Jelentős a társadalmi nemi megkülönböztetés a munkaerőpiacon

by | júl 10, 2012 | Hírek

A Gallup 144 országra kiterjedő felmérése szerint minden negyedik országban szignifikáns a nők és a férfiak munkaerőpiaci részvétele közötti különbség. A kutatás szerint egyes országokban húsz százalékkal több férfi dolgozik, mint nő. Ugyanakkor Magyarországon a nők munkaerőpiaci részvétele kissé magasabb a férfiakénál.

A Gallup piackutató Employed at Capacity for an Employer Index-e azokat a munkavállalókat vizsgálja, akik munkavállalóként teljes állásban dolgoznak, illetve részmunkaidőben vannak foglalkoztatva, de nem kívánnak főállásban dolgozni. A szakértők szerint ezek a munkavállalási adatok sokkal pontosabban írják le a munkaerőpiac GDP hozzájárulását és a háztartások jövedelmi helyzetét, mint a munkanélküliség vagy az önfoglalkoztatás mérőszámai. A Gallup ezen felül kutatásához azokat a nőket és férfiakat vizsgálta, akik részesei vagy részesei kívánnak lenni – azaz állást keresnek – a munkaerőpiacnak, amely egyenlőbb és pontosabb összevetést ad a két nem munkaerőpiaci helyzetéről, mint a teljes népesség elemezése, ahol sokan vannak, akik különböző okokból nem dolgoznak, de nem is kívánnak elhelyezkedni.

Világszerte a nők 43, a férfiak 49 százaléka részese a munkaerőpiacnak. A vizsgált 144 országból 38-ban a nők szignifikánsan kisebb eséllyel állnak alkalmazásban, mint a férfiak. A gender gap 13 államban is 15 százalékpont fölötti.

Regionálisan Európában és a volt Szovjetunió területén nagyjából egyensúlyban van a férfiak és nők munkaerőpiaci részvétele. Európában a nők 68, a férfiak 67 százaléka, a szovjet utódállamokban a nők 65, a férfiak 67 százaléka munkavállaló vagy álláskereső. Alacsonyabbak az arányszámok és a különbség is nagyobb a két nem között az amerikai kontinensen: a régióban a nők 53, a férfiak 60 százaléka része a munkaerőpiacnak. Ugyanekkora a különbség a nemek között Ázsiában, de kisebb arányszámok mellett: a nők esetében 38, a férfiak esetében 45 százalékos a mutató. Bár a nemek közötti különbség csak 4 százalékos, a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében a nők 40, a férfiaknak csak 44 százaléka dolgozó vagy munkakereső. A legdrámaibb a helyzet a Szahara alatti afrikai övezetben, ahol a 9 százalékos gender gap mellett 18 százalékos a nők és 27 százalékos a férfiak munkaerőpiaci arányszáma.

A vizsgált 144 országot nézve Ecuador, Szaúd-Arábia és Bolívia esetében a legnagyobb, húsz százalék fölötti a nők lemaradása a munkaerőpiacon. Ecuadorban a férfiak 82 százalékos részvételi arányánál 23 százalékkal kevesebb nő van a munkaerőpiacon. Szaúd-Arábiában ugyanennyi a különbség 79 és 56 százalékos arányok mellett, Bolíviában pedig 22 százalékos eltérést jelent, hogy a nőknek 30, a férfiaknak 52 százaléka része a munkaerőpiacnak.

A legtöbb országban ugyan a munkavállaló, munkakereső férfiak vannak többen a munkaerőpiacon, de számos országban a nők javára billen a mérleg.

Magyarország például a munkaképes korú nők 74, a férfiak 69 százaléka része a munkaerőpiacnak, ami 5 százalékpontnyi különbséget jelent az előbbi nem javára. A Gallup kiemeli, hogy Szerbiában, Finnországban, Mongóliában és Írországban a nők több mint tíz százalékkal nagyobb arányban vesznek részt a munkaerőpiacon, mint a férfiak.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.