Nemi szerepek a munkaerőpiacon: az elnök legyen férfi, a szülésznő pedig nő

by | aug 21, 2012 | Hírek

Történelmi pillanat, hogy az újkori olimpiák történetében az Egyesült Államok több női olimpikont delegált a londoni játékokra, mint férfit. Ezen nők és férfiak sportolói teljesítményét senki nem vitatja, azt viszont igen, hogy a munkaerőpiacon melyik álláshelyen melyik nem állná meg a helyét.

Az 1950-es évek óta sokat változott az Egyesült Államok munkaerőpiaca: a férfiak uralta irodák helyét mára a szélesebb egyenlőség vette át, és a munkaerő 47 százalékát a nők alkotják. Az olyan asszonyok, mint Hillary Clinton vagy a Yahoo vezetője, Marissa Mayer minden nap példát mutatnak arról, hogy a nők a legmagasabb beosztásokban is megállják a helyüket.

Ám a YouGov felmérése arra is rámutat, számos foglalkozást illetően még ma is élnek a nemi sztereotípiák arról, hogy mely munkákat melyik nem képviselői látják el jobban.

A felmérés során a válaszadók 42 százaléka vélte úgy, a nők és a férfiak bármely munka ellátására egyformán alkalmasak.

A kutatás során vizsgált állások közül egyedül a szülésznő pozíciója volt az, aminek esetében ennél nagyobb, 44 százalékos arányban mondták a megkérdezettek, hogy a nők alkalmasabbak erre a feladatra. A férfiak esetében a tűzoltó (37%), a futballedző (33%) és a katonatiszt (25%) az, amit a legnagyobb arányban férfi szakmának tartanak. Az elnökválasztás közeledtével ugyanakkor érdekes adat, hogy a megkérdezettek 11 százaléka szerint egy férfi alkalmasabb az elnöki pozícióra, és csak 1 százalék vélekedik ugyanígy a nőkről.

A két nem képviselői jellemzően eltérően gondolkodnak munkaerőpiaci egyenlőségükről: míg a nők 49, addig a férfiak 35 százaléka véli úgy, hogy a nemek egyformák alkalmasak bármely munkára. Ez az eltérés megmutatkozik az egyes szakmák megítélését illetően is: a nők kevésbé hajlandóak egy férfit alkalmasabbnak minősíteni az állásokra. Tűzoltónak a férfiak 43, a nők 31 százaléka tart alkalmasabbnak egy férfit. A férfiak 21 százaléka szerint a fodrász szakma jobban illik a nőkhöz, de ezt csak a nők 12 százaléka látja ugyanígy. A nők 9, a férfiak viszont már 19 százaléka gondolja úgy, a légi kísérő szakma jobban passzol a nőkhöz.

A hagyományos nemi szerepekhez való ragaszkodás a pártszimpátia vonalán is tetten érhető. A republikánusok csak 23, a demokratáknak viszont 46 százaléka látja úgy, hogy a nők és férfiak bármely szakmában egyformán meg tudják állni a helyüket. A republikánus szavazók 60 százaléka gondolja úgy, hogy a szülésznő legyen nő, míg a demokraták 47 százaléka vélekedik ugyanígy. Végül, a republikánusok 34 százaléka, a demokraták 15 százaléka gondolja úgy, hogy a hadsereg főparancsnokának férfinak kell lennie.

ELTE Társadalomtudományi Kar

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.