Miért nőtt meg az álláskeresés időszaka?

by | júl 20, 2012 | Hírek

A válság kirobbanása óta az elhelyezkedés időszaka megnőtt. Önmagában persze nem csak a válság tehet róla, hiszen a teljes munkaerőpiac átalakulóban van, az Egyesült Államokban rohamosan nő a szabadúszói alkalmazás, Európában egyre többen dolgoznak egyre távolabb otthonuktól. A legfőbb változásokról, tendenciákról Marton Krisztina HR-szakértő nyilatkozott.

 

Állástípusok változása

 

Munkáltatói és toborzási szempontból tekintve a piaci igények és a kialakult kínálat – különösen egyes iparágakban – az egymáshoz való alkalmazkodás hiányában eltávolodtak egymástól.

Kialakultak az ún. “sztárpozíciók”, mint például a sales, az IT, ahol munkaerőhiány van, mert olyan különleges, specifikus szaktudáselemeket igényelnek, melyek mindegyikével csak nagyon kevesen rendelkeznek. Így a megfelelő szakember megtalálása (“levadászása”) fél évbe is telhet.

Emellett megmaradtak az “egyéb” állások, ahol a gazdasági, piaci szűkülés hatására túlkínálat jelent meg. Túl sok a jelentkező, akiknek nagy része alkalmatlan az általuk kiszemelt állás betöltésére, mert a vágyaik vezérlik őket az állások megpályázásánál, nem pedig a józan ítélőképesség. Ők sokszor tájékozatlanok a pályázat feltételeiről, ezért rengeteg önéletrajz érkezik egy-egy pozícióra vonatkozóan, aminek feldolgozása vállalati oldalról rengeteg időbe telik – jelzi Marton Krisztina, a CV&More HR-szakértője.

Ezzel párhuzamosan az álláskeresői tájékozatlanságból fakadóan nagy a visszalépők aránya. Ebből sokszor az következik, hogy a lejárt álláshirdetéseket újra meg kell hirdetni, így a toborzási folyamat újrakezdődik.

A szakemberek szerint a kialakult álláspiaci strukturális hiányhoz/többlethez jelentősen hozzájárult a képzés és a piaci igények egymás mellett történő elhaladása. Az esetleges átstrukturálásból eredő hatás is csak hozzávetőlegesen 5 éves távlatban tud érvényesülni Marton Krisztina szerint.

 

A kiváltó tényezők

A munkavállalói oldalról az álláskeresési idő megnövekedésének egyik fő kiváltó tényezője az, hogy a szűkülő munkaerőpiac hatására, a mennyiségi “vágyvezérelt” munkaerő-kínálat vált dominánssá. Ezzel az a munkaerő-kínálat, amely eddig relevánsabban, hatékonyabban pályázott, háttérbe kerül.

Munkáltatói oldalról az látszik, hogy a változó gazdasági körülmények miatt lassúvá és bizonytalanná vált a belső döntéshozás. Sok helyen létszámstop van, ahol nincs, ott jelentősen csökkent a toborzásra fordítható büdzsé, ami még alaposabb (lassabb) döntéshozatalt eredményez.

A kommunikációs technológiák egysíkú alkalmazása 

Pályázói oldalról az önéletrajzzal történő pályázás 3-4 kattintással megoldható, ami egy már előre elkészített sablonos önéletrajz esetén 1-2 percet vehet igénybe. Az álláskeresők jelentős részénél alakult ki ez a szokás, felfedezték azt, hogyan tudják számukra kényelmesebb és gyorsabb (de nem hatékonyabb) módon kihasználni az e-mail és az internet adta lehetőségeket.

Vállalati oldalról nézve a HR sokszor tehetetlen a beáramló önéletrajz áradattal szemben. Nem tudja jól lekövetni a pályázatokat, mert – néhány vállalattól eltekintve – nincs automatizált megoldása az önéletrajzok feldolgozására és a digitális, kereshető formátumban való tárolására. Főleg emiatt az összes pályázat feldolgozása esetén fajlagosan csak nagyon kevés időt tudnak fordítani egy-egy önéletrajz átnézésére – ez sok esetben 1-2 perc, mondja a szakember.

Érdemes tovább sodródni az árral, vagy szembe úszni vele?

A fenti makrogazdasági tényezőkre vonatkozó vállalati/munkavállalói ráhatás nehezen mérhető, ezért ott érdemes beavatkozni, ahol ennek mikroszinten mérhető hatásait értelmezni lehet. A pályázási rendszer online-alapúvá tétele ilyen megoldás.

A HR-szakemberek számára az aktuális toborzási feladatra szabható, de mégis automatizált kiválasztási rendszerre építhető jelentkezői adatbázis megléte jelenti a megoldást, melyben a hagyományos önéletrajzok helyett online szakmai profilokat hoznak létre az álláskeresők, és így a HR-esek sokkal hatékonyabban tudnak foglalkozni minden egyes potenciális pályázóval. Ez a pályázónak is jó, hiszen ha potenciális jelölt lehet egy adott pozícióra, akkor esélyt ad magának arra, hogy ne hulljon ki rögtön az első rostán – teszi hozzá Marton Krisztina. Így a tömeges önéletrajz beáramlás egyszerűen kezelhetővé és visszakereshetővé válik majd, és az álláskeresés idejét is lerövidítheti.

HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.