Szexuális szolgáltatással keres pénzt az egyetemisták ötöde

by | febr 15, 2012 | Hírek

Szexuális szolgáltatásokat nyújt a lengyel egyetemisták ötöde egy wroclawi szociológus felmérése szerint, a jelenséggel a Lengyelországban február második felétől vetített Szex felsőfokon (Sponsoring) című filmjében Malgorzata Szumowska rendező is foglalkozik.
Jacek Kurzepa tavaly készült elemzésében hangsúlyozza, hogy elsősorban a legfiatalabb (20-21 éves), vidéki diákok keresnek a testükkel, és nagy részük így finanszírozza tanulmányait. A lányok csaknem fele bölcsész (filológiát vagy pedagógiát tanul), míg a fiúk 27 százaléka testnevelési főiskolára jár vagy egzakt tudományokkal foglalkozik. A legritkábban a jogászok és a leendő orvosok választják ezt az “átmeneti elfoglaltságot”.

A szakértők szerint a diákok hangsúlyozzák, hogy nem prostituálnak, mert nem fekszenek le bárkivel és bármennyiért.

“Szponzorokat keresnek”, akiket a szexuális szolgáltatáson kívül a szélesebb értelemben vett intimitás, a banketteken és szolgálati utazásokon biztosított társaság érdekel.

Renata Gardin szociológus szerint “a szponzorok többségének imponál, hogy kisajátíthatnak egy gyönyörű, jól ápolt, intelligens nőt, akit nem fognak szégyellni”, és ezt hajlandóak megfizetni. Úgy vélik, hogy ezzel az ifjúság oktatását támogatják, amit gyakran hivatalos szerződésben is rögzítenek.

Az elemzők kiemelik, hogy a jelenség gyökerei elsősorban a fogyasztói kultúra elterjedésében keresendők. A diákok egyre kifinomultabb mindennapi szükségleteiket kívánják biztosítani, azaz a tanuláson, illatszereken és bulikon kívül például utazni is szeretnének. A szponzorok általában munkamániások, ezért nincs idejük egy normális kapcsolat felépítésére.

Szumowska filmje a huszonéves, felszabadult, testükkel kereső egyetemista lányok életét veti össze egy róluk cikket író családos, jól szituált asszony (Juliette Binoche) világával. Ifjú hősnői erős, elszánt személyek, az elveszett, tehetetlen, sőt néha síró-rívó férfiakkal szemben. Ambiciózusak, keményen tanulnak, hogy a jövőben jó munkájuk legyen, de közben lépést kell tartaniuk a világgal, ehhez pedig pénzre van szükségük. “Nem tekintik magukat áldozatoknak, szeretik, amit csinálnak, és maguk választják ki ügyfeleiket” – hangsúlyozta a Newsweek Polska hetilapnak adott interjújában a rendező.

A lengyel, francia, német koprodukció a 36. nemzetközi torontói filmfesztiválon nagy sikerrel debütált. Pénteken a Berlinale Panoráma szekciójában tűzték műsorra.

 HR Portál

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.