Kik akarnak hazánkban dolgozni?

by | jún 8, 2012 | Hírek

Kínaiaknak, ukránoknak és szerbeknek adták ki a legtöbb munkavállalási engedélyt Magyarországon az idei első negyedévben

– derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett adatokból.

Az idén január-márciusban összesen 2625 munkavállalási engedélyt adtak ki Magyarországon külföldi állampolgároknak, 2,1 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A 2625 engedélyen belül 2619 egyéni engedélyt és mindössze 6 mezőgazdasági szezonális engedélyt adtak ki.

Az egyéni munkavállalási engedélyek száma 2,2 százalékkal nőtt, míg a mezőgazdasági szezonális engedélyek száma 14,3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

A legtöbb – 815 – engedélyt kínaiaknak adták ki, 405-öt ukránoknak, 197-et pedig szerb állampolgároknak. Így a 2012. január-márciusban kiadott összes egyéni és mezőgazdasági szezonális engedély 31 százalékát kínai, 15,4 százalékát ukrán, 7,5 százalékát pedig szerb állampolgároknak adták.

Az ukrán állampolgároknak kiadott egyéni munkavállalási engedélyek száma 35,3 százalékkal csökkent, emellett több mint 40 százalékkal esett vissza a japánoknak kiadott engedélyek száma és 34,5 százalékkal az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak kiadott engedélyeké. Jelentősebb emelkedés ezzel párhuzamosan a kiadott egyéni és mezőgazdasági szezonális engedélyek számában éves összevetésben a vietnámi (76,2 százalékos) és a thaiföldi (56,6 százalékos) állampolgárok körében következett be.

Az első negyedévben az összes kiadott egyéni és mezőgazdasági, szezonális engedély 25,8 százalékát a kereskedelemben, 19,6 százalékát a feldolgozóiparban, 16,9 százalékát a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban, 8 százalékát pedig az építőiparban adták ki.

A Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok másik csoportját, azok alkotják, akiknek foglalkoztatása nem engedélyköteles, csak a foglalkoztatás tényét kell bejelenteniük.

Az NFSZ összesítése szerint 2012 első negyedévében a munkaadók összesen 1428 ember foglalkoztatásának megkezdését jelentették be; ez az egy évvel korábbihoz képest 48,1 százalékos csökkenés. Az Európai Unió 27 tagállama közül a bejelentett román állampolgárok száma – 777 – volt a legnagyobb, amely az összes bejelentés 54,4 százalékát tette ki. Ezt követik a szlovák állampolgárok 13 százalékos aránnyal. A harmadik a sorban Németország; a bejelentett német állampolgárok aránya az összes bejelentetten belül 7,4 százalékot tett ki.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.