Ennyit keres egy pályakezdő bróker

by | jún 22, 2012 | Hírek

Sok a tévhit és a misztikum a bróker szakma iránt. A milliós fizetések mára egy szűk kör számára elérhetőek. Nehezíti a pályakezdést, hogy a szakma iskolapadban nem tanulható ki. Szakmák mérlegen sorozatunkban a brókerekkel foglalkozunk.

Üvegfalú felhőkarcolók, méregdrága sportkocsik, vaskos bankszámla, folyamatosan szemmel tartott Excel-táblák, villámgyorsan váltakozó grafikonok. Mindemellett szinte mérhetetlen mennyiségű stressz – nagyjából ezek a képkockák villannak be a szakmát kevésbé vagy egyáltalán nem ismerőknek, amikor a brókerek világra gondolnak. A szakemberektől azonban megtudtuk: a hasonló előfeltételezések közül mára már leginkább a stressz és a változó grafikonok helytállóak. A vastag fizetési boríték és a csillogás azonban csak egy maroknyi csapatra jellemző.

Hírek gyűjtése reggeltől estig 

Egy biztos – a brókerek hétköznapi menetrendje zsúfolt, a feladat egész napos készenlétet és nagyfokú koncentrációt is igényel. “Természetesen nálunk is létezik a napi, fix munkaidő. A globalizáció, a naponta fejlődő technikai újdonságok, az okostelefonok, a folyamatos online jelenlét korában azonban egy szakmáját és megbízásait komolyan vevő bróker már ébredés után a netet böngészi a legfrissebb piaci információkért – és gyakran még lefekvés előtt is vet néhány pillantást a tőzsdei grafikonokra”- enged bepillantást a szakemberek hétköznapjaiba Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. devizaüzletág igazgatója.

A brókervilág iránt élénk az érdeklődés, azonban az igazi probléma, brókernek nem lehet iskolapadban kitanulni. “Eddigi tapasztalataim alapján a szakma 75 százaléka élesben, piaci körülmények között sajátítható el; az egyetemek, főiskolák gazdasági képzései, vagy a brókertanfolyamok szinte sosem készítenek fel a szakmára a megfelelő mértékben. A területen az elhivatottság mellett nyitottnak kell lenni a folyamatos önképzésre is”- magyarázza Szántó András.

Telefonos értékesítőként dolgoznak a pályakezdők

Brókerré válni összetett, többlépcsős folyamat – a jelentkezőknek mindehhez végig kell járniuk a szakmai ranglétrát. “A területen pályakezdők általában telesales – munkatársként kezdik egy kereskedőháznál vagy brókercégnél. Juniorként az ügyfélszerzés az elsődleges cél és akár hosszú hónapok vagy akár évek is eltelhetnek ebben a pozícióban. Az értékesítőként indulóból aztán később segédüzletkötő lesz – majd a komplex, jogi, tőzsdei, matematikai és közgazdasági ismeretekből álló, tőzsdei szakvizsga letételét követően válik ténylegesen is brókerré” – magyarázza Greguss Csaba, a Grafton Recruitment ügyfélkapcsolati vezetője. Ezeket a lépcsőfokokat azonban egyáltalán nem mindenki képes végigjárni. “Sokan már az első pár hónapban kihullnak a rostán”-teszi hozzá. Az ágazat összetétele mindenesetre vegyes képet mutat. “A szakmában még vegyész vagy fizikus végzettségű is akad a zömében gazdasági végzettségű brókerek között.”-mondja Greguss Csaba, aki úgy tapasztalta, hogy a pénzügy-számviteli és közgazdász szakok azért jó kiindulási alapot jelenthetnek a szakmabelieknél.

100 ezer forint a segédbrókernek

A válság ezt az ágazatot sem kímélte – így aztán a milliós álomfizetések mára egy szűk szakmai elit kiváltságává váltak, akik összesen alig vannak 10-en hazánkban. A kezdeti időszakban, a ranglétra legalsó fokán a brókerjelöltek havi nettó 100-150 ezer forintos fizetéssel, illetve plusz üzletszerzési jutalékkal számolhatnak. Jelenleg 250 ezer forint körül alakul a brókerek havi, bruttó alapfizetése – ehhez jönnek még az üzletszerzési jutalékok, a bónuszok. A jutalék összege általában a behozott üzlet értékének 5-10 százaléka körül mozog, ritkább eseben 3-5, míg máshol akár 20 százalék is lehet.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.