Kezdődik a diákmunka-szezon

by | jún 19, 2012 | Hírek

Pénteken kicsengettek az iskolából, ma pedig sokan a diákszövetkezeteket rohamozzák meg. A rutinosak már hetekkel korábban startoltak, ám munkát még most is lehet találni. Érdekesség, egyre többen nem saját kényelmükre gyűjtenek, hanem a családi kasszába utalják a keresett pénzt.
Itt a tanév vége, és már pörög a diákmunkapiac. Ez a nyári munkát kereső fiatalok számából is jól látszik. “Tavaly ilyenkor havi 2000-2500 aktív diákmunkásunk volt – idén már 2500-3000-en vannak ugyanebben az időszakban és a nyári munkák csúcsidőszakában várhatóan 3000-4000-re is ugrik majd a számuk. Tavaly május végéig országszerte 25200-an regisztráltak a MÜISZ Iskolaszövetkezetnél – ám a nálunk regisztrált diákmunkások száma épp a napokban éri el a 30 ezer főt”- mondta Másody Szabolcs, a MÜISZ marketingvezetője. Náluk mindenesetre úgy tűnik, a válság nem apasztotta el – sőt, ellenkezőleg, inkább felduzzasztotta a megbízásokat, a munkakínálatot, hiszen a költséghatékonyság miatt a cégek szívesen fordulnak munkaerőigényeikkel az iskolaszövetkezetekhez.

Akár egy nap alatt elkelnek a munkák

A diákmunkák csúcsszezonja júniusban és júliusban tetőzik. Gyorsnak kell lenni és aktívan kell keresnie annak a fiatalnak, aki diákmunkát szeretne idén nyárra – emellett nem árt folyamatosan internetközelben lenni, és szemmel tartani az iskolaszövetkezetek Facebook-profiljait sem, mert nem ritkán már az álláslehetőség közzététele utáni másodpercekben betöltik az állást. Az átfutási idő természetesen a munka jellegétől függően is lehet hosszabb-rövidebb: a tapasztalat szerint “általában 1-3 nap alatt mindenképpen elkel 1-1 álláslehetőség. A nyár elején érkező diákoknak az ilyenkor fokozottabb érdeklődés miatt nem ritkán 1-2 hetet is várniuk kell, amíg megfelelő munkát találnak. Aki igazán biztosra akar menni, annak nem árt már tavasszal bejelentkeznie”- magyarázza Medvigy Viktória, a Meló-Diák Országos Diákvállalkozásszervező Kft. hálózati projekt menedzsere.

Egyre többen a családi költségvetésbe keresik a pénzt

A nyarat – vagy legalábbis annak egy részét – munkával tölteni tervező fiatalok motivációja igen sokat változott az elmúlt néhány évhez képest. Korábban főként a nyaralás, a szórakozás, a fesztiválok, a szünidős hétvégék anyagi fedezetét szerették volna a diákmunkából előteremteni. Ez a motiváció valamennyire ma is jellemző. “Többen a Volt Fesztiválra, a Balaton Soundra, vagy épp új mobilra, iPadre gyűjtenének a nyári munkával”- mondta el Follmeg Balázs, a Zuglói Cserepesház ifjúsági koordinátora a nemrég itt rendezett, 130 diákot vendégül látó diák állásbörze kapcsán. Most azonban egyre többen az iskolaszövetkezeteknél keresett pénzzel szállnak be a család költségvetésébe a lakáshitelek törlesztő részletei és a munkanélküliség miatt. “Gyakran hallani a diákmunkásoktól, hogy szüleik már nem tudják tovább finanszírozni a tanulmányaikat – sőt, gyakran még az öltözködésüket, a kisebb napi kiadásaikat sem, a fiataloknak így már maguknak kell előteremteni a szükséges összegeket”- mondja a MÜISZ marketingvezetője. Továbbra is gyakori hajtóerő a fentiek mellett – főként már az egyetemista/főiskolás diákmunkások körében – a szakmai tapasztalatszerzés lehetősége. Diákmunkával ugyanis könnyedén megszerezhető a pályakezdőktől is már elvárt munkatapasztalat – aki nyaranta dolgozott, azt már nem érhetik kellemetlen meglepetésként az első, komolyabb állásinterjúkon erre vonatkozó kérdések.

535 forint a minimális órabér

A diákmunkák palettája egyébként a szokásos: könnyű fizikai, gyorséttermi, árufeltöltői, kasszás, eladói, egyszerűbb adminisztratív, adatrögzítői vagy promóciós munkák éppúgy szerepelnek a kínálatban, mint a fordítás, a tolmácsolás és a cégek körében egyre népszerűbb IT-s munkák. A bérezésben azonban igen nagy a szórás – míg a komolyabb előképzettséget nem igénylő, egyszerűbb fizikai munkák bruttó órabére általában a hatályos minimálbér szerinti 535 forint, addig az informatikai ismereteket és magabiztos idegennyelv-tudást igénylő állásokért a bruttó 1500-2000 forintos órabér sem ritka. Bár azért megjegyezzük, utóbbiból van kevesebb….

Takács Gabriella

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.