Mintegy 10 ezer magyar munkavállaló ingázik naponta Ausztriába

by | aug 22, 2012 | Hírek

Jól megbirkózott az osztrák munkaerőpiac a tavalyi nyitással az osztrák munkaügyi minisztérium, a munkaügyi hivatal és munkavállalói szervezetek hétfői nyilatkozatai szerint.
A piac teljes megnyitása nyolc, 2004-ben csatlakozott EU-tagállam – köztük Magyarország – munkavállalói előtt nem vezetett a munkanélküliség növekedéséhez – mondta Johannes Kopf, az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat (AMS) vezetője az elmúlt egy évet értékelő konferencia margóján megtartott sajtótájékoztatón. Az osztrák számítási mód szerinti munkanélküliség (6,7 százalék) 0,08 százalékkal magasabb, mint a nyitás nélkül lenne – idézett Kopf egy tanulmányból.

A minisztérium adatai szerint megközelítőleg 27 ezerrel nőtt 2011 májusa és 2012 márciusa között az érintett országokból való munkavállalók száma Ausztriában.

Ez nagyságrendileg megfelel a tárca és szakértők tavalyi előzetes becslésének, amelyben 20-25 ezer fő szerepelt. A legnagyobb csoportot – mintegy 12 ezer fővel – a magyar munkavállalók teszik ki. A második legnagyobb csoportot a szlovákok, a harmadikat a lengyelek alkotják.

Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek vezetőivel együtt ismét megerősítette, nézetük szerint jól bevált a korlátozások 2004 óta tartó fokozatos leépítése, a munkaerőpiac ellenőrzött megnyitása. Hundstorfer kijelentette, hogy a nyitás nem járt említésre méltó “kiszorító” hatással. Vannak olyan szakterületek, ahol nem zárható ki, hogy a belföldi munkaerő helyett külföldit alkalmaznak, vagy pedig a korábban bevándorolt külföldiek kerülnek versenyhelyzetbe – fejtette ki.

“Elszigetelt problémák” vannak ugyan, de “ezeket igazán nagyítóval kell keresni” – fogalmazott egy újságíró kérdésére. A szociáldemokrata (SPÖ) miniszter ezzel pártja burgenlandi frakcióvezetőjének, Christian Illeditsnek április végén hangoztatott aggodalmaira reagált. A tárca közleményében kiemelte azt is, hogy a nyitás hozzájárult osztrák gazdaság konjunktúra javításához, a költségvetési hiány csökkentéséhez és új munkahelyek teremtéséhez.

Erich Foglar, az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) elnöke ugyanakkor azt is szorgalmazta, hogy az ausztriai bér- és illetékfizetési szabályok betartását még szigorúbban ellenőrizzék. A munkaügyi büntetések külföldi behajthatóságán is javítani kell – vélekedett. Ennek érdekében az Európai Bizottságnak is tennie kell – mondta. “Ha a közlekedési bírságok határon átnyúló behajtása működik, akkor ennek is működnie kell” – jelentette ki. Az ÖGB fontosnak tartja azt is, hogy a munkavállalókhoz és a munkaadókhoz még több információ jusson el a törvényi előírásokról, nem utolsósorban az idegen nyelvű tájékoztatás javítása révén.

A mintegy 27 ezerből becslések szerint két-háromezer már korábban is meglévő munkaviszony volt, amelyet a korábbi korlátozások megszüntetésének hatására tavaly május után már legálisan folytattak tovább.

Az új munkaerő több mint fele az ország keleti részében talált munkát, és leginkább a vendéglátásban és az építőiparban foglalkoztatják őket. Az új munkavállalókra jellemző a mobilitás is. Mindössze 39 százalékuknak van bejelentett lakcíme Ausztriában, a többiek naponta ingáznak. A Magyarországgal szomszédos Burgenlandban 88 százalék az ingázók aránya, az Ausztriában tavaly május óta munkát vállaló magyarok között nyolcvan százalék. A mobilitást mutatja az is, hogy a munkaviszonyok egy jelentős része időszakos vagy szezonális – mondta Kopf.

Közvetlenül május elseje után ugrásszerűen nőtt a bejelentett új munkaviszonyok száma. A mintegy 27 ezer fős növekedés legnagyobb része – mintegy húszezer fő – tavaly május és augusztus között ment végbe. Újabb hullámot jelentett a téli turisztikai szezon kezdete a nyugat-ausztriai tartományokban.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.