Tetten érhető a füllentő és alkalmatlan pályázó

by | nov 5, 2012 | Hírek

A hibás, kozmetikázott önéletrajzok száma drasztikusan növekszik, egyre több statisztika számol be erről a tendenciáról. Éppen ezért válik hazánkban is egyre fontosabbá, hogy ellenőrizzük a pályázók szakmai múltját. A háttérelemzés igénybevételével ugyanis jelentősen csökkenthetők az anyagi és morális kockázatok.

 

Ha kiválasztásról van szó, minden HR-es kórusban zengi az iskolapadban megtanultakat: csak ellenőrzött “emberanyagot” szabad potenciális jelöltként behívni az interjúra. Erre azonban ritkán fordít időt az adminisztrációban megfáradt személyügyi szakember, mondván, a beszélgetések során úgyis kiderül, ha az adott pályázó füllent valamiben. Csakhogy kutatások szerint manapság az álláskeresők egyre többet és nagyobbat hazudnak, így egyre inkább létjogosultsága van a részletesebb háttérelemzésnek.

A háttérellenőrzés révén lehetőségünk nyílik kiszűrni az olyan valótlan információkat, amelyeket a jelöltről kapunk a felvételi folyamat során; feltárhatunk olyan tényeket, amelyeket véletlenül vagy szándékosan kihagytak az önéletrajzból, és rejtve maradtak az interjúkon is. Ilyen például egy be nem fejezett tanulmány, egy sikertelen nyelvvizsga vagy egy megszüntetett munkaviszony. Ellenőriztethetjük továbbá a tanulmányok kezdetét és befejezését, a megszerzett diplomát, oklevelet, valamint speciális információkat szerezhetünk az előző munkaviszonyokról.

A referencia interjúk során pontos képet kaphatunk a jelölt korábban betöltött pozícióiról, feladatairól és az elért teljesítményéről, eredményeiről. A háttérellenőrzések által objektíven mérhető, hogy adott jelölt valóban megfelel-e a kiírt pozíció elvárásainak, rendelkezik-e azokkal a készségekkel, képességekkel, tapasztalatokkal, amely a hatékony munkavégzéshez szükségesek. Mindezek által a kiválasztást végző HR-es kolléga egészen pontos képet kap arról, hogy a jelölt megfelelően el tudná-e látni a jövőben a betöltendő pozíciót. A jelölt múltja ugyanis meghatározza a jövőjét, egy mindenre kiterjedő háttérellenőrzés pedig segít tiszta képet kapni a múltról, ami egyúttal előre jelezheti a jövőt. Mindezt már felismerték Amerikában, Kanadában és Nyugat-Európában, ahol a külső, független partner általi referencia-ellenőrzés és háttérelemzés (pre-employment screening, background research) nélkülözhetetlen része a kiválasztásnak.

Az igazolt bizalom az igazi bizalom

A rosszul kiválasztott új munkatárs nemcsak jogi és anyagi, hanem morális veszteséget is okozhat a vállalatoknak, munkaközvetítőknek, a háttérelemzés igénybevételével azonban jelentősen csökkenthetők ezek a kockázatok.

A háttérellenőrzés tartalma:

  • Személyes adatok megerősítése
  • Tanulmányok ellenőrzése (középfokú, felsőfokú)
  • Nyelvvizsga meglétének ellenőrzése
  • Munkaviszonyok ellenőrzése
  • Referenciák ellenőrzése (szakmai referenciák lekérdezése 360 fokban, preferáltan minden szegmensből: felettes, beosztott, kolléga, üzleti partner stb.)
  • Interneten található információk (közösségi oldalak; nyilvános keresők, adatbázisok)
  • Bankközi és NAV adóslista, valamint cégjegyzék ellenőrzése
  • Erkölcsi bizonyítvány
  • Inkonzisztens adatok kiszűrése az önéletrajzban
  • Önéletrajz elemzése (felépítés, retorika)
  • Összegzés, elemzés, javaslatok

    Egy munkavállaló háttérellenőrzése meglepően gyorsan megy végbe: normál esetben a kérés beérkezésétől számítva akár már 72 órán belül el is készül a jelentés. Az ellenőrzés státusza és az egyes ellenőrzési fázisok részeredményei valós időben nyomon követhetők az interneten.

    InfoCheck Hungary Kft.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.