Új állás 50 fölött? Könnyebb, mint gondolná!

by | nov 22, 2012 | Álláskeresési tippek

A munkaerő-piaci helyzete igen kétséges a fiatal pályakezdőknek, a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élőknek, valamint az ötven fölöttieknek. Sokszor a tudással, kitartással, képességekkel nincs gond… egyszerűen csak nem tudunk kitörni a korlátaink közül, ami olykor egyszerűen csak a korunkat jelenti. Mondjuk, hogy túl vagyunk az 50-en.

Az a bűvös ötven, mely után úgy érezzük, már senkinek nincs ránk szüksége- még akkor sem, ha a megfelelő kvalitásokkal rendelkezünk.

Még ha törvényileg nem is lehetne diszkriminálni valakit, mert betöltötte az ötödik x-et, a törvény szolgái nem pillanthatnak bele minden HR-es postafiókjába, hogy ugyan miért nem hívták be az egykor még előadásokat is tartó 52 éves Jánost közgazdasági diplomával, alapfokú angol nyelvtudással, na meg tömérdek tapasztalattal a zakózsebében.

Pedig dolgozna, de nem kell… Vagy mégis?

Ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a fiatalabbakkal, be kell szállnunk a játékba, meg kell tanulnunk a szabályokat, és ki kell tartanunk.

Íme néhány tipp, hogy nagyobb eséllyel induljunk a munkaerőpiacon “még így”, ötvenen túl is.

Játsszunk a számokkal!

Nem csalás, nem ámítás… ha nem írjuk bele az önéletrajzunkba a születési dátumunkat. Egy fiatalos, de nem fiatalabbi képünket választva pedig még vonzóbbá tehetjük a CV-nket. Ez nem hazugság, arra ugyanis ne is gondoljunk egy pályázatban, de ezzel megelőzhetjük magát a negatív diszkriminációt, hiszen így valóban nem a korunk, hanem a képességeink lesznek döntőek a mérlegelésnél.

50 év felett az elmúlt 10 év a legfontosabb

A magasabb életkor több tapasztalatot is feltételez. Ahogy az önéletrajzban haladunk vissza az időben, elég az elmúlt tíz évet részletezni- persze csak akkor, ha nem évente váltottunk munkahelyet.

A korábbi állásaink közül azt emeljük ki, amely jelentős, a meghirdetett álláshoz passzol, és itt nyugodtan elhagyhatjuk a számokat – legalábbis, amik éveket jelölnek.

Ha érzékeltetni akarjuk, hogy egy cégnél sok időt töltöttünk, ne azt írjuk, hogy 1990-2002, hanem azt, hogy 12 év. Ugye, mennyivel jobbnak tűnik?

Hozzuk rendbe önéletrajzunkat, igazítsuk azt a legújabb trendekhez – ezzel is jelezve, hogy naprakészek vagyunk.

A visszautasítást ne a korunknak tudjuk be

Ha visszautasítást kapunk, nem kell feladni. Ez nem azt jelenti, hogy a korunk miatt nincs munkánk vagy nem is lesz. A verseny jelenleg nagyon kiélezett, kevés állásra sokan jelentkeznek. Az elkeseredettség nem segít nekünk, inkább visszafog, és kevesebb önbizalommal vetjük bele magunkat ismételten a kutatásba, melynek következtében kisebb eredményességgel kell számolnunk.

Ne feledjük a „netvörkinget”

Használja a személyes kapcsolatait! A fiatalokkal szemben élhet azzal az előnyével, hogy már sokakkal dolgozhatott együtt, akiket a munkája során meggyőzhetett szakmai tudásáról. Manapság nem szégyen két állás között lenni. A lényeg, hogy ismerőseihez, korábbi szakmai kapcsolattartóihoz is jusson el a hír, hogy munkát keres, hogy egy esetleges adott pozíciónál Ön jusson eszükbe.

Támogatást a foglalkoztatásért

Az álláskeresők huszonegy százaléka betöltötte az ötvenedik életévét, ezért az első évben a munkaadó, aki 50 éven felülit foglalkoztat, bér- és járuléktámogatásban részesül. Erre érdemes célozni akár az önéletrajz képességek-előnyök részében is- akárcsak a számlaképességre -, hátha új információval szolgálunk a HR-esnek.

Mit kell még tudni?

A bértámogatás mellett az ötven év feletti munkavállalók elhelyezkedési esélyeket növelő képzésben is részesülhet, valamint mind a képzés, mind a foglalkoztatás ideje alatt mentor segíti a munkavállalót. Ne féljünk igénybe venni ezeket a segítségeket, informálódjuk a munkaügyi központban, milyen lehetőségeink vannak.

Ha úgy érezzük, hogy a képességeink a szakterületünkön nem a legfrissebbek, kezdjünk tanulni, képezni magunkat.

Ha nem is iskolában, de internetes tananyaggal akár informatikai, akár nyelvi tudásra is szert tehetünk sok minden más mellett.

A szakmai tudása kifizetődhet

Ha alkalmazottként – úgy érzi – nincs Önre szükség, fontolja meg (természetesen a szakmájától függően), hogy tanácsadói pozícióba helyezi magát. Sokszor a cégek felveszik a fiatal, ám de tapasztalatlan munkavállalót, aki nyilván kevesebbet kér, mint egy szakképzett hozzáértő. Gondolkodjon el egy vállalkozás megalapításán, amivel nem csak szabadabb és függetlenebb munkát végezhet, de folyamatosan a tűz közelében is maradhat.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.