Közös munkahely – megöli a házasságot?

by | nov 13, 2012 | Hírek

A kapcsolatok, melyek a munkahelyen kezdődtek, 30 %-os valószínűséggel házassággal végződnek. De vajon a közös munka megöli-e a kapcsolatot?

Az egy fős háztartások száma egyre nagyobb a fejlett országokban. A legutóbbi népszámlálás szerint 4 millió 71 ezer háztartásból 1 millió 261 ezer volt egyszemélyes.

Ennek egyik oka, hogy elmagányosodunk, az interneten és a munkahelyen töltött idő is több, a túlórák száma gyarapszik. Társra azonban vágyunk, és mivel a legtöbben még mindig előszeretettel haladnak a kisebb ellenállás felé, a munkahelyi környezetben lévő jelölteknek nagy esélyük van a befutásra.

A legtöbb munkahelyen nem ütközik akadályba a munkahelyi szerelmi kapcsolat, amennyiben az nem főnök és beosztottja között jön létre.

Egy amerikai felmérés szerint ráadásul a munkahelyi kapcsolatok igen sikeresek. A dolgozóknak ugyanis közel negyven százaléka randevúzott már munkatárssal, sőt harminc százalékuk a (korábbi) kollégájával kötött házasságot.

Az egybekeltek 13%-nál egy munkahelyen kívüli találkozás törte meg a jeget, 11% az ebédszünetben, 10% pedig a túlórák során került közelebb a másikhoz.

A munkahelyi házasság megöli a kapcsolatot?

A házassággal végre vége a kollégák találgatásainak, ami arra irányul, hogy meddig fog tartani a kapcsolatotok. Hogyan hat a közös munka a házasságokra?

Ki megy a gyerekkel szabadságra?

Ha olyan szerencsétlenül jártunk, hogy közvetlen kollégánkkal hozott minket össze a sors, akivel azonos területen dolgozunk, a szabadság alatti helyettesítések megszervezése és a feladatok szétosztása miatt előfordulhat, hogy a két pozíció betöltői nem mehetnek ugyanakkor szabadságra, illetve éppen egymást kellene helyettesíteni.

Mivel ilyen okra hivatkozva csak a munkaadó jóindulatán múlik, elenged-e minket nyaralni, a szabadnapok 75 százalékával ugyanis a munkaadó rendelkezik, érdemes gondolkodni a pozícióváltáson is.

Társas viszonyok

A házastársaknak – már kapcsolatuk kezdetétől fogva – tisztában kell lenniük azzal, hogy amennyiben közeli munkakapcsolatban vagy akár csak egy részlegen  dolgoznak párjukkal, a munkatársak ezután nem csupán saját tulajdonságaik és eredményeik, hanem a másik fél személyiségégét és munkáját is szem előtt tartva alakítják ki véleményüket rólunk.

Így amennyiben választottunk egy halk szavú, engedékeny, kompromisszum-kész társ, az irodában azonban parancsoló, diktatórikus (közép)vezető, a mi megítélésünk is változik.

Érdemeink már nem csak a mieink, hiszen ha olyan pozícióban van – nem kell hozzá főnöknek lennie, elég jó baráti viszonyt ápolnia valamelyik felettesünkkel – amelyben látszólag befolyásolni tudja az előléptetésünket vagy pozícióváltásunkat, felröppenhet a pletyka a “jogtalan” előnyszerzésről is.

Unalom

A jó kapcsolat egyik alapja a kommunikáció. Ami azt is magában foglalja, hogy a munkahelyi problémákat is megbeszéljük, támogatjuk a másikat, próbálunk tanácsot adni gondjai megoldásához.

Amennyiben azonos munkahelyen dolgozunk, a problémákat könnyebb elmesélni, a másiknak pedig megérteni, hiszen ő maga is részese a gépezetnek. A pár azonban áteshet a ló túlsó oldalára is azzal, hogy a központi téma a kapcsolatban a munka illetve a munkahely lesz. Ilyenkor előfordulhat, hogy egyszerre rádöbbenünk, unalmas a kapcsolat.

Érdemes ilyenkor tudatosan kicsit más irányba terelni a beszélgetéseket, keresni olyan hobbit, amelyet házastársunktól külön gyakorolhatunk, hogy új élmények érjenek minket, amelyekkel gazdagíthatjuk a felmerülő témákat.

Túl sok munka

Mivel a közös munkahely megadja az együtt töltött idő látszatát, a párok lojalitása a cég felé nagyobb mértékű, mint az egyéné. Ezért túlórázni is hajlamosabbak együtt, hiszen a plusz munka alatt is együtt vannak.

Itt is fontos odafigyelni az egyensúlyra, és a kapcsolatot más közös programokkal is színesíteni.

Nem csak árnyoldalak

Természetesen egy munkahelyi házasságban sem lehet minden fekete vagy fehér. A problémák átélése, azok közössé válása erős kapocsként is szolgálhat. Érdemes nyitottnak maradnunk, megtartani a korábbi baráti kapcsolatokat, nem engedve a kísértésnek, hogy egyfolytában társunkkal legyünk, ezzel is meghosszabbítva a kapcsolatot.

A munkahelyi házasságok tartósságát ráadásul az is indokolhatja, hogy ha már egy cégnél dolgozunk, nagy valószínűséggel hasonló képességekkel illetve érdeklődési körrel is rendelkezünk, mint választottunk, ez pedig egy közös irányt adhat a pár tagjainak.

A munkahelyi házasság tehát nem elvetendő dolog, csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!