Van esélyünk távmunkát vállalni?

by | jan 25, 2012 | Álláskeresési tippek, Hírek

Ma – mivel még sehonnan sem jeleztek vissza, a múlthéten kiküldött 12 db önéletrajzomra + motivációs levelemre, pedig az ég látja mennyire motivált vagyok – a neten szörfözgettem. Találtam is egy kutatást, ami a távmunkát alkalmazó országokat veszi górcső alá. Érdekes…

Mi is pontosan a távmunka?

A távmunka fogalma azt jelenti ( hivatalosan:) hogy a munkaválaló asztali- vagy hordozható számítógép segítségével látja el – akár rendszeresen, akár időnként, az irodájától távol eső helyről, az otthonából vagy máshonnan – irodai munkáját. Tetszetős lenne ez a megoldás számomra  is a munkavégzésre! Kár, hogy itthon, hacsak nem plüssmacit, vagy kulcstartót kell összeszerelni, esetleg matyómintás terítőket hímezni, akkor szinte alig van hely, ahol alkalmaznak távmunkában dolgozókat.

Így a felmérési eredmények sajnos az  én szempontomból nem túl kedvezőek:

 A megkérdezettek válaszai alapján kis hazánkban távmunkát alkalmazók aránya nagyon elenyésző, de a környező osrszágok sem jelesednek egyelőre a home office alkalmazásában: Magyarország (3 százalék), Németország (5 százalék), Svédország (6 százalék), Franciaország (7 százalék), Olaszország (7 százalék), sőt  Kanada, ahol a szélsőséges téli időjárás is indokolná az opciót,  csak 8 százalékban veszi ki részét a munkaerő eme szegmensének alkalmazásából.

A távmunka tehát  leginkább a feltörekvő piacok jellemzője: India (56 százalék), Indonézia (34 százalék), Mexikó (30 százalék), Argentína (29 százalék), Dél-Afrika (28 százalék) és Törökország (27 százalék) azok a területek, amelyek leginkább élnek ennek a formának az alkalmazásával. 

Az Ipsos kutatása rávilágított arra is, hogy – bár az eredmények nagyon karcsúak, – azért a megkérdezettek többsége szerint a munkahellyel számítógépen történő kapcsolattartás és munkavégzés a foglalkoztatási piacon tartja a tehetséges nőket, csökkenti a stresszt, valamint segít megtalálni a munka és magánélet egyensúlyát.

Emellett azonban a távmunka még azoknak a nőknek is ideális megoldás lenne, akik a gyermekvállalás miatt átmenetileg vagy végleg kiesnének a munkaerőpiac vérkeringéséből.  (És nincs kézügyességük a plüssmackók összeállításához.)  Általában kevesebbet fizetnek egy távmunkásnak, mint azoknak, akik egy irodában dolgoznak, de megéri csinálni. Havonta 50–70 ezer forintot kereshetünk vele, ami leginkább a  fizetésen felül éri meg, nem fizetés gyanánt…

Ilyen számok mellett kiknek van egyáltalán lehetősége távmunkára?

Például a könyvelőknek, tanácsadóknak, fordítóknak, hirdetésszervezőknek, grafikuspoknak, webfejlesztőknek, szerkesztőknek, szövegíróknak, üzletkötőknek, fotósoknak, MLM -es kollégáknak, távoktatóknak. Minden olyan szakmának, ahol nem elsődleges szempont a személyes kontaktus és jelenlét.  A cvonline.hu-n is van fent  6 ilyen hirdetés, de sajnos nem vagyok üzletkötő.  Szétnéztem az interneten, beítam, hogy távmunka. A cikkeken kívül leginkább fordítói állásokat kínálnak, itt is előnyben van, aki beszél románul, horvátul, észtül, esetleg finnül. Akad szanszkrit fordítás is, és görög is.  Amiből rengeteg van még, az az „Akar sok pénzt 5  perc alatt?”- típusú lehetőségek végtelen variációja. Nem is értem, a hirdetést feladók lankadatlan átverési próbálkozásait…. Hacsak nem megyek el telejósnak, a “rengeteg” munkalehetőségből, szinte egyikre sem tudom beadni az önéletrajzomat. Olyanra nem pályázok, ahol nekem kellene befizetni egy ” kezdő összeget”, de találtam adminisztrációs munkát, ami még jó is lehet. Nem mondom azt, hogy ezekből a munkákból meg lehet élni, de kiegészítésként jók. A telemarketinges távmunkák szintén korrektnek látszanak. Legfeljebb – ha mást nem találok- táverotikus előadóművésznek fogok jelentkezni. Azt épp 100.000-ért hirdetik…

-kata-

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.