Külföldi munka nyelvtudás nélkül? Mihez elég csak mutogatni?

by | nov 15, 2012 | Karriertanácsok

Számos városi legenda kering arról, hogy miként lehet boldogulni és munkát vállalni egy idegen országban nyelvtudás nélkül. Vajon mennyi esélyünk van rá, hogy munkát találjunk?

Ha nyelvtudás nélküli külföldi munkára vágyunk a magasabb fizetés vagy a jobb körülmények miatt, fel kell készülnünk arra, hogy szellemi munkát nem igen végezhetünk. Ennek alapja ugyanis a kommunikáció, és ha nem beszéljük a nyelvet, a feladatok megoldása lehetetlen – kivéve, ha például egy spanyol ajkú országban olyan amerikai/német cégnél sikerül elhelyezkedni, ahol a belső nyelv az anyaország nyelve, amit beszélünk. 

Majd megtanulom a nyelvet munka közben

Sokan úgy vágnak neki a külföldi munkavállalásnak, hogy a célországban tervezik a nyelv elsajátítását. A nyelvoktatási szakemberek azonban úgy vélik, ez a legrosszabb, amit tehetünk.

Nyelvtudás nélkül valószínűleg olyan munkát fogunk találni, melyben hasonló nyelvi képességekkel bíró munkatársaink lesznek. A bolgár, lengyel vendégmunkások között vajmi kevés esélyünk van a nyelv elsajátítására, ami ránk ragad, az is valószínűleg helytelen lesz.

Az esti nyelvtanfolyamok pedig közel sem olyan hatékonyak, mint gondolnánk. A napi 10-12 órás munka után ugyanis agyunk elfárad, nem képes megfelelően befogadni a tananyagot. Ezért érdemes itthon legalább fél évet erre fordítani, az alapvető kifejezéseket elsajátítani, egy alapszintre eljutni, így a munkaerő-piaci esélyeinket is növeljük.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy amennyiben mégis külföldön szeretnénk megtanulni angolul (vagy máshogy), a munkakezdés előtt 2-3 héttel már utazzunk ki, és iratkozzunk be egy intenzív nyelvi kurzusra (de ugyanezt tehetjük itthon is). A pár tízezer forintos ráfordítás később többszörösen megtérülhet, hiszen így jobb esélyekkel indulunk a munkaerőpiacon.

Milyen munkát találhatunk nyelvtudás nélkül?

Vállalhatunk munkát gyárban, futószalag mellett, találhatunk takarítói, konyhai kisegítői, asztalszedői, mezőgazdasági munkákat is. Itt azonban vagy közvetítő cégre van szükségünk vagy egy barátra, aki segít elintézni nekünk a munkavállaláshoz és a szállásfoglaláshoz szükséges teendőket.

Angliában például a munkavállaláshoz rendelkezni kell helyi bankszámlával. Gondoljuk csak el, még itthon, saját nyelvünkön sem mindig világos minden, amit a pult mögött ülő, sálas hölgy mond… nem hogy egy olyan nyelven, amellyel a boltban sem boldogulunk.

Ha van valamilyen szaktudásunk – csatlakozhatunk egy vállalkozó csapathoz, melyek külföldi munkavállalásra szakosodtak. Hegesztőként, burkolóként vagy klímaszerelőként így elboldogulhatunk az idénymunkákkal nyelvtudás nélkül is, ám ehhez is szükség van egy adott nyelven beszélő főnök segítségére.

Hölgyeknek varrónőként vagy gyümölcsszedőként is lehet munkát vállalni, de a tipikusan női foglalkozások, mint a manikűrös vagy kozmetikus munka nehezen megoldható anélkül, hogy értenénk a vendég kívánságát.

A nyelvtudás nélküli külföldi munka gondolata nagyon kecsegtető, ám hosszú távon nem működik megfelelően, hacsak nagyon sok energia-befektetéssel meg nem tanuljuk a nyelvet, és ezáltal feljebb nem tornásszuk magunkat a ranglétrán. A szakemberek azt javasolják, először mindenképpen barátkozzunk meg a nyelvtanulás gondolatával, és csak azután vágjunk neki a külföldi munkavállalásnak.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.