Új állás 50 fölött? Könnyebb, mint gondolná!

by | nov 22, 2012 | Álláskeresési tippek

A munkaerő-piaci helyzete igen kétséges a fiatal pályakezdőknek, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élőknek, valamint az ötven fölöttieknek. Sokszor a tudással, kitartással, képességekkel nincs gond… egyszerűen csak nem tudunk kitörni a korlátaink közül, ami olykor egyszerűen csak a korunkat jelenti. Mondjuk, hogy túl vagyunk az 50-en.

Az a bűvös ötven, mely után úgy érezzük, már senkinek nincs ránk szüksége- még akkor sem, ha a megfelelő kvalitásokkal rendelkezünk.

Még ha törvényileg nem is lehetne diszkriminálni valakit, mert betöltötte az ötödik x-et, a törvény szolgái nem pillanthatnak bele minden HR-es postafiókjába, hogy ugyan miért nem hívták be az egykor még előadásokat is tartó 52 éves Jánost közgazdasági diplomával, alapfokú angol nyelvtudással, na meg tömérdek tapasztalattal a zakózsebében.

Pedig dolgozna, de nem kell… Vagy mégis?

Ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a fiatalabbakkal, be kell szállnunk a játékba, meg kell tanulnunk a szabályokat, és ki kell tartanunk.

Íme néhány tipp, hogy nagyobb eséllyel induljunk a munkaerőpiacon “még így”, ötvenen túl is.

Játsszunk a számokkal!

Nem csalás, nem ámítás… ha nem írjuk bele az önéletrajzunkba a születési dátumunkat. Egy fiatalos, de nem fiatalabbi képünket választva pedig még vonzóbbá tehetjük a CV-nket. Ez nem hazugság, arra ugyanis ne is gondoljunk egy pályázatban, de ezzel megelőzhetjük magát a negatív diszkriminációt, hiszen így valóban nem a korunk, hanem a képességeink lesznek döntőek a mérlegelésnél.

50 év felett az elmúlt 10 év a legfontosabb

A magasabb életkor több tapasztalatot is feltételez. Ahogy az önéletrajzban haladunk vissza az időben, elég az elmúlt tíz évet részletezni- persze csak akkor, ha nem évente váltottunk munkahelyet.

A korábbi állásaink közül azt emeljük ki, amely jelentős, a meghirdetett álláshoz passzol, és itt nyugodtan elhagyhatjuk a számokat – legalábbis, amik éveket jelölnek.

Ha érzékeltetni akarjuk, hogy egy cégnél sok időt töltöttünk, ne azt írjuk, hogy 1990-2002, hanem azt, hogy 12 év. Ugye, mennyivel jobbnak tűnik?

Hozzuk rendbe önéletrajzunkat, igazítsuk azt a legújabb trendekhez – ezzel is jelezve, hogy naprakészek vagyunk.

A visszautasítást ne a korunknak tudjuk be

Ha visszautasítást kapunk, nem kell feladni. Ez nem azt jelenti, hogy a korunk miatt nincs munkánk vagy nem is lesz. A verseny jelenleg nagyon kiélezett, kevés állásra sokan jelentkeznek. Az elkeseredettség nem segít nekünk, inkább visszafog, és kevesebb önbizalommal vetjük bele magunkat ismételten a kutatásba, melynek következtében kisebb eredményességgel kell számolnunk.

Ne feledjük a „netvörkinget”

Használja a személyes kapcsolatait! A fiatalokkal szemben élhet azzal az előnyével, hogy már sokakkal dolgozhatott együtt, akiket a munkája során meggyőzhetett szakmai tudásáról. Manapság nem szégyen két állás között lenni. A lényeg, hogy ismerőseihez, korábbi szakmai kapcsolattartóihoz is jusson el a hír, hogy munkát keres, hogy egy esetleges adott pozíciónál Ön jusson eszükbe.

Támogatást a foglalkoztatásért

Az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, ezért az első évben a munkaadó, aki 50 éven felülit foglalkoztat, bér- és járuléktámogatásban részesül. Erre érdemes célozni akár az önéletrajz képességek-előnyök részében is- akárcsak a számlaképességre -, hátha új információval szolgálunk a HR-esnek.

Mit kell még tudni?

A bértámogatás mellett az ötven év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyeket növelő képzésben is részesülhet, valamint mind a képzés, mind a foglalkoztatás ideje alatt mentor segíti a munkavállalót. Ne féljünk igénybe venni ezeket a segítségeket, informálódjuk a munkaügyi központban, milyen lehetőségeink vannak.

Ha úgy érezzük, hogy a képességeink a szakterületünkön nem a legfrissebbek, kezdjünk tanulni, képezni magunkat.

Ha nem is iskolában, de internetes tananyaggal akár informatikai, akár nyelvi tudásra is szert tehetünk sok minden más mellett.

A szakmai tudása kifizetődhet

Ha alkalmazottként – úgy érzi – nincs Önre szükség, fontolja meg (természetesen a szakmájától függően), hogy tanácsadói pozícióba helyezi magát. Sokszor a cégek felveszik a fiatal, ám de tapasztalatlan munkavállalót, aki nyilván kevesebbet kér, mint egy szakképzett hozzáértő. Gondolkodjon el egy vállalkozás megalapításán, amivel nem csak szabadabb és függetlenebb munkát végezhet, de folyamatosan a tűz közelében is maradhat.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!