Mely országokban a legjobbak a nők lehetőségei?

by | márc 12, 2012 | Hírek

A nők gazdasági lehetőségei rangsorában 128 ország közül Magyarország a 21. helyet érte el, hazánkban a legtöbb kelet-európai országnál jobbak a női munkavállalók és vállalkozók lehetőségei – állítja az Economist Intelligence Unit elemzése. Az első helyezett a korábbi évekhez hasonlóan Svédország lett.

Az EIU 29 indikátor alapján vizsgálta meg, milyenek is a nők gazdasági lehetőségei az egyes országokban.

 Ezek az indikátorok pénzügyi, oktatási, képzési, jogi, társadalmi státuszt jellemző és általános üzleti környezettel foglalkoznak, és összegzésükkel létrejött a nők gazdasági lehetőségei index. Csak példaként: szempont például az, hogy mennyi időt töltenek a nők az oktatásban, a férfiakhoz képest milyenek a nyugdíjazás feltételei, a gyermeknevelés- és az ezzel járó távollét mennyire megosztható a két nem között, van-e megkülönböztetés az egyes pozíciók elérhetőségében, az elérhető fizetésben, a politikai részvételben, a tulajdonjogokban stb.

Az eredményekből pedig kiderült: Svédországban, Norvégiában és Finnországban a legjobb a nők helyzete. Magyarország a 21. hellyel a legtöbb kelet-európai országot megelőzzük. A Kelet-Európát és Közép-Ázsiát országai közül Litvánia és Szlovénia helyezkedik el előrébb a rangsorban, míg utánunk szorosan Szlovákia és Bulgária következik. Meglepő lehet, hogy Csehország és Lengyelország lemaradt, és csak a 33. illetve a 34. helyet érik el. A régióról az EIU elmondja, szinte minden ország javított helyezésén, és úgy tűnik, a volt szocialista országok elég megosztottan szerepeltek, egyáltalán nem kezelhetők egy kalap alatt.

Napi Gazdaság/Inforádió

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.