5 gyakori hiba az üzleti öltözködésben

by | aug 29, 2012 | Hírek

A ruházat sok minden elárul rólunk, ahogy a magánéletben sem, így a az üzleti világban sem mindegy, hogy mit sugárzunk ki magunkból. Az intelligencia mellett a második legfontosabb dolog, a rajtunk lévő öltözet és a higiéniánk. Minden munkakörben más és más ruházatot ír elő az etikett, vagy éppen a munkahelyi szabályzat. Az üzleti életben a menedzsereknek, vagy az üzletkötőknek az első számú öltözetük az öltöny, hosszú ujjú ing és a nyakkendő. Első hangzásra ez egyszerűnek tűnik. De! Nagyon hamar sokan bele esnek a tipikus 5 hiba csapdájába!

1. Rövid ujjú ing öltönyhöz?

A rövid ujjú ing sportos viseletnek számít. Sokan nyáron a melegre hivatkozva rövid ujjú inget vesznek fel az öltöny alá. Mivel meleg van, a zakót is leveszik  az addig elegáns férfi azonnal elveszíti a varázsát. Mégis mit lehet tenni, ha meleg van? Öltönyhöz és nyakkendőhöz mindig hosszú ujjú inget vegyen fel. Ha meleg van, és leveszi a zakót, akkor az inget könyökig felhajthatja. Ezt az etikett nem tiltja, viszont arra nem árt odafigyelni, hogy az tényleg hajtás legyen és ne felgyűrés! Egy találkozó alkalmával mindig kövesse a vezető példáját. Ha Ő leveszi a zakót, akkor Ön is leveheti, ha meglazítja a nyakkendőt, akkor Ön is meglazíthatja.

2. Nyakkendő alatt kigombolva a felső gomb?

Ha nyakkendő alatt kigombolja a felső gombot, annak olyan hatása van, mintha kicsi lenne az ing mérete. Lehet, hogy tényleg így van? Egy ingnek akkor jó a nyakmérete, ha teljesen begombolva befér két ujja a gallér és a nyaka közé. Soha ne viseljen ennél szűkebb inget, mert az rövid időn belül kellemetlenné válhat.

3. Bokáig érő, vagy túl hosszú nadrág

Ez az a hiba, amit a legtöbb férfi elkövet. De ez nem mindig az férfiak hibája. A legtöbb esetben a bolti eladó sszakértelmének hiánya  a ludas. A nadrág megfelelő hossza mindig a cipő sarok tetejéig ér. Ha az öltöny vásárlása során nincs kéznél a megfelelő cipő, akkor mezítláb mérve a nadrág hossza a földig érjen.
Ha már a cipőnél tartunk, akkor arra is figyeljen oda, hogy az mindig tiszta legyen. Erre a célra mindig legyen Önnél egy kendő, amivel gyorsan tisztára tudja törölni, ha útközben poros vagy saras lett. Természetesen csak azt a cipőt tudjuk így tisztára törölni, ami ápolt, vagyis minden este ki van tisztítva és sámfázva! Fekete, sötétkék és sötétszürke nadrághoz fekete cipőt, övet és zoknit vegyen fel, barna nadrághoz pedig barna övet és zoknit.

4. Kitömött zakó zsebek?

Rohanok, csak zsebre vágom a pénztárcám, a telefonom és a kulcsom!? Ugye milyen sokszor mondja ezt? Nem mindegy, hogy minek a zsebébe teszi a fontos kellékeit. Ha sportosan öltözködik, akkor kabát-, vagy farmerzsebébe helyezze a tárgyait. De a gyönyörű öltönye zsebébe, amit azért vett, hogy elegáns külsőt mutasson világ felé, már nem való!
Ha ezt teszi, akkor a zakója hamar, akár 1-2 hét után is elhasználtnak fog tűnni, mert a zsebei kitágulnak. A külső zsebekbe maximum egy zsebkendőt tegyen. A belső zsebbe elfér egy telefon, de a kulcsokat egyik zsebbe sem ajánlatos tenni, mert azok kiszakíthatják a selyembélést.
Minden egyéb dolgot egy igényes férfi bőrtáskában hord! (Láttam már öltönyhöz hátizsákot is, na az a legdurvább!)

5. Nyakkendő hossza rövid vagy hosszú

A nyakkendő megkötése nem mindenki számára egyszerű. A csomó mellett ugyanis a nyakkendő hosszát is el kell találni. A megfelelő nyakkendő hossza az övcsatig tart. Ha már megemlítettem a csomót, akkor azt is érdemes megtanulni, hogy a csomó nagyságát mindig az ing gallérjához igazítsuk. Ha a
gallérszárnyak közt kevesebb hely van, akkor kisebb csomót kell kötni. Ha nagyobb hely van- pl. a cápagallér esetében – ott nagyobb csomót kell alkotni pl.: “windsor”  – csomót. A lényeg, hogy a csomó mindig kitöltse a gallért!

Az üzleti világba illő színek: kék, szürke, fekete és az ezekhez színben illő árnyalatok.

Az alapruhatárban mindenkinek kell, hogy legyen:

  • 1db kék csíkos
  • 1db sötétszürke
  • 1db fekete
  •  1db sötétkék öltöny.

Nem árt ha ezek közül legalább az egyik mellényes. A mellényes öltönyt ugyanis jobban lehet kombinálni, mint a kétrészest. Mondhatnám azt is, hogy egy öltönyből kettő lesz! A nyakkendők legyenek csíkosak, egyszínűek vagy apró mintásak, de semmiképpen ne harsány színűek, vagy állatfigurásak! A nagy kockás inget is tartsa meg a hétvégére. Öltönyéhez a legelegánsabb, ha mindig egyszínű inget vesz fel, de nem elvetendő a csíkos és az apró kockás sem. Kockás ing esetében figyeljen arra, hogy a kockák aprók és halványak legyenek, semmi esetre se legyen feltűnő.

Esemény Menedzser

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.