Irány Svédország! Mire számítsunk?

by | márc 20, 2012 | Álláskeresési tippek

Beutazás, Tartózkodás, Bejelentési kötelezettség

Svédország tagja a schengeni térségnek, ezért útlevél, vagy személyi igazolvány szükséges a beutazáshoz.  Ha 3 hónapnál több időt szeretne valaki kint tartózkodni, akkor a többi EU tagország állampolgáraihoz hasonlóan regisztráltatnia kell magát a svéd Migrációs Hivatalnál. (Migrationsverket) A regisztráció során egy űrlapot kell kitölteni, valamint csatolni az állampolgárság igazolására az útlevél, vagy a személyi igazolvány hiteles másolatát. Amennyiben a tartózkodás célja munkavállalás, akkor csatolni kell a munkavállalást igazoló dokumentumot, amit a munkaadó ad ki írásban az aláírásával ellátva. Ennek az iratnak a következőket kell tartalmaznia:

  • A foglalkoztatás formája, hossza
  • A cég neve, címe, telefonszáma, regisztrációs száma, a munkavállalóval kapcsolatban levő személy neve.
  • A munkakörben ellátandó feladatok felsorolása
  • A heti munkaidő.

A munkavállalást igazoló dokumentumhoz formanyomtatvány igényelhető a Migrációs Hivatalnál vagy letölthető a honlapjáról.

További információ: www.migrationsverket.se

Munkavállalás, álláskeresés

A magyar munkavállalók munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Svédországban. Álláskeresés céljából javasolt, illetve bizonyos esetekben kötelező felkeresni a Svéd Foglalkoztatási Szolgálat ( Arbetsförmedlingen) helyi irodáit, ahol lehetőség van az álláskeresőként való regisztrálásra. Svédországban nincs törvény által előírt kötelező minimálbér. A béreket és a foglalkoztatás egyéb lényeges feltételeit a szakszervezetek és a munkaadói szervezetek között létrejött kollektív szerződések szabályozzák.

Információk és állásajánlatok: www.arbetsformedlingen.se és a

https://ec.europa.eu honlapokon találhatunk.

Társadalombiztosítás

Minden Svédországban dolgozó magyar állampolgár és közvetlen hozzátartozói jogosultak egészségügyi ellátásra, viszont a szolgáltatások egy részét fizetni kell.

Betegség esetén, amennyiben a munkaviszony időtartama az egy hónapot (vagy megszakítás nélkül a 14 napot) meghaladja, a betegség első 14 napjára a munkáltató téríti a munkavállaló költségeit. Azoknak, akik nem jogosultak a fenti juttatásra, (nincs meg az 1 hónap, vagy 14 nap folyamatos munkaviszonyuk) a társadalombiztosítótól betegségi ellátást kapnak. A betegség első napjától jogosultak a táppénzre az egyéni vállalkozók, a szülési szabadságon levők, valamint az anyasági juttatásban részesülők.

Az EU/EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételére. Munkaviszony megszűnése esetén keresse fel a helyi munkaügyi szervet, és minden esetben kérje munkaviszonyának igazolását az U1 nyomtatványon ( Korábban E301volt a neve) valamint érdeklődjön a munkanélküli ellátás igénybevételéről.

Minden munkavállalónak be kell jelentkeznie az adóhivatalhoz. A bejelentkezéshez szükséges az útlevél vagy a személyi igazolvány.

A munkaadó havonta előleget von le. Az év végén jövedelemigazolást ad ki, melynek másolatát az adóhivatalnak is megküldi. Ezen kívül a bankok is megküldik a kint szerzett jövedelmekre vonatkozó igazolásokat. Svédországban a kamatok után is adózni kell, de ezt a bankok automatikusan levonják. Fizetni kell ingatlanadót és bizonyos esetekben vagyonadót is.

Gyermekek iskoláztatása

Svédországban az oktatási törvény szerint minden gyermek egyenlő esélyekkel vehet részt az oktatásban. A tankötelezettség minden 7 és 16 év közötti gyermeket érint. A szülők önkormányzati illetve magánbölcsődékbe, óvodákba, iskolákba írathatják be a gyermekeiket. Az ellátás díját részben az állam, részben a szülők vállalják. A költségek területenként változnak.

Az általános iskola és a középiskola alsó tagozatán az oktatás ingyenes.

Svédországban a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi álláskeresők támogatást kapnak a svéd nyelv tanulásához, amennyiben ez szükséges. Az ingyenes svéd nyelvi kurzusokkal kapcsolatban :

www.si.se

www.government.se

studyinsweden.se

A nemzeti Ügynökség értékeli a más országokban megszerzett képesítéseket. Az ügynökség megállapítja, hogy az adott diploma melyik svéd képesítéssel egyenértékű. Az írásban elkészített értékelés megkönnyíti az álláskeresést.

Az értékeléshez szükséges űrlap itt található:

www.hsv.se

Életkörülmények

A nagyobb városokban nem könnyű lakást bérelni.A külvárosi részeken vannak a bérbeadó lakások, de ezek bérleti díja magas. Attól függően, hogy hol találunk lakást 6.000 és 16.000 svéd koronát kell fizetni.

Így érdemes a napilapok hirdetéseit böngészni.

Stockholm: www.dn.se

Göteborg: www.gp.se

Malmö: www.sydsvenskan.se

Lakást gyorsan és egyszerűen lehet vásárolni.

Gépjárművezetői engedély

A Magyar gépjárművezetői engedély Svédországban is használható.

Segélyhívó szám: 112

Forrás:
NFSZ
eures.europa.eu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!