincs törvény által előírt kötelező minimálbér. A béreket és a foglalkoztatás egyéb lényeges feltételeit a szakszervezetek és a munkaadói szervezetek között létrejött kollektív szerződések szabályozzák.

Információk és állásajánlatok: www.arbetsformedlingen.se és a

https://ec.europa.eu honlapokon találhatunk.

Társadalombiztosítás

Minden Svédországban dolgozó magyar állampolgár és közvetlen hozzátartozói jogosultak egészségügyi ellátásra, viszont a szolgáltatások egy részét fizetni kell.

Betegség esetén, amennyiben a munkaviszony időtartama az egy hónapot (vagy megszakítás nélkül a 14 napot) meghaladja, a betegség első 14 napjára a munkáltató téríti a munkavállaló költségeit. Azoknak, akik nem jogosultak a fenti juttatásra, (nincs meg az 1 hónap, vagy 14 nap folyamatos munkaviszonyuk) a társadalombiztosítótól betegségi ellátást kapnak. A betegség első napjától jogosultak a táppénzre az egyéni vállalkozók, a szülési szabadságon levők, valamint az anyasági juttatásban részesülők.

Az EU/EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételére. Munkaviszony megszűnése esetén keresse fel a helyi munkaügyi szervet, és minden esetben kérje munkaviszonyának igazolását az U1 nyomtatványon ( Korábban E301volt a neve) valamint érdeklődjön a munkanélküli ellátás igénybevételéről.

Minden munkavállalónak be kell jelentkeznie az adóhivatalhoz. A bejelentkezéshez szükséges az útlevél vagy a személyi igazolvány.

A munkaadó havonta előleget von le. Az év végén jövedelemigazolást ad ki, melynek másolatát az adóhivatalnak is megküldi. Ezen kívül a bankok is megküldik a kint szerzett jövedelmekre vonatkozó igazolásokat. Svédországban a kamatok után is adózni kell, de ezt a bankok automatikusan levonják. Fizetni kell ingatlanadót és bizonyos esetekben vagyonadót is.

Gyermekek iskoláztatása

Svédországban az oktatási törvény szerint minden gyermek egyenlő esélyekkel vehet részt az oktatásban. A tankötelezettség minden 7 és 16 év közötti gyermeket érint. A szülők önkormányzati illetve magánbölcsődékbe, óvodákba, iskolákba írathatják be a gyermekeiket. Az ellátás díját részben az állam, részben a szülők vállalják. A költségek területenként változnak.

Az általános iskola és a középiskola alsó tagozatán az oktatás ingyenes.

Svédországban a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi álláskeresők támogatást kapnak a svéd nyelv tanulásához, amennyiben ez szükséges. Az ingyenes svéd nyelvi kurzusokkal kapcsolatban :

www.si.se

www.government.se

studyinsweden.se

A nemzeti Ügynökség értékeli a más országokban megszerzett képesítéseket. Az ügynökség megállapítja, hogy az adott diploma melyik svéd képesítéssel egyenértékű. Az írásban elkészített értékelés megkönnyíti az álláskeresést.

Életkörülmények

A nagyobb városokban nem könnyű lakást bérelni.A külvárosi részeken vannak a bérbeadó lakások, de ezek bérleti díja magas. Attól függően, hogy hol találunk lakást 6.000 és 16.000 svéd koronát kell fizetni.

Így érdemes a napilapok hirdetéseit böngészni.

Stockholm: www.dn.se

Göteborg: www.gp.se

Malmö: www.sydsvenskan.se

Lakást gyorsan és egyszerűen lehet vásárolni.

Gépjárművezetői engedély

A Magyar gépjárművezetői engedély Svédországban is használható.

Segélyhívó szám: 112

Forrás:
NFSZ
eures.europa.eu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.