Szótár kell az álláskereséshez?

by | máj 21, 2012 | Álláskeresési tippek

Hogyan tudjuk értelmezni az állásajánlatokban szereplő elvárásokat a munka világában, tudjuk-e például, mit is takar pontosan, ha valaki rugalmas, proaktív vagy éppen agilis?

Nem elég ismerni a szótári jelentést

A kiplakátolt állásajánlatokat olvasva felmerült bennünk, hogy talán nem olyan egyszerű értelmezni az állásajánlatokban szereplő készségekre vonatkozó elvárásokat. Számos felhívásban szerepelt például a rugalmas, proaktív, agilis, flexibilis, mobilis, energikus kifejezés, amiről nem biztos, hogy mindenki tudja, pontosan mit takarhat a jövőbeni munkavégzés során.

Az egyik jellemző kompetencia a rugalmasság, amit a megkérdezettek többnyire kötetlen munkavégzésként képzelnek el. „Ez nagyon tág fogalom. Jelentheti azt, hogy a vállalat rugalmasan kezeli a munkaidőt, és szabad kezet ad a munkavállalóknak az idejük beosztásában. Esetleg a munka otthonról is elvégezhető, vagy ide-oda utazgatással jár.”- mondta el Bakos Alexandra gazdaság és menedzsment szakos hallgató.

A megkérdezett cégek viszont egészen mást értenek alatta. Az AB InBev HR munkatársa pontosan definiálta mit várnak el egy rugalmas munkatárstól. „Mi elsősorban pályakezdőket keresünk, akik dinamikusak, energikusak, rugalmasak, beszélnek nyelveket, és szeretnének csatlakozni egy lendületes céghez. A rugalmas alatt például azt értem, hogy a jelentkezőknek alkalmazkodniuk kell a hirtelen változásokhoz. Előfordulhat, hogy egyik nap még a megszokott feladatokat kell elvégezni, de a következő nap már egészen mással kell foglalkozni. Az is lehetséges, hogy a napi rutin mellé bejön még plusz három feladat, amit meg kell oldani.” – foglalta össze Benkő Katalin.

Sokaknak az is nehézséget okoz, hogy körülírják például a proaktív szó jelentését. „Őszintén, halvány fogalmam sincs, mit jelenthet a proaktivitás kifejezés. Talán azt érthetik alatta, hogy a munkavállaló aktívan vegyen részt a vállalat életében.”- vallotta be Balassa Gábor gépészmérnök hallgató.

A Caterpillar vállalat HR vezetője éppen ezért segített tisztázni, milyen mentalitással kell rendelkeznie egy proaktív munkatársnak: „Természetesen az elsődleges célunk, olyan munkavállalókat találni, akik professzionális szakmai tudással rendelkeznek, de emellett fontos számunka a csapatszellem és a proaktivitás is. Az utóbbi alatt azt értjük, hogy a dolgozó ne csak üljön, és várja, hogy a szájába repüljön a sült galamb. Ha például végzett egy munkával, akkor találja fel magát. Magától jöjjön rá, mik azok a folyamatok, amiket esetleg fejleszteni lehetne. Tudjon előre gondolkodni, és széles látókörű legyen. Az állásinterjún meg szoktuk kérni a jelölteket meséljenek el, egy olyan szituációt, amikor többet tettek egy adott munkáért, mint amennyit elvártak volna tőlük. Ezzel a technikával fel tudjuk mérni, ki mennyire proaktív.” – avatott be minket Vass Neunberger Rita a kiválasztás egyik technikájába.

Az agilis szó nem okozott ekkora fejtörést a pályakezdőknek. Többen a szótári jelentéssel is tisztában voltak (ügybuzgó, serény), ami részben fedi a cégek által vágyott munkamorált, de nem teljesen: „Tudom, hogy maga a szó mit jelent: szorgalmas. De szerintem inkább arra gondolnak ilyenkor, hogy legyek talpraesett, megbízható, és végezzem el időben a feladataimat.” – mondta el Major Nóra, aki környezetgazdálkodást tanul az egyetemen.

A Reckitt Benckiser HR munkatársa szerint fontos, hogy a jelentkezők szeressenek és akarjanak a cégüknél dolgozni, erre utal az agilis kifejezés is. „Nálunk a gyakornokok nem csak fénymásolnak, hanem az első pillanattól kezdve felelősségteljes projekteken dolgoznak, ezért nélkülözhetetlen számunkra az energikusság és az agilis hozzáállás. Ez a kettő összefügg. Az agilis kifejezés alatt azt értem, hogy érdeklődjön a cégünk és tevékenységünk iránt. Lendületesen álljon hozzá a mindennapi feladatokhoz. Lebegjen a szeme előtt, hogy mikorra és hogyan szeretné elvégezni az adott munkát. Lehessen rá számítani.” – pontosította a szó rejtett jelentését Lepoza Barbara.

Köztudott, hogy manapság egyre nehezebb elhelyezkedni, éppen ezért kell naprakésznek lennünk az álláskereséssel kapcsolatos kérdésekben. Nem elég csupán végigfutni egy állásajánlaton, és azonnal beadni egy önéletrajzot, mert így csak csalódni fogunk. Mielőtt jelentkeznénk, inkább őszintén mérjük fel képességeinket, céljainkat. Milyen típusú ember vagyok? Megfelelek-e erre a pozícióra? Aki például tudja magáról, hogy stresszes helyzetben leblokkol, ne jelentkezzen olyan állásajánlatra, ahol elvárás a stressztűrő képesség. Legyünk inkább tisztában gyengeségeinkkel és erősségeinkkel, így elkerülhetőek az elutasítások, és az állásinterjúkon sem érhet minket meglepetés.

Szerző: Ferencz Bettina

frissdiplomas.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.