Állásinterjú – Kérdések, amelyekkel eláshatjuk magunkat

by | jan 11, 2013 | Álláskeresési tippek

Minden állásinterjú végén van egy olyan rész (vagy legalábbis lennie kellene egy olyannak), ahol mi, jelentkezők feltehetjük kérdéseinket.

Legyen az az állásinterjú közben felmerült kérdés, vagy olyan, amire már eleve kíváncsiak voltunk, de nem kaptunk rá választ az a beszélgetés alatt, mindenképpen átgondoltnak kell lennie. Hiszen nem csak az határozza meg a rólunk kialakult képet, amit mondunk, hanem az is, amit kérdezünk.

Nem ajánlott kérdések az első állásinterjú végén

Végezhetem ezt a munkát otthonról is?

Nagyon szívmelengető gondolat, hogy délelőtt az ágyban, már a második habos kávét kortyolgatva zongorázunk a billentyűn, és ha olyan a munka jellege, valóban jogos (lenne) a kérdés.

Ha azonban nem alapvetően távmunkára keresnek embert, és nem külsős pozícióban szeretnének foglalkoztatni, akkor ez a kérdés azt az érzést keltheti az interjúztatóban, hogy nem szeretünk együtt dolgozni másokkal vagy éppen nem kedveljük, ha a főnökünk a hátunk mögül lesi a monitorunkat.

Munkavállalóként kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ezt kérjük, de nem az első interjún.

Mivel foglalkozik a vállalat?

Ezt a kérdést semmilyen formában ne tegyük fel az interjún. Ez ugyanis azt bizonyítja, hogy azt sem tudjuk, hová jöttünk, és nem szántunk még arra sem időt, hogy ráguglizzunk a cégre.

Mikor vehetek ki szabadságot?

A kötelezettségek előtt, na meg a konkrét állásajánlat előtt arról beszélni, hogy mikor lesz az első szabadnapunk, azt jelzi, nem éppen az elkötelezett munkavállalók táborába tartozunk.

Megkaptam a munkát?

Bármennyire is kíváncsiak vagyunk, ezt a kérdést is tartsuk magunkban. Ez türelmetlenségre utal, amit ráadásul az interjúztató tolakodásnak vehet, és rossz pontként könyvelheti el az anyagunkban.

Ehelyett kérdezzünk rá inkább a kiválasztási folyamat további szakaszaira, hogy hány fordulóra kell-e számítani.

Mennyi lesz a fizetés?

Az első interjún még nem vagyunk tárgyalási pozícióban, és még az sem biztos, hogy felvettek. Ha túlzottan nagy az önbizalmunk, az visszatetszést válthat ki.

A cég ráadásul– amennyiben a hirdetésében kérte-, hogy a kísérőlevél tartalmazza a kereseti igényt, valószínűleg nem hívnak be interjúra, ha nem tudják az általunk elvárt igényt – vagy ahhoz hasonlót- teljesíteni.

Hány órát kell dolgozni?

Ha a munkaórák számában mélyedünk el, azt a benyomást keljük, hogy nem vagyunk igazán oda a plusz munkaórákért, és abba a típusba tartozunk, akik fél órával a munkaidő vége előtt már nem kezdenek bele semmibe, nehogy tovább kelljen maradni. Még ha nincs is így, akkor is kérdezzen máshogy. Például: Önöknél milyen egy tipikus munkanap?

 

További nem ajánlott kérdések

 

  • Milyen csillagjegyben született a cég elnöke?
  • Mennyi késés megengedett, mielőtt elbocsátanának emiatt?
  • Láthatnám a pihenőszobát?
  • Milyen hosszú az ebédszünet?
  • Hozhatom a kutyámat dolgozni?
  • Szükség van drogtesztre ahhoz, hogy megkapjam az állást?
  • Vannak kémprogramok telepítve a munkahelyi számítógépekre?

 

Álláskeresés a CV-Online.hu oldalon>>

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.