6 munkatárstípus, akivel együtt dolgozunk

by | aug 9, 2013 | Hírek

Felnőttként átlag heti 40 órát a munkahelyünkön töltünk – ki többet, ki kevesebbet, egy biztos: a dolgos hétköznapjaink nagy részét munkatársak körében töltjük. Van, akikkel közelebbi barátságot is ápolunk, van, akivel inkább csak szakmai beszélgetéseket folytatunk és talán olyanok is vannak körülöttünk, akikkel csak egymás mellett dolgozunk, de valamiért nincs kedvünk interakcióba lépni.

Egy biztos: ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, nyitottságra, toleranciára egyaránt szükség van; lehet, hogy a munkahelyi kapcsolataink nem befolyásolják az eredményességünket, de a közérzetünket annál inkább! Lássuk csak, milyen karakterek fordulnak meg körülöttünk a munkahelyünkön!

A barát

Ő az, akivel könnyen megtalálod a közös hangot, mert szimpatikus, vannak közös érdeklődési köreitek, szívesen beszéltek munkaidőn kívül is a napi feladatokról, eredményekről és még a kedvenc filmjeiddel, jövőbeni terveiddel vagy a nyaralásod részleteivel kapcsolatban is képben van. Szuper, hogy a szakmaiságon túlmutathat a kapcsolat, cserélhettek receptet a kávészünetben, vagy beszélhettek akár a divatról is, amíg kordában tudjátok ezt tartani és a csevegés nem megy a munka rovására! Vigyázz! A sok csacsogásra a vezetés felfigyel! Barátkozzatok, de a nem munkával összefüggő témákat tartogassátok a munkaidő utáni kapuccsinó vagy shoppingolás idejére!

A kritikus

Mindig eggyel jobban tudja, mint mások, hogy mi lenne igazán jó a cégnek, a csapatnak vagy az ügyfeleknek. Rendszerint nem a mondandója tartalmával, inkább a stílusával van a gond. Ő az, aki mindenkit tromfol és mindenáron bizonyítani akarja, hogy az ő ötlete a legjobb. Becsülendő, hogy kiáll a véleményével, de sokszor nem is tudja magáról, hogy a zsebünkben kinyílik a bicska, ha egy meeting közepén mások elképzeléseit degradálja. Ne hagyd, hogy érvényesüljön, Te is állj ki a saját véleményedért, ha szembetalálkozol vele! Légy Te az okosabb, keresd meg a kapcsolódási pontokat és irányítsd a figyelmét a kooperációra. Ha belátja, hogy ő sem okosabb, mint mások, hidd el, nem is lesz olyan nehéz együttműködni vele.

Érdekes lehet: 10 dolog, amit a munkahelyi boldogságért tehetsz

A megfigyelő

Ő mindig, mindennel kapcsolatban képben van, legyen szó a munkahelyen a kollégák közötti konfliktusokról vagy épp szakmai kérdésekről. Ritkán szólal meg, inkább csak passzívan figyel, de azt nagyon jól csinálja. Biztos lehetsz benne, hogy ha valamiről lemaradsz egy megbeszélésen, tőle megtudod a szükséges információkat. Lehet, hogy nem ő a szakma csúcsa, lehet, hogy introvertált, lehet, hogy Te még azt sem tudod róla, mik pontosan a feladatai, mégis olyan ő, mint az Orákulum. Mindig tudja, mi történt és jó eséllyel még azt is, mi fog MAJD történni a munkahelyen. Érdemes vele jóban lenni, mert ő lehet az egyes számú informátorod, ha a cég ügyeiről szeretnél tudni, vagy épp csak egy objektív megfigyelő szemén keresztül szeretnél látni egy problémát.

A főnök kedvence

Szakmailag már bizonyított, ő az, akire mindent rá lehet bízni. Ha nincs helyben a vezető és nincs hivatalosan delegált helyettese, jó eséllyel ő a szárnysegéd. Szinte mindent tud a cégnél zajló dolgokról, nem feltétlen mert ezzel bízták meg, hanem mert „önszorgalomból” tájékozott. Szeret bizonyítani és tud is: mindig naprakész a piaci helyzetről, tudja, mit csinál a konkurencia, sokat tesz le az asztalra és karakteres személyiség. A kollégák egyik része imádja, másik része utálja azért, mert kimondva-kimondatlan nagyobb szerep és felelősség jut neki, mint az átlag dolgozónak. Időnként rosszindulatú megjegyzések céltáblája, anélkül, hogy tudna róla. Ha valakiről sokat susmorognak, akkor az ő.

A robot

Egész nap nem hallod a hangját, legfeljebb a billentyűzet csörömpölése emlékeztet arra, hogy van még a közelben valaki. Munkáját átlagos erőbedobással, átlagos lelkesedéssel, átlagos eredményekkel végzi. Semmiben nem kimagasló, mert semmi iránt nem mutat különösebb érdeklődést. A munkáját megoldandó feladatok sokaságaként fogja fel, amiért pénzt kap. Nincsenek nagy karrierálmai, tervei, nehezen lehet kizökkenteni a monotóniából, amit egyébként ő legalább meglepően jól tűr. Nem hisz a fejlődésben, inkább pesszimista, rendszerint elégedetlen a körülményekkel, a fizetésével és a megbecsültségét is nehezményezi – pedig nem sokat tesz azért, hogy vállon veregessék.  Ha van ilyen kollégád, igyekezz kicsit provokálni, a szó jó értelmében. Lehet, hogy szívesen beszélgetne szakmai kérdésekről, ha nem lenne elkönyvelve annak, amilyennek láttatja magát: egy minimalista, kötelességtudó robotnak, aki a munkaidő lejártakor elsőként hagyja el az irodát. Pedig a potenciál sok esetben bennük is ott van!

Érdekes lehet: Munkaszüneti napok 2014-ben

Az ideális

Jó fej, még be sem érsz az irodába, de már kacagsz a humorán. Tudja, hogy szereted a kávét és ha készít egyet magának, rólad sem feledkezik el. Szakmailag naprakész, tudása megbízható, mindig kérdezhetsz tőle és a segítségére is mindig számíthatsz. Nincs olyan, hogy ne tegye félre a saját feladatait egy kis időre, ha nem boldogulsz valamivel. Igazi önzetlen önkéntes, ha támogatásról van szó. De nem csak akkor van ott, ha elakadsz egy feladattal, de ha konfliktusod támad valakivel, józan ítélőképességével úgy lép közbe, hogy ügyes bíróként nyugtatja meg a morcos feleket. Mindig higgadt és úgy tud objektív maradni, hogy közben a környezete elismerését vívja ki szimpatikusságával. Nem több és nem kevesebb másoknál, ha harsány is, alázatos, ha munkáról vagy emberi kapcsolatokról van szó. Öröm vele a munka, mert nem csak kiváló partner a feladatok megoldásában, de személyisége folytán nélküle bizonyosan unalmas lenne a napi 8 óra.

Persze a határvonalak nem mindig ilyen élesek, de azért ezek a karakterek szinte mindenütt jelen vannak a munkahelyi környezetünkben. No és persze nézzünk kicsit magunkba is és próbáljuk felfedezni magunkat is a leírásokban, jó eséllyel magunkra ismerünk és vagy jót mosolygunk ezen, vagy elgondolkodunk, min kellene változtatnunk ahhoz, hogy egy másik, mindenki szerint szimpatikusabb kategóriába kerülhessünk.

Kívánom, hogy mindenki találja meg sikerrel önmagát! J
 
Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.