Mely országokban a legjobbak a nők lehetőségei?

by | márc 12, 2012 | Hírek

A nők gazdasági lehetőségei rangsorában 128 ország közül Magyarország a 21. helyet érte el, hazánkban a legtöbb kelet-európai országnál jobbak a női munkavállalók és vállalkozók lehetőségei – állítja az Economist Intelligence Unit elemzése. Az első helyezett a korábbi évekhez hasonlóan Svédország lett.

Az EIU 29 indikátor alapján vizsgálta meg, milyenek is a nők gazdasági lehetőségei az egyes országokban.

 Ezek az indikátorok pénzügyi, oktatási, képzési, jogi, társadalmi státuszt jellemző és általános üzleti környezettel foglalkoznak, és összegzésükkel létrejött a nők gazdasági lehetőségei index. Csak példaként: szempont például az, hogy mennyi időt töltenek a nők az oktatásban, a férfiakhoz képest milyenek a nyugdíjazás feltételei, a gyermeknevelés- és az ezzel járó távollét mennyire megosztható a két nem között, van-e megkülönböztetés az egyes pozíciók elérhetőségében, az elérhető fizetésben, a politikai részvételben, a tulajdonjogokban stb.

Az eredményekből pedig kiderült: Svédországban, Norvégiában és Finnországban a legjobb a nők helyzete. Magyarország a 21. hellyel a legtöbb kelet-európai országot megelőzzük. A Kelet-Európát és Közép-Ázsiát országai közül Litvánia és Szlovénia helyezkedik el előrébb a rangsorban, míg utánunk szorosan Szlovákia és Bulgária következik. Meglepő lehet, hogy Csehország és Lengyelország lemaradt, és csak a 33. illetve a 34. helyet érik el. A régióról az EIU elmondja, szinte minden ország javított helyezésén, és úgy tűnik, a volt szocialista országok elég megosztottan szerepeltek, egyáltalán nem kezelhetők egy kalap alatt.

Napi Gazdaság/Inforádió

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!