Kezdődik a diákmunka-szezon

by | jún 19, 2012 | Hírek

Pénteken kicsengettek az iskolából, ma pedig sokan a diákszövetkezeteket rohamozzák meg. A rutinosak már hetekkel korábban startoltak, ám munkát még most is lehet találni. Érdekesség, egyre többen nem saját kényelmükre gyűjtenek, hanem a családi kasszába utalják a keresett pénzt.
Itt a tanév vége, és már pörög a diákmunkapiac. Ez a nyári munkát kereső fiatalok számából is jól látszik. “Tavaly ilyenkor havi 2000-2500 aktív diákmunkásunk volt – idén már 2500-3000-en vannak ugyanebben az időszakban és a nyári munkák csúcsidőszakában várhatóan 3000-4000-re is ugrik majd a számuk. Tavaly május végéig országszerte 25200-an regisztráltak a MÜISZ Iskolaszövetkezetnél – ám a nálunk regisztrált diákmunkások száma épp a napokban éri el a 30 ezer főt”- mondta Másody Szabolcs, a MÜISZ marketingvezetője. Náluk mindenesetre úgy tűnik, a válság nem apasztotta el – sőt, ellenkezőleg, inkább felduzzasztotta a megbízásokat, a munkakínálatot, hiszen a költséghatékonyság miatt a cégek szívesen fordulnak munkaerőigényeikkel az iskolaszövetkezetekhez.

Akár egy nap alatt elkelnek a munkák

A diákmunkák csúcsszezonja júniusban és júliusban tetőzik. Gyorsnak kell lenni és aktívan kell keresnie annak a fiatalnak, aki diákmunkát szeretne idén nyárra – emellett nem árt folyamatosan internetközelben lenni, és szemmel tartani az iskolaszövetkezetek Facebook-profiljait sem, mert nem ritkán már az álláslehetőség közzététele utáni másodpercekben betöltik az állást. Az átfutási idő természetesen a munka jellegétől függően is lehet hosszabb-rövidebb: a tapasztalat szerint “általában 1-3 nap alatt mindenképpen elkel 1-1 álláslehetőség. A nyár elején érkező diákoknak az ilyenkor fokozottabb érdeklődés miatt nem ritkán 1-2 hetet is várniuk kell, amíg megfelelő munkát találnak. Aki igazán biztosra akar menni, annak nem árt már tavasszal bejelentkeznie”- magyarázza Medvigy Viktória, a Meló-Diák Országos Diákvállalkozásszervező Kft. hálózati projekt menedzsere.

Egyre többen a családi költségvetésbe keresik a pénzt

A nyarat – vagy legalábbis annak egy részét – munkával tölteni tervező fiatalok motivációja igen sokat változott az elmúlt néhány évhez képest. Korábban főként a nyaralás, a szórakozás, a fesztiválok, a szünidős hétvégék anyagi fedezetét szerették volna a diákmunkából előteremteni. Ez a motiváció valamennyire ma is jellemző. “Többen a Volt Fesztiválra, a Balaton Soundra, vagy épp új mobilra, iPadre gyűjtenének a nyári munkával”- mondta el Follmeg Balázs, a Zuglói Cserepesház ifjúsági koordinátora a nemrég itt rendezett, 130 diákot vendégül látó diák állásbörze kapcsán. Most azonban egyre többen az iskolaszövetkezeteknél keresett pénzzel szállnak be a család költségvetésébe a lakáshitelek törlesztő részletei és a munkanélküliség miatt. “Gyakran hallani a diákmunkásoktól, hogy szüleik már nem tudják tovább finanszírozni a tanulmányaikat – sőt, gyakran még az öltözködésüket, a kisebb napi kiadásaikat sem, a fiataloknak így már maguknak kell előteremteni a szükséges összegeket”- mondja a MÜISZ marketingvezetője. Továbbra is gyakori hajtóerő a fentiek mellett – főként már az egyetemista/főiskolás diákmunkások körében – a szakmai tapasztalatszerzés lehetősége. Diákmunkával ugyanis könnyedén megszerezhető a pályakezdőktől is már elvárt munkatapasztalat – aki nyaranta dolgozott, azt már nem érhetik kellemetlen meglepetésként az első, komolyabb állásinterjúkon erre vonatkozó kérdések.

535 forint a minimális órabér

A diákmunkák palettája egyébként a szokásos: könnyű fizikai, gyorséttermi, árufeltöltői, kasszás, eladói, egyszerűbb adminisztratív, adatrögzítői vagy promóciós munkák éppúgy szerepelnek a kínálatban, mint a fordítás, a tolmácsolás és a cégek körében egyre népszerűbb IT-s munkák. A bérezésben azonban igen nagy a szórás – míg a komolyabb előképzettséget nem igénylő, egyszerűbb fizikai munkák bruttó órabére általában a hatályos minimálbér szerinti 535 forint, addig az informatikai ismereteket és magabiztos idegennyelv-tudást igénylő állásokért a bruttó 1500-2000 forintos órabér sem ritka. Bár azért megjegyezzük, utóbbiból van kevesebb….

Takács Gabriella

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!