Karrieristábbak a fiatal nők, mint a férfiak?

by | máj 3, 2012 | Hírek, Karriertanácsok

A Pew friss összehasonlító kutatása szerint a fiatal nők nem puszták utolérték karrierambícióikban a férfiakat, de ma már fontosabbnak is tartják azt, mint férfi társaik. A kutatás ara is rámutat, ezek az ambíciók nincsenek negatív hatással a családi életre, a nők ugyanúgy vágynak boldog házasságra és gyerekekre, mint korábban.

A Pew Research Center 1997-es és 2010/2011-es adatfelvételek eredményeit hasonlította össze, amelynek alapján arra a megállapításra jutott, a fiatal nők ma sokkal jobban vágynak szakmai sikerekre, mint férfi kortársaik.Az adatok szerint 1997-ben a 18-34 év közötti nők 56 százaléka tartotta az egyik legfontosabb dolognak az életében, de legalábbis nagyon fontosnak, hogy karriert csináljon, míg az azonos korú férfiak 58 százaléka vélekedett így. A frissebb lekérdezés adatai azonban azt mutatják, míg a férfiak ambíciói stagnálnak, a nőké szárnyal: a 2010/2011-es lekérdezés során a nőknek már 66, a férfiak ellenben 59 százaléka mondta, kiemelten fontosnak tartja a karrierépítést.A változás az idősebb korosztályt sem kerülte el. 1997-ben a 35 és 64 év közötti nők 26 százaléka minősítette fontosnak a szakmai sikereket, míg az azonos korcsoportba tartozó férfiak 41 százaléka vélekedett így. A 2010/2011-es vizsgálatra a korosztályba tartozó nők utolérték férfi társaikat. A frissebb vizsgálat során a nők 42, a férfiak 43 százaléka hangsúlyozta a szakmai eredményesség fontosságát.

Bár sokan tartanak attól, hogy a nők szakmai ambíciói aláássák a hagyományos társadalmi értékeket, a Pew kutatása rámutat, a karrier iránti igény növekedése mellett nem csökkent a házasság és család fontosságába vetett hitt. Mind az 1997-es, mind a 2010/2011-es kutatás során a nők és a férfiak egyaránt nagyobb arányban tartották fontosnak, hogy boldog házasságuk legyen, és jó szülőkké váljanak, mint azt, hogy eredményesek legyenek szakmájukban.

A boldog házasságot mindkét nem 80 százalék fölötti arányban, a szülői eredményességet 90 százalék fölötti arányban minősítették fontosnak.

A kutatás kiemeli, a fiatal nők, ha lehet, ma még inkább vágynak arra, hogy otthon és a munkában is jól teljesítsenek. A karrier iránti igény növekedése mellett a 18 és 34 év közötti korcsoportban nőtt azok aránya is, akik sikeres házasságra és a szülői szerepek sikeres teljesítésére vágynak.

ELTE Társadalomtudományi kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.