Így bukhatod el az állást a Facebook miatt

by | júl 9, 2013 | Álláskeresési tippek

Az online márkaépítés igen fennkölten hangzik, de ha két lábbal a földön állunk, akkor rájövünk, hogy egy Facebook oldal is a része ennek. Ha pedig csak ennyi van rólunk a neten – ami a legtöbb munkavállalónál igaz, akkor jobb vigyázni, mit találhat meg rólunk egy HR-es.

A munkaadók nagy része beszámolt arról – egy külföldi állásportál szerint, volt már olyan, hogy egy pályázót a facebookon talált profiloldala miatt nem vettek fel.

Felelőtlen vélemények

A legnagyobb problémát azok a posztok jelentik, amelyek a pályázó „tollából” származnak, és összeegyeztethetetlenek a munkahelyen elvárt viselkedéssel illetve hozzáállással. Ilyen lehet, ha politikai vagy vallási csoportokról, esetleg etnikumokról nyilvánítunk véleményt szélsőséges módon. Egyébként ezt a Facebook szabályzat szerint is lehet jelenteni, mint sértő bejegyzést, amivel kitilthatnak minket a közösségi oldalról, emellett igen rossz benyomást tehetünk a HR-esre, aki ellenőrzi a profiloldalunkat.

Ahogy az állásinterjún sem kezdünk beszélni a vallási nézeteinkről (erre vonatkozó kérdést nem is tehetnek fel), úgy az internetes márkaépítésünk során sem szerencsés kitérni ilyen kényes témákra.

Mit mondtál az “exedről”?

A közösségi portálon van lehetőség arra, hogy bizonyos csoportokat és személyeket kizárunk egyes posztjainkból, így megtehetjük, hogy a vezetőinket úgy szidjuk, hogy  azok mit sem sejtenek róla, holott ismerősök vagyunk. Ha az előző főnökünkről, munkahelyünkről úgy nyilatkozunk mint: annyira unom már, hogy itt kell ülni az irodában, vagy: ez a hülye főnök nem akar elengedni szabadágra, esetleg: végre nincs benn a boss, ki akar online aknakeresőzni?”), az szintén nem erősíti a HR-esben az érzést, hogy a cégnek ránk van szüksége.

Még ha úgy is állítottuk be a profilunkat, hogy csak az ismerőseink, illetve azok ismerősei lássák azt, akkor is előfordulhat, hogy van közös ismerősünk a HR-essel (az elmélet szerint ugye 5 emberre van szükség ahhoz, hogy bárkit elérj a világban), és ugyanúgy láthatóak számára posztjaink.

Érdekes lehet: A főnökök tévednek! Nem a Facebook a legnagyobb időrabló

Egy rossz fotó keresztbe tesz az álláskeresésnek

Régebben, amíg kevesebbeknek volt okostelefonja, illetve digitális fényképezőgépe, valamelyest még érthető volt, hogy part ifotók kerültek fel az emberről a közösség oldalra. Manapság azonban ez sem elég indok ahhoz, hogy ezzel legyen tele a fotó mappánk. Egy állandóan bulizó, korsókkal és illuminált állapotban fotózott kolléga nem vet jó fényt a cégre. Így ha tehetjük, ezeket kerüljük el- úgy mint az illetlen kézjeleket, a tükörben telefonnal pózolást és a fehérneműs fotók posztolását is.

Szabályok, amelyek betartásával nem bukod el a Facebookon miatt az állást:

  • Ne tedd elérhetővé a bejelölésedet képeken, azaz ne tudjanak „tag”-elni. Ha ugyanis mindent szépen letisztítasz a Facebookon az interjúra, ám egyik ismerősöd éppen akkor tegel téged a hétvégi parti fotókon, miközben te a HR-essel szemben ülsz, és a képességeidről próbálod meggyőzni, közben a leendő munkaadód meg a profilodat nézegeti, az elég kellemetlen lehet.
  • Rendezd külön mappába a személyes fotóidat, és csak a legfontosabb barátaid számára tedd elérhetővé azt. Így elkerülheted, hogy leendő munkaadód elé kerüljenek.
  • Próbáld posztjaiddal is az imázsodat építeni, ne pedig rombolni. Az agresszív és dühös posztjaid előtt számolj el 10-ig. Lehet, már meg sem akarod osztani ezeket később.
  • Ne káromkodj. Az semmilyen formában nem elfogadható. Nem, még online sem.
  • Nézd át az egész profilodat egy HR-es szemével. Ami gáz, azt igenis törölni kell.

A legjobb, ha a Beállítások menüjében idegenek számára nem tesszük elérhetővé posztjainkat valamint fényképeinket. Vagy a posztjainkat beállíthatjuk úgy, hogy csak bizonyos csoportok – például legközelebbi barátaink láthassák. Így elkerülhetjük, hogy akár jelenlegi munkatársaink vagy leendő főnökeink ezek alapján ítéljen meg bennünket, és ez hátrányba hozzon minket az álláskeresés során.

allasok-a-cvonline-oldalan

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.