A felmondás oka: unatkozom

by | márc 8, 2013 | Felmondás

Job hopping, avagy ugrálás munkahelyről munkahelyre. Az HVG.hu szerint az egy-egy munkahelyen eltöltött időszak lerövidülése egyre szélesebb körben elterjedt jelenség, amely ugyan jó hatással lehet az egyén szabadságérzetére, ám annál rosszabbul érintheti a pénztárcáját.

A főleg Y generációnak nevezett fiatal, 1976-1997 között született korosztályra jellemző  “job hopping”-nak nevezett trendről készített összeállítást a HVG.hu.

A korábbi generáció attitűdjeivel szemben ez a korosztály már nem ragaszkodik görcsösen egy-egy munkahelyhez. Ha már nem élvezi a munkát, továbbáll. Megtehetik, mivel a HVG.hu szerint rugalmasság és dinamizmus jellemzi őket. Az önéletrajzban azonban rosszul mutathat az impulzív munkahely-váltogatás, az, ha valakinek karrierje során 15-20 munkahelye volt.
A cikk megszólalóira jellemző, hogy girbegurba karrierútjuk során nem feltétlenül maradtak mindig a szakmájuknál, legfeljebb 3-4 évet töltenek egy-egy helyen, illetve a váltás okaként gyakran az unalmat jelölték meg.
Felmérésekre hivatkozva a szerzők azt állítják, hogy a mai fiatal pályakezdőknek az anyagi megbecsülésnél fontosabb a jó környezet és az érdekes munka. Ha valamiért elégedetlenek, hamarosan felmondanak, ez pedig szabadságérzetet és önállóságtudatot biztosít a számukra. A másik, kevésbé nagyszerű hajtóerő az lehet, hogy valójában félnek az elbocsátástól, bizonytalannak érzik a helyzetüket munkahelyükön, ezért elébe mennek a rettegett kirúgásnak.
A job hopping a cikk szerint azért lehet hátrányos a munkaadók számára, mert pénzt és energiát fektetnek egy-egy fiatal munkatárs tanításába, továbbképzésébe, azonban mielőtt a befektetések hasznosulhatnak, a munkavállaló továbbáll.
Maguk a job hopperek sem feltétlenül profitálnak szokásukból, hiszen néhány év alatt egy területen nem lehet elég tapasztalatot szerezni, valamint a nagy évvégi bónuszokat általában a régóta a vállalatnál dolgozó munkatársak fölözik le.
A munkaadó a klasszikus módszerrel küzdhet a jelenség ellen: vonzóvá kell válnia a fiatal munkavállaló számára. A morális elismerés, a munkahelyi csapatépítés, a folyamatos továbbképzések, a jó munkakörülmények és a változatos feladatok mind szolgálhatják az értékes dolgozó házon belül tartását.
HVG.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!